Gümüşhane'de Sivil Savunma Ve Deprem Haftası Kutlandı

Gümüşhane’de 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem haftası nedeniyle panel düzenlendi.

Gümüşhane'de Sivil Savunma Ve Deprem Haftası Kutlandı
Gümüşhane’de 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem haftası nedeniyle panel düzenlendi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen panele Vali Dr. Yusuf Mayda, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Özdener, İl Emniyet Müdürü Ahmet Can, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, AK Parti İl Başkanı Hakkı Gündüz, kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Türkiye’de gerçekleşen çeşitli deprem felaketlerinin ardından çekilen görüntülerin katılımcılara izlettirilmesiyle başlayan programda konuşan Vali Dr. Yusuf Mayda, afetlerde hazırlığın olmaması halinde kayıpların arttığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyetinin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan ve çocukluktan itibaren buna hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizen Vali Mayda, “Psikolojik olarak hazır olduğumuz ve teknik şartlara uyduğumuz takdirde afetlerde zayiat asgari miktarda gerçekleşir.” dedi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün de üçte ikisi deprem riski altında olan Türkiye’de yakın tarihlerde çok büyük acılar yaşandığını hatırlatarak, “Tedbirlerimizi almamıştık ve çok ihmallerimiz olmuştu. Bu yaşadıklarımızın hepsi insan hatasıydı. 2004 yılında çıkan büyükşehir yasasından sonra Belediye sınırlarında ruhsatsız evlere elektrik ve su bağlaması yasak hale geldi. Ondan sonra hiçbir şehrimizde gecekonduya rastlamadık. Bu kadar basit bir işmiş. Böyle bir düzenleme yeterliymiş. Depremle ilgili biz yeteri kadar tedbir alırsak, sivil savunmaya o kadar az ihtiyacımız olur.” diye konuştu.

Programda daha sonra düzenlenen panele konuşmacı olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu katıldı.

Kadoğlu, insanlara afetlerde ne yapılması gerektiğinin değil, ne yapması gerektiğinin öğretilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Afete hazırlık işinin toplum tabanlı olması gerekiyor. Birey afete hazır olursa bir şehir ancak afete hazır olur. Afet yönetimi, arama kurtarma probleminden daha çok bir kalkınma problemidir. Bir şehir eğer sürekli afete maruz kalıyorsa kalkınması mümkün değildir.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2014, 19:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER