Gümüşhane’de ‘Son Yarım Asrın Hikayesi’ Konferansı düzenlendi

Gümüşhane’de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Gençlik Merkezi tarafından ‘Son Yarım Asrın Hikayesi’ konulu konferans düzenlendi.

Gümüşhane’de ‘Son Yarım Asrın Hikayesi’ Konferansı düzenlendi
Gümüşhane’de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Gençlik Merkezi tarafından ‘Son Yarım Asrın Hikayesi’ konulu konferans düzenlendi.

Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Vali Yardımcısı Şenol Tural, Belediye Bakan Yardımcısı Şevki Aşkın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, Gençlik Merkezi Müdürü Selman Eroğlu, kurum müdürleri ve gençler katıldı.

Konuşmacı olarak katıldığı konferansta Türkiye’nin son 50 yıllık kısa tarihten bahseden Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, dünya tarihinin bu 50 yılda büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Sofuoğlu, “Batıyı gerçek yönüyle tanımak gerekir. Karşımızda bizim aleyhimize gelişen bir batı var. 1453’te İstanbul feth edildi. 1475’te de Kırım’ın kontrolü Osmanlı’nın eline geçince, batılılar ticaret yapamaz oldular. Akdeniz dünyanın en önemli ticaret merkezidir. Bütün ticari yollar Akdeniz’e çıkar. Osmanlı Akdeniz’in 4’te üçünün kontrolünü elinde bulunduruyordur. Ticaret yollarının değişmesi ihtimaline karşı Yavuz Sultan Selim bunu fark etti ve bunu önlemek için Mısır seferine çıktı. Tek amacı bu değildi. Bir diğer amacı ise Akdeniz ile Kızıleniz’i birleştirmekti. Ancak ömrü yetmedi. Yavuz Sultan Selim burayı açabilseydi biz bugün hala dünyanın en zengin devletiydik. Yavuz Sultan Selim 1516’da teşebbüs etti açamadı. 1869’da Fransızlar bu kanalı açtı. Fransızlar burayı açınca Osmanlı büyük gelir kayıpları yaşadı” dedi.

Osmanlının başına gelen belaların iki sebepten geldiğini, birincisinin Müslüman oluşundan, ikincisinin de Akdeniz’e kıyısı oluşundan olduğunu kaydeden Sofuoğlu, “Bizim hala Akdeniz kıyısında toprağımız var. Akdeniz bizi süper güç yapar. Bugün başımıza gelenlerin hepsi bunların parçaları. Bizim iç işlerimizi karıştırıyorlar. Orta doğudaki liderler sürekli değiştiriliyor. Türkiye şuan zenginliğini artırıyor. Adnan Menderes te Türkiye’nin zenginliğini artırmaya çalışıyordu” diye konuştu.

İsrail ve Rusya’nın Türkiye üzerimizden doğalgaz pazarlamak istediğini söyleyen Sofuoğlu, “Bizim kara, deniz ve havayolumuz var. Bakü- Tiflis-Ceyhan, TANAP, Katar’dan İran’dan gelecek gaz Türkiye üzerinden gidecek. Ceyhan enerji merkezi olacak. Kerkük’ten, Yumurtalık’a petrol boru hattı var. Türkiye’ye günlük 3 bin varil petrol gelirken şimdi bu rakam 700 bin varile çıktı. Yakın bir zamanda ise 1 milyon varile çıkarılacak. 3 bin ile 700 bin varil arasındaki fark batılı petrol şirketlerin cebine giriyordu. Bundan dolayı orta doğuda liderler öldürülüyordu. Kaddafi ve Saddam bu yüzden idam edildi. Afrika’nın en zengin petrol yatakları Libya’da. Kaddafi’yi Brezilyalı şirketlerle anlaştığı için öldürdüler. Saddam petrol fiyatlarını yükseltmişti. Bölgenizin kaynaklarını kullanmaya kalkarsanız sizi de ortadan kaldırmaya çalışırlar. Kaynaklarınızı siz kullanmaya çalışırsanız, batılıların çıkarlarına göre olmazsa sizi ortadan kaldırmaya çalışırlar. Adnan Menderes’te bu yüzden gitti” diye konuştu.

Osmanlıdan bugüne bir şey değişmediğini belirten Sofuoğlu, “TANAP diye yeni bir petrole doğalgaz taşıma anlaması var. Bakü’den Ankara’ya oradan da Yunanistan’a gidecek. Türkiye’nin bundaki hissesi yüzde 30. Batı bizimle bu yüzden uğraşıyor. İngilizlerin payı yüzde 15’ti. Bakü-Tiflis-Ceyhan’da İsveç’in Japonya’nın bile hissesi vardı. Ne işi vardı diğer ülkelerin. Ülkemize gelip bizim ülkemizin kaynaklarını kullanıyorlardı. Şimdi kullanamıyorlar. Adnan Menderes bunu o zaman yapacaktı. Hedefi de buydu. Petrolü Bağdat Paktı ile dünya pazarına çıkarmak istiyordu. Adnan Menderes’in birinci kazası buydu. Bunun için prensip anlaşma yapıldı. Resmi anlaşma için Kral Faysal İstanbul’da gelecek ve imzalar atılacaktı. Kral Faysal’ı Türkiye ile anlaşma yapacak diye öldürdüler. Saddam’dan bir önceki lider hariç tamamı öldürüldü. Osmanlı ile Saddam arasındaki bütün liderler suikastla öldürdüler. Liderlerin kimisi ameliyat oldu ameliyat masasından kalkamadı, kimisi trafik kazasında öldü. Bunlar hep bizim kaderimiz mi? Türkiye’ye sürekli üretme dediler. Türkiye’ye ürettirmediler. Üretenlerle dalga geçtiler. Türkiye’nin ihracatı 1980’e kadar 1 buçuk milyar dolardı. Bugün iyi sayılabilecek bir iş adamının cirosu 1 buçuk milyar dolar. Turgut Özal ile bu rakam 17 milyar dolara çıktı. Şimdi ise 160 milyar dolar. Adnan Menderes’i Bağdat Paktı ve üretim hamlesi yaptığı için öldürdüler. Türkiye kara, deniz ve hava ulaşımında stratejik özelliği olan önemli bir ülke. İstanbul Boğazı Karadeniz’i Akdeniz’e bağlıyor. İstanbul’daki havaalanları aktarma merkezi görevi görüyor. Bize 3. havaalanı lazım. Ama batı yapamazsın diyor. Senin ülkene neden yeni bir kanal açmayasın. Dünya kanallarla gelir elde ediyor. Ülkeyi kalkındırmak isteyen ortadan kaldırılır. Osmanlı'dan bugüne bir şey değişmedi” diye konuştu.

Konferansın sonunda Vali Yardımcısı Şenol Turan tarafından Prof. Dr. Sofuoğlu’na hediye takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2016, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER