Gümüşhane’de tüketicilerin kredi kartlarına bakış açıları araştırıldı

Gümüşhane Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr.Salih Yıldız ve Yrd. Doç. Dr.Emel Yıldız yaptıkları araştırma ile Gümüşhanelinin kredi kartı kullanarak yaptığı alışveriş alışkanlığını ortaya kondu.

Gümüşhane’de tüketicilerin kredi kartlarına bakış açıları araştırıldı
Gümüşhane Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr.Salih Yıldız ve Yrd. Doç. Dr.Emel Yıldız yaptıkları araştırma ile Gümüşhanelinin kredi kartı kullanarak yaptığı alışveriş alışkanlığını ortaya kondu.

Tüketicilerin kredi kartlarına bakış açılarının araştırıldığı çalışmada, tüketicilerin hangi ihtiyaçları için kredi kartı kullandıkları ve bu harcamaları ne şekilde ekonomiye geri kazandırdıklarını belirlenmeye çalışıldı.

400 kişi arasında yapılan akademik çalışmaya katılan tüketicilerin yüzde 16,8’i hiçbir zaman, yüzde 14,2’si haftada en az bir kez, yüzde 56,8’i ayda en az bir kez ve yüzde 12,2’si yılda en az bir kez giyim/kozmetik harcamalarında kredi kartı kullandığı, gıda/temizlik harcamalarında araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 31,3’ü hiçbir zaman, yüzde 33’ü haftada en az bir kez, yüzde 30’u ayda en az bir kez ve yüzde 5,7’si yılda en az bir kez kredi kartı kullanmayı tercih ettiğini beyan etti.

Eğitim/kitap – kırtasiye harcamalarında ise katılımcıların yüzde 34’ü hiçbir zaman, yüzde 10,8’i haftada en az bir kez, yüzde 37,7’si ayda en az bir kez ve yüzde 17,5’i yılda en az bir kez kredi kartı kullanmakta. Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 48,5’i hiçbir zaman, yüzde 4,5’i haftada en az bir kez, yüzde 23,8’i ayda en az bir kez ve yüzde 23,2’si yılda en az bir kez seyahat / tatil harcamalarında kredi kartı kullanmakta.

Elektronik harcamalarında araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 32,8’i hiçbir zaman, yüzde 7’si haftada en az bir kez, yüzde 22,8’i ayda en az bir kez ve yüzde 43,7’si yılda en az bir kez kredi kartı kullanmayı tercih ettiklerini ifade etti.

Gümüşhaneli tüketicilerin internetten alışveriş yapmayı tercih etme sebeplerine ilişkin yapılan araştırmada ise tüketicilerden yüzde 68’i giyim / kozmetik harcamalarında interneti tercih ederken, yüzde 32’si mağazadan alışveriş yapmayı tercih ettiği ortaya kondu.

Ayrıca araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 3,3’ü gıda / temizlik harcamalarında interneti, yüzde 96,7’si ise mağazayı tercih ederken yüzde 67,8’i kitap / kırtasiye harcamalarında interneti, yüzde 32,2’si mağazayı tercih etmekte olduğu tespit edildi.

Araştırmaya katılan tüketicilerin, internetten alışveriş yapmayı tercih etme sebepleri ile ilgili verdikleri cevaplarda Gümüşhane’de fazla mağaza olmaması, Gümüşhane’deki esnafların hizmet anlayışı, İnternetteki ürünlerin daha kaliteli olması başlıkları dikkat çekti.

Alışverişlerde tüketiciler için en önemli problemin nakit sıkıntısı olduğuna dikkat çekilen araştırmada; “Çünkü tüketiciler ya nakit taşımaktan hoşlanmamakta ya da gelir düzeyinin yetersizliğinden dolayı yanında yeterli miktarda nakit bulunduramamaktadır. Bu bağlamda çalışmada tüketicileri kredi kartı kullanmaya yönelten en belirleyici faktörün nakit taşıma problemini ortadan kaldırması olduğu belirlenmiştir. Tüketiciler kredi kartı sayesinde nakit ödemeden ve ödeme sıkıntısını düşünmeden anında alışveriş yapabilmektedir. Ayrıca tüketicilere standardı yüksek bir yaşam düzeyi sunması, modern bir ödeme sistemi olması ve internetten alışveriş imkanı sağlaması da tüketicileri kredi kartı kullanımına yöneltmektedir” değerlendirmesi yapıldı.

Gümüşhane ilinde tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterli sayıda mağaza olmaması ve esnafın tüketiciye karşı olumsuz tutum ve davranışları tüketicileri internetten alışverişe yönelten en önemli sebepler olarak ortaya konan araştırmada; ildeki mağazalarla kıyaslandığında internette daha fazla çeşit olması ve daha ucuz olmasının interneti, tüketiciler için daha cazip kıldığı kaydedildi.

 

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2016, 00:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER