Gümüşhane'den 4 bin 871 ünite kan bağışı

Gümüşhane Kızılay Kan Merkezi, 2015 yılında il genelinde bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 4 bin 871 ünite kan bağışı topladı.

Gümüşhane'den 4 bin 871 ünite kan bağışı
Gümüşhane Kızılay Kan Merkezi, 2015 yılında il genelinde bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 4 bin 871 ünite kan bağışı topladı.

Gümüşhane Kızılay Kan Bağışı Merkezi, soğuk hava koşullarına rağmen çalışmalarını yoğun bir şeklide sürdürürken kan bağışı sayısı da artmaya devam ediyor.

2014 yılında 4 bin 636 ünite olan kan bağışı, 2015 yılında yüzde 5 artarak 4 bin 871’e ulaştı. Hedeflenen 4 bin 700 ünite kan bağışının üzerinde kan toplayan Gümüşhane Kızılay Kan Merkezi, Doğu Karadeniz’de Giresun, Artvin ve Trabzon’dan sonra kan bağışı artış oranında 4’üncü sırada yer aldı.

“ÜLKEMİZ KAN İHTİYACINA YAPMAMIZ GEREKEN KATKIYI YAPTIK”

Konuyla ilgili Gümüşkoza Gazetesine açıklamalarda bulunan Kızılay Kan Merkezi Sorumlu Doktoru Gülseren Oğuzhan Çıtlak, “Türkiye’de her yıl kan ihtiyacının belirleniyor ve Kızılay Kan merkezlerine de bu ihtiyaca paralel kan bağış sayıları dağıtılıyor. Biz Gümüşhane Kızılay Kan Merkezi olarak ülkemiz kan ihtiyacına yapmamız gerekeni yaptık. Tüm personelimizin özverileri çalışmaları ve vatandaşlarımızın da bu konuya gösterdikleri duyarlılık sonucunda bu oldu. Onlara da teşekkür ediyorum” dedi.

“KAN BAĞIŞINDA ÖĞRENCİLERİN KATKISI BÜYÜK”

Alınan kan bağış sayılarında üniversite öğrencilerinin katkısının oldukça fazla olduğunu belirten Çıtlak, bütün vatandaşları kan vermeye davet etti. Kan bağışında bulunmak için çok fazla kriterin olmadığını vurgulayan Çıtlak, “18-65 yaş arasında sağlıklı her birey kan bağışında bulunabilir. Tansiyon hastalarından, şeker hastalarından kan bağışı alınabiliyor. Kan bağışında bulunmak isteyenlere bir takım testler yapıyoruz. Kan değerlerine, tansiyonuna, sorulara verdiği cevaplara bakıyoruz ve bu kriterlere uygun olanlardan kan alıyoruz” şeklinde konuştu.

“ERKEKLER 3, KADINLAR 4 AYDA BİR KAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR”

Erkeklerin 3 ayda bir, kadınların ise 4 ayda bir kan bağışında bulunabileceğini ifade eden Çıtlak, “Kan bağışında bulunmanın kişiye hiçbir zararı yok. Vücudunda bir eksiklik oluşmuyor. Çünkü biz zaten kan bağışı almadan önce kan değerlerine bakıyoruz. Uygunsa alıyoruz. Kişiler bir kayba kesinlikle uğramıyorlar. 1 ünite kan bağışlayarak 3 kişinin hayatını kurtarıyorlar. Çünkü alınan her bir ünite kan ayrıştırılıyor ve 3 ayrı ürün elde ediliyor. Bu 3 üründe 3 ayrı hastalıkta kullanılabiliyor” diye konuştu.

Alınan kanların ayrıştırılma işlemine de değinen Çıtlak, “Bizim aldığımız kanlar aldığımız haliyle kullanılmıyor. Ayrıştırılıyor ve bu ayrıştırma işlemi Gümüşhane’de yapılmıyor. Alınan kanlar her akşam Trabzon Bölge Kan Merkezi’ne gidiyor. Orada 3 ürüne ayrılıyor. 3 ürün elde edildiğinde de hastanenin kan ihtiyacına göre, yaptığı isteğe göre bölge kan merkezinden bizim aracımızla, bizim şoförümüz tarafından hastaneye dağıtım yapılıyor. İşleyiş tüm Türkiye’de böyle” dedi.

“RAMAZAN AYINDA KAN BAĞIŞI, OLDUKÇA DÜŞÜYOR”

Kan bağış sayılarının çok soğuk ve çok sıcak havalarda düştüğünü kaydeden Çıtlak, özellikle Ramazan ayında kan bağışında büyük oranda azalma olduğunu söyledi. Çıtlak, “Tüm Türkiye’de kan ihtiyacı, gezici ekiplerle ihtiyaç olan kanın yüzde 80’i toplanıyor. Ama gezici ekiplerde malum hava koşullarından çok etkileniyor. Çünkü çok sıcak havalarda ve çok soğuk havalarda kan bağışı düşüyor. Özellikle Ramazan ayında kan bağışı oldukça düşüyor. Buna bayramlarda yaşanan trafik kazalarındaki artış da eklenince kan ihtiyacı daha çok artıyor. Biz Ramazan ayında da vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz. Ramazan ayında kan vermenin bir sakıncası yok. İftardan sonra verilebilir” ifadelerini kullandı.

“1 ÜNİTE KANLA 3 KİŞİNİN HAYATINI KURTARABİLİRSİNİZ”

Bütün vatandaşları kan verme konusunda duyarlı olmaya davet eden Çıtlak, bir çok hastalığın ve kullanılan birçok ilacın kan bağışına engel olmadığını söyledi. Çıtlak, “Ben her bireyi kan bağış merkezimize ya da gezici ekiplerimize kan bağışı yapmaya davet ediyorum. 1 ünite kanla 3 kişinin hayatını kurtarabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2016, 16:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER