Gümüşhaneli yazar Kadirbeyoğlu ve Ataç ailelerini yazdı

Gümüşhaneli Şair ve Yazar Ayşe Serbülent Ataç Elveren uzun yıllar üzerinde çalıştığı ‘Altı Yüzyılın İzinde Kadirbeyoğlu-Ataç Ailesi’ adlı kitabı 319 sayfa olarak Librum Yayınları’ndan çıktı.

Gümüşhaneli yazar Kadirbeyoğlu ve Ataç ailelerini yazdı

Gümüşhaneli Şair ve Yazar Ayşe Serbülent Ataç Elveren uzun yıllar üzerinde çalıştığı ‘Altı Yüzyılın İzinde Kadirbeyoğlu-Ataç Ailesi’ adlı kitabı 319 sayfa olarak Librum Yayınları’ndan çıktı.

Kitapta Gümüşhane’nin köklü ailesi eşliğinde ülkenin zengin ve renkli tarihinin bir kesitini canlı olarak yansıtmakta. Kitap, Kadirbeyoğlu ve Ataç ailesine ait erişilebilen en erken tarih olan 1419 yılında Gaye Paşa ile başlamakta. Bir yandan ailenin soy ağacı eşliğinde, aile bireylerine ait bilgi, belge, fotoğraf ve anılar geçmişe tanıklık ederken, diğer yandan geçmişten geleceğe bir köprü.

Ailenin 15. yüzyılda Amasya’ dan Gümüşhane’ ye göç etmesiyle başlayan soyağacı bilgileri, Pontus Rum Devleti’ne bağlı Sümela Manastırı keşişlerinin tuttuğu kayıtlar sayesinde bugünlere kadar gelebildi. Ailenin nüfuzlu bir aile olması nedeniyle ve bir gün Hristiyanlığı kabul etme ihtimaline karşılık soyağacındaki ilk dokuz ismin keşişler tarafından kilise kayıtlarına geçirilmiş olduğu söylenmekte

1923 tarihindeki mübadelede Gümüşhane milletvekili XVI. Kuşaktan Zeki Kadirbeyoğlu’nun, kendilerine göç sırasında hayat garantisi verme sözü üzerine kayıtlar aileye verilmiştir. 

İlk dokuz isim en büyük erkek çocuklarını kapsamakta. Bu dokuz isimden yola çıkan XVII. kuşaktan A. Muhtar Ataç; otuz yıllık bir çalışma ile Amasya, Torul, Trabzon, Gümüşhane, Adana ve Bağdat nüfuslarını tarayarak soyağacının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Daha sonra kardeşi Abdullah Kadirbeyoğlu 1960 -65 yılları arasında aile bilgilerini güncelleyerek soyağacını devam ettirmiş ve Kadirbeyoğlu-Ataç aile şeceresini çizdirdi.

Kitabın yazarı Ataç, “Bu kitabın yapılması fikrini veren, soy ağacı kayıtlarının günümüze göre düzenlenmesi için girişimde bulunan Rafet Ataç’tır. Kitabın basım masrafları, Aysın-Rafet Ataç Vakfı tarafından karşılanmıştır. Altı yüz yıllık bir aileyi satır aralarında yaşatma görevini bana yönlendiren Lale Murtezaoğlu ile birlikte ulaşabildiğimiz aile bireyleriyle görüşmeler yaptık. Bundan sonra geriye kalan; ailenin yaşayan fertlerinin, anne, baba, büyükanne, büyükbabalarının anılarını dinleyerek, bu tarihi ve nüfuzlu ailenin anı kitabını ortaya çıkarmaktı. Çünkü günün birinde herkes kendi aksini bir aynada (kitapta) görmek isteyecekti” dedi.

Ayşe Serbülent Elveren kimdir:

Hamit ve Nermin Ataç’ın kızı, 1951 yılında İstanbul’ da doğdu. Çocukluğu Ayazpaşa'da geçti. Orta ve Lise öğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme-Maliye Bölümünü bitirdi. Hür Sigorta A.Ş.' de İç Denetim Müdürü, Mali ve İdari İşler Grup Müdürü, Mali işler ve Tüm Sigortacılık İşlemlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmış, şirkette Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. Halen sigortacılık konusunda uzman bilirkişilik yapmaktadır. Gözümden Dünya Aktı (Şiir) ve Altı Yüzyılın İzinde, Kadirbeyoğlu Ataç Ailesi (Araştırma) adlı kitapları yayınlandı. Evli bir çocuk ve bir torun sahibidir. 

Kaynak: İsmail HAYAL (Gümüş Portreler)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER