Gümüşhane’nin Ayasofya’sından ümmetin Ayasofya’sına destek

Türkiye’de ki 9 Ayasofya’dan birine sahip olan Gümüşhane’de Yeniden Refah Partisi (YRP) il yönetimi İstanbul’da bulunan ve İslam dünyası için çok önemli olan Ayasofya caminin esaretine son verilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.  

Gümüşhane’nin Ayasofya’sından ümmetin Ayasofya’sına destek

Türkiye’de ki 9 Ayasofya’dan birine sahip olan Gümüşhane’de Yeniden Refah Partisi (YRP) il yönetimi İstanbul’da bulunan ve İslam dünyası için çok önemli olan Ayasofya caminin esaretine son verilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.  

Geçtiğimiz hafta içerisinde sosyal medya üzerinden paylaşılan Ayasofya’daki dans görüntüleri ülke genelinde büyük tepkiyle karşılanırken, Yeniden Refah Partisi (YRP) Gümüşhane İl Yönetimi yaşananları anlamlı bir etkinliğe imza atarak protesto etti.

Gümüşhane Merkez İlçeye bağlı Arzular-Kabaköy Beldesi’ndeki Kabaköy Ayasofya Camii’nde Cuma namazı kılan yönetim kurulu üyeleri yıllardır ibadete kapalı olan İstanbul Ayasofya Camii için yetkililere çağrıda bulundu.  

Türkiye’de ki 9 Ayasofya’dan biri olan camide Cuma Namazı kılındıktan sonra yapılan basın açıklamasında Ayasofya’nın şanlı bayrağı gibi Türkiye için bir bağımsızlık simgesi olduğu ifade edilerek, bu noktadan hareketle Ayasofya'nın esaretine bir son verilmesi gerektiği kaydedildi.

Yönetim kurulu adına açıklamalarda bulunan YRP Gümüşhane İl Başkanı Ziya Nas, Fatih Sultan Mehmet tarafından cami olarak vakfedilen Ayasofya Camii’nin bir an önce zincirlerinin kırılması ve ibadete açılması gerektiğini söyledi.

“Ayasofya'da Hakkın Batıla Galip Gelmesinin Sembolüdür”

Her büyük eserin bir manası olduğunu dile getiren Nas, “Ayasofya'da, Hakkın batıla galip gelmesinin sembolüdür. Fatih Sultan Mehmet Han Ayasofya’yı parasını bizzat ödeyerek almış ve kıyamete kadar cami olarak kullanılması emriyle vakfetmiştir. Onun için Ayasofya, bir an evvel hangi maksat için vakfedilmişse o maksat için kullanılmak mecburiyetindedir. Ayasofya'nın bir an evvel camiye dönmesi lazımdır” dedi.

“Manevi Değerlerimizi Hafife Almaya Yönelik Bir Eylem” 

Ayasofya Camii'ne yönelik haddi aşan girişimleri şiddetle kınadıklarını belirten Nas, “Ayasofya Camii’nin 05 Ocak 2019 akşamı yüz elli kişilik bir gruba ‘ilgili bakanlığın özel izniyle’ açılması ve Müslümanların yüzyıllarca secde ettiği, bu mekânda bir bayanın bale yapması asla basite indirgenebilecek bir yaklaşım değildir. Bununla da yetinilmeyip söz konusu görüntülerin sosyal medyada paylaşılması asla iyi niyetli bir yaklaşım olamaz. İnançlarımızı, manevi değerlerimizi hafife almaya yönelik bu eylemin, masum bir gösteri olarak gösterilmeye, örtbas edilmeye çalışılması tek kelimeyle manevi dokuyu zedelemeye yönelik bir düşüncenin tezahürüdür ve asla kabul edilemeyecek bir yaklaşımdır” diye konuştu. 

“Saygısızca Girişimler Asla Kabul Edilemez” 

“Her ne sebeple olursa olsun, ecdat emanetlerine, mabetlerimize,  manevi değerlerimize, tarihimize yönelik bu gibi saygısızca girişimler asla kabul edilemez” şeklinde tepkilerini dile getiren Nas, “Ayasofya Camii’nin zincirlerinden kurtulduğu gün, gerçek anlamda tam bağımsız bir Türkiye’ye kavuşmuş olacağımız gündür. Ayasofya Camii’nin ibadete kapalı olduğu bir dünyada Kudüs’ün özgürlüğünden söz edilemez” ifadelerini kullandı.  

“Kapılar Bir Gün İbadet İçin Açılacak”

Bin sene İslam’a bayraktarlık yapmış bir ecdadın torunları olarak bir gün mutlaka Ayasofya Camii’nin kapılarını cami olarak kullanılmak üzere yeniden açılacağını kaydeden Nas, “Yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte bu noktadan hareket ederek Kabaköy Ayasofya Camii’nde Cuma namazı kılarak buradan Fatih Sultan Mehmet’in o büyük emanetine yapılan saygısızlığa halkımızın ve yetkililerin dikkatini çekmek istedik” dedi.

“14 Asırlık Yapı 3, Asırdır Cami Olarak Kullanılıyor”

Kabaköy Ayasofya Camii hakkında bilgiler veren köy sakinlerinden 83 yaşındaki Ahmet Ezber ise şunları söyledi; “Köyümüz çok eski bir yerleşim yeri. Avrupalı gezginlerden Anthony Brayer ve David Winfield, köyümüzdeki Kabaköy Ayasofyası’nın 6. yüzyılda inşa edildiğini ve 9. yüzyılda onarım geçirdiğini belirtiyor.  Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon’u almasıyla bölge Türkleşmeye başlıyor ve 1737 yılına kadar kilise olarak kullanılan yapı bölgedeki Türk nüfusunun çoğalması ile camiye çevriliyor ve Ayasofya Camii ismini alıyor. Bu tarihli ferman da camimiz içinde yer almaktadır.” 

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2019, 23:27
YORUM EKLE
YORUMLAR
gümüşhane de allah allah
gümüşhane de allah allah - 5 yıl Önce

ayasofyamı varmış Yazık ya kültür turizim hani reklam hani nerede bu şehrin reklamı pestil kömemi reklamı bu şehrin !Ne güzel Bir Yapı Süpriz haberimiz bile yok !

SIRADAKİ HABER