Ara
Gümüşhane
Kapalı
-2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Gümüşhane’nin Cevizli Sironu, Sağlık Kaynağı

Gümüşhane’nin Cevizli Sironu, Sağlık Kaynağı

Gümüşhane’nin meşhur yemeği Siron, vitamin ve omega 3 deposu cevizle birlikte sağlıklı bir yiyecek olarak sofralarda yer alıyor.

139
Gösterim
Gümüşhane’nin meşhur yemeği Siron, vitamin ve omega 3 deposu cevizle birlikte sağlıklı bir yiyecek olarak sofralarda yer alıyor.

Türk mutfağının çeşit zenginliğinin yanı sıra damak tadına uygunluk yönünden olduğu kadar birçok yemek ve yiyecek türü ile sağlıklı beslenmenin örneklerinden olan ve ilin değişik yörelerinde farklı sunumlarıyla damak lezzetini yansıtan Siron yemeği Gümüşhane mutfağının köklü yemeklerinden biri olarak yaşatılıyor.

Kurutulmuş yufkadan yapılan Siron yemeği, düz bir tepsiye yan yana dizilip, süzme yoğurt su ile ezilerek ısınıncaya kadar pişirilir ve Sironun üzerine önce bu karışım daha sonra da eritilmiş tereyağı dökülür, onun da üzerine ceviz içi dökülerek servis yapılıyor.

Siron yemeğinin Gümüşhane mutfağında önemli bir yeri olduğunu söyleyen Emel Özgün,  “Ninemizden ve annemizden gördüğümüz ve bizimde devam ettirdiğimiz bu yemek mutfağımızda 100 yılı aşkındır yapılmakta, bizde bu geleneği annelerimizden aldık çocuklarımıza aktaracağız.” dedi.    

Sağlık açısından son derece önemli bir meyve olan ceviz milattan önce 7000’li yıllardan bu yana bilindiğini ve tüketildiğini kaydeden Özgün, cevizin antioksidan özelliğinin ve omega 3 gibi insan sağlığı açısından faydalı yağ asitlerini bünyesinde barındırması bakımından tüketilmesinin tavsiye edildiğini belirterek, cevizin sironla birlikte sunulmasının Gümüşhane’nin bu yemeğini sağlık için faydalı hale getirdiğini söyledi.
Gümüşhane’nin Cevizli Sironu, Sağlık Kaynağı 1
1 / 4
Gümüşhane’nin Cevizli Sironu, Sağlık Kaynağı 2
2 / 4
Gümüşhane’nin Cevizli Sironu, Sağlık Kaynağı 3
3 / 4
Gümüşhane’nin Cevizli Sironu, Sağlık Kaynağı 4
4 / 4
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *