Gümüşhane’nin İlk Özel Tiyatrosu

Gümüşhane Sanat Tiyatrosu kurucusu Mesut Budak, sanatı sanat için değil, halk için yaptıklarını, Gümüşhane’nin büyük bir eksikliği olan bir ilki gerçekleştirdiklerini, hayata geçirdikleri özel tiyatro ile önemli bir sanat dalındaki eksikliği giderdiklerini söyledi.

Gümüşhane’nin İlk Özel Tiyatrosu

Gümüşhane Sanat Tiyatrosu kurucusu Mesut Budak, sanatı sanat için değil, halk için yaptıklarını, Gümüşhane’nin büyük bir eksikliği olan bir ilki gerçekleştirdiklerini, hayata geçirdikleri özel tiyatro ile önemli bir sanat dalındaki eksikliği giderdiklerini söyledi.

Şanlıurfa’da doğduğunu ve 32 yaşında olduğunu kaydeden Budak, “Eğitimlerimin tamamını İstanbul’da tamamladım ve 11 yaşından beri tiyatronun içerisinde bulunuyorum. Sanat hayatımın yıllarını Şanlıurfa, Ankara ve Antalya gibi illerde geçirdim. Hem eğitim amaçlı hem de sahne performansı için farklı farklı illere gittim. Eşim öğretim görevlisi olması nedeniyle eşimden dolayı Gümüşhane’ye geldim” dedi.

“3 Yıldır Çalışmalarıma Devam Ediyorum”

Budak, 2014 yılında Gümüşhane’ye geldiğini ve aynı yılın Ekim ayından itibaren çalışmalarını sürdürdüğünü anlatarak, şöyle devam etti: “Gümüşhane’de Gençlik Merkezi ile tanıştım. Burada tiyatromuzu açarak faal duruma getirdik. Zaten geçmişte de burada tiyatrolar vardı. Özel ve amatör tiyatrolar yapılıyordu. “

“Arz ve Talep Var”

Gümüşhane’de hem tiyatro arzı hem de talebi olduğunu kaydeden Budak, “Gümüşhane’nin sanatçı bir kimliği var. Geçmişini incelediğimizde sanat dünyasında çokça isim görebiliyoruz. Özellikle Gümüşhane’den çıkan oyuncu da var, yönetmen de var. Şu anda hala sinema piyasasında da isimler var” dedi.

“Tiyatro Uzağı Yakın Etmektir”

Kendisinin idealinin tiyatro olduğunu, bu idealini “Tiyatro uzağı yakın etmektir” cümlesi ile açıklayan Budak, “Bu idealim doğrultusunda da çeşitli projeler yaptık. İlçelere, köylere gittik. Çok büyük ilgi gördük. Gençlik Merkezi ile güzel bir ekip oluşturduk. Bu ekibi de belli başlı eğitimlerden geçirerek oluşturduk. Bu eğitim süreci bir sirkülasyon içerisinde devam ediyor. Hala da devam ediyor. Kursiyerler içerisinde yeteneklileri çekip alıyoruz ve kendi ekibimize katıyoruz. Bizim de 2014 yılından bu yana 16 kişilik asıl bir ekibimiz var. Ancak söylemem gerekirse halk içerisinde talep çok az. Üniversite öğrencilerinden talep oluyor. Gümüşhane halkından gelen de oluyor ama üniversite öğrencisi kadar değil. Biz burada üniversite öğrencilerini gece gündüz demeden eğitiyoruz. Hafta sonları da çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

“Önceliğimiz Tiyatroyu İnsanlara Nakşetmek”

Önceliklerinin tiyatroyu insanlara nakşetmek olduğunu ifade eden Budak, şunları söyledi: “İnsanlarımıza tiyatronun gücünü hissettirmek istiyoruz. Tiyatro doğrudan doğruya insanların özünde yatan duygularını ve günlük yaşantısını aktardığı için bir fikir sahibi edindirmiş oluyor. Amacını güttüğümüz idealimizi başardık, belli bir seyirci potansiyelimiz de var. Tabi ki bunu bütün arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştirdik. Arkadaşlarımız da çok emek harcıyorlar.”

“40 Kadar Proje Yaptık”

2014 yılında 25 seans, 6 tane farklı farklı tiyatro gösteri yaptıklarını anlatan Budak, “Her yıl da bu sayılarımız yükselerek devam etti. Şu anda da elimizde 4 tane projemiz var. Bunları da önümüzdeki ocak ayında gerçekleştireceğiz. Bizim kabuğumuzu aşmamız gerekiyordu. Gümüşhane’nin ismini kurum aracılığıyla açıkçası çok iyi duyuramıyoruz. Böyle bir zafiyet var. Sonuçta kurum var ve kısıtlıyor. Bürokrasi var. Dolayısıyla biz Gümüşhane Sanat Tiyatrosu’nu kurduk. Tiyatromuzu geçen yıl kurduk ve neden bir Ankara Sanat Tiyatrosu gibi olmasın. Bu bir hayal değil, gerçekleştirebiliriz. Karadeniz Bölgesi’nde bunun çalışmasını yapan 3-4 özel tiyatro var bunun bir tanesi de biziz. Karadeniz Bölgesi geniş bir profile sahip ama özel tiyatro çalışmasını sürdürüp de ayakta kalan çok az var. Geçmiş deneyimlerimizden yola çıkarak neler yapabileceğimizi , hangi hamleler yapabileceğimizi, nasıl maddi sıkıntıya düşmeyiz ya da nasıl seyirciye ulaşabiliriz, bütün hepsini bir yelpaze gibi önümüze serdik, içinden seçe seçe ilerliyoruz” açıklamasında bulundu.

“Gümüşhane’deki En Büyük Hedefimiz”

Gümüşhane’deki en büyük hedeflerini de açıklayan Budak, şunları kaydetti: “Onunla ilgili çalışmalarımız sürüyor ve iyi de ilerliyoruz. Turneler yapmak. Bu turneleri şehir dışına taşımaktır. Hatta Gümüşhane Sanat Tiyatrosu’nun Ocak ayının 13’ünde bir çocuk tiyatrosu var. Trabzon’a müzikal bir çocuk tiyatrosu götürüyoruz. Trabzon’dan sonra Samsun ve Ordu’ya gideceğiz. Bu şekilde turnelerimiz devam edecek. Biz bu turnelere giderken ahde vefa olsun diyerek Gümüşhane’nin adını kullanarak yapıyoruz. Gümüşhane adını kullanmam benim tiyatroma çok büyük katkı sağlamayacak. Ama ben azından Gümüşhane’ye bir kattı sağlayacağım ve Gümüşhane’nin sadece pestilden, kömeden ibaret değil de tiyatro anlamında da, sanatsal anlamda da ne kadar aktif olduğunu göstermek istiyoruz. O nedenle Gümüşhane Sanat Tiyatrosu adıyla turnelerimize başlıyoruz.”

“Bize Küçük Kardeş Muamelesi Yapıyorlar”

Başka illere turnelere gittiklerinde Gümüşhane adını duyunca küçük kardeş muamelesi yaptıklarını ifade eden Budak, “Ya, Gümüşhane’den de mi tiyatro geliyor, tiyatro yapıyor musunuz, maşallah deniliyor. Bu bizim için açıkçası kırıcı bir durum. Ancak seyirciden çok olumlu tepkiler alıyoruz. Bu durum Gümüşhane’nin yaşadığı problemlerle eşdeğer ilerliyor. İyi bir şey yapıyorsak takdir, kötü bir şey yapıyorsak uyarı bekliyoruz. Gümüşhane’nin tiyatroya bakış açısı, köyler ve ilçeler, merkeze göre çok daha iyi durumda. Biz zorluk çekmiyoruz, seyirci geliyor, gelmiyor değil ama biz bir cadde gösterisini 10-15 seans yapmamız gerekiyorken 4-5 seans yapıyoruz” dedi.

“Masrafları Biz Karşılıyoruz”

Gümüşhane Sanat Tiyatrosu’nun üç farklı kurumla çalıştığını kaydeden Budak, “Birincisi Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü’nün Gençlik Merkezi’dir. İkincisi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, üçüncüsü ise Gümüşhane Sanat Tiyatrosu’dur. Halk Eğitim Merkezi adına yapacağımız çalışmalar Gençlik Merkezi ile ortak çalışmadır ve onların masraflarını kendileri karşılıyorlar. Gümüşhane Sanat Tiyatrosu olarak yaptığımız her masrafı biz karşılıyoruz. Açıkçası hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ücret alıyor ve aynı zamanda çalışanlarımıza da ücret ödüyoruz” diye konuştu.

“Ağırlıklı Komedi Oyunları Sahneliyoruz”

Seyirciye ulaşmanın en iyi yolunun komedi olduğunu ifade eden Budak, “Dram ve trajedi açıkçası insanları yoruyor. Biz de, hayat güzel, insanları üzmeye gerek yok. Eleştireceğimiz ya da insanlara anlatmamız gereken bir konu varsa komik bir üslupla yapıyoruz. Genel itibariyle oyunları biz yazıyoruz. Çok beğendiğimiz oyunlar olursa telif ücretini veriyoruz. Şu anda 16 üniversite öğrencisi olmak üzere diğerleri de Gümüşhaneli olmak üzere 18 kişilik kadromuz var. Kostümcümüz, dekor işini yapan, müzik ve teknik servisi olmak üzere de çalışanlarımız var ” ifadelerini kullandı.

“Sahnede Olmak Çok Başka Duygu”

Gümüşhane Üniversitesi Beslenme Eğitimi Bölümü öğrencisi Didem Albayrak ise tiyatroya çocukluğundan beri çok meraklı olduğunu belirterek, “Gümüşhane Sanat Tiyatrosu’nun afişini görünce başvuruda bulundum. Ortamı ve yaptığımız etkinlikleri de sevdim. Aldığım rolde seyircinin karşısına çıkmak beni heyecanlandırıyor ama strese sokacak bir heyecanlanma olmuyor. Sahnede olmaktan mutlu oluyorum. Mezun olduğumda beslenme teknisyeni olacağım ama tiyatroyu da bırakmak istemiyorum” dedi.

Aynı bölüm öğrencilerinden Buket Kutulu da, kendisinin lise öğrenimi döneminde senaryo yazarlığına karşı bir ilgisi olduğunu ifade ederek, “Gümüşhane’ye geldiğim de ben de arkadaşım gibi afişi gördüm. Geldim başvuruda bulundum. Gerekli eğitimi de aldım ve 3 yıldır da buradayım. Sahnede iken insanlara ulaşabilmek çok farklı bir duygu. İzleyicilerin bilinç altına inebilmek çok farklı. Toplumumuzda komedi oyunlarına karşı da çok büyük bir ilgi var” diye konuştu.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER