Hastanede Röntgen Filmi İle Dolaşma Devrine Son Verildi

Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreterliği’ne bağlı Gümüşhane Devlet Hastanesi Radyoloji Ünitesi’nde kurulan Resim Arşivleme ve İletim Sistemi (PACS) ile Bilgisayarlı Radyoloji Sistemi (CR) sayesinde hastaların ellerinde röntgen filmi ile klinik klinik dolaşma devrine son verildi.

Hastanede Röntgen Filmi İle Dolaşma Devrine Son Verildi
Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) Genel Sekreterliği’ne bağlı Gümüşhane Devlet Hastanesi Radyoloji Ünitesi’nde kurulan Resim Arşivleme ve İletim Sistemi  (PACS) ile Bilgisayarlı Radyoloji Sistemi (CR) sayesinde hastaların ellerinde röntgen filmi ile klinik klinik dolaşma devrine son verildi.

Gümüşhane Devlet Hastanesi doktorlarının dünyanın neresinde olursa olsun hastalarının görüntülerine ulaşabileceklerini belirten Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri  Op.Dr. Aziz Ahmet Surel, yeni kurulan sistemler sayesinde  tekrar çekimlerin önüne geçileceğini, daha kaliteli  hizmet vereceklerini ve bu sistemlerin maliyeti  düşüreceğini söyledi.

Radyoloji Uzmanı Dr. Zafer Sarıaltın’ın öncülüğünde bu hizmetin Gümüşhane halkına verildiğini dile getiren Surel sözlerine şöyle devam etti: “PACS ve CR sistemi hızla ilerleyen teknoloji ile zorunluluk haline gelen, dünyanın gelişmiş tüm hastanelerinde kullanılan bir sistemdir. CR sistemi sayesinde çekilen tüm röntgen ve mamografi görüntüleri bilgisayar ortamına aktarılmaktadır. Oluşturulan PACS sayesinde çekilen tüm röntgen, mamografi, tomografi ve MR görüntüleri tüm polikliniklerimizde görüntülenmeye başlandı. Film basımı olmayacağı için hastalar film almak amacıyla kuyrukta beklemiyor ve ellerinde film taşımıyorlar. Hasta tetkikini yaptırdığı anda görüntüler PACS’a aktarılıyor. Hasta çekiminden sonra polikliniğe varmadan görüntüleri poliklinik bilgisayarlarında görüntülenebiliyor.  Çekilen görüntüler basılmadığı için film, banyo solüsyonu gibi baskı malzemesi maliyeti olmamaktadır. İş akışında hızlılık sağladığı için Radyoloji bölümünde çalışan yetersizliğinin de önüne geçilmiş oldu. Gerektiğinde çekilen tetkiklerin görüntüleri hastaya CD olarak verilebilmektedir.  Bu da hastaya kolay taşıma ve saklama imkânı veriyor. Bu sayede hastalara verilen filmlerin doğada oluşturduğu kirliliğin ve tıbbi atığın önüne geçilebilmekte, hastaya ait görüntüler dijital ortamda yıllarca saklanabilmektedir.  Takip gerektiren hastaların görüntülerinin karşılaştırılmasına olanak sağlıyor.”

Dr.Surel, Gümüşhane halkının hizmetine sundukları bu sistemi Kelkit ve Şiran Devlet Hastanesi’nde de başlatmayı düşündüklerini belirterek, konuyla ilgili altyapı çalışmalarını tamamladıklarını ve en kısa sürede cihazların alımını gerçekleştireceklerini dile getirdi.
Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2014, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER