Hava Kirliliği Ortalamanın Altında

Gümüşhane kent merkezinde ki hava kirliliği ile ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığımız habere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü cevap verdi.

Hava Kirliliği Ortalamanın Altında
Gümüşhane kent merkezinde ki hava kirliliği ile ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığımız habere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü cevap verdi.

Kurumdan yapılan açıklamada Gümüşhane’de hava kirliliğine neden olan en büyük kaynakların yüzde 74’lük oranla plansız kentleşme ve evsel ısınma kaynaklı emisyonlar olduğunu, bunu yüzde 21 ile trafik ve yüzde 5 ile sanayiden kaynaklı emisyonların takip ettiği vurgulandı.

“ANLIK ARTIŞLAR YAŞANIYOR"

Özellikle kış aylarında hava kirliliğinin artmasına sebep olan etkenin evsel ısınmadan kaynaklı emisyonlar olduğu ifade edilen açıklamada “Bu emisyonlarda havadaki SO2 (Kükürtdioksit) ve PM10 (Partikül madde) değerleridir. İlimizde havadaki bu emisyonları 24 saat boyunca birer saat ara ile ölçen Hava Kalitesi İzleme İstasyonu, 2004 yılı Valilik hizmet binası otopark üzerine kurulmuştur. Yıl boyunca ölçümler istasyon tarafından yapılarak Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağına iletilmektedir. 06.06.2008 tarih 26898 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’nde SO2 (Kükürtdioksit) için 2013 yılı “Kısa vadeli sınır değer” 125 µg/m3, PM10 (Partikül madde) için ise 100 µg/m3 olarak belirlenmiştir. Gümüşhane ilimizde yıl boyunca ölçülen bu değerlerde kış aylarında ısınmadan kaynaklı olarak anlık artışlar yaşansa da; Hava Kalitesi İzleme İstasyonundan alınan parametrelerde 1 Ocak 2013-26 Kasım 2013 tarihleri arasında SO2 ortalama değeri 16,18 µg/m3 iken, PM10 ortalama değeri 68,68 µg/m3 olarak ölçülmüştür. Ölçüm sonuçlarından da anlaşılacağı üzere yıllık ortalamada kısa vadeli sınır değerlerin üzerine çıkılmamıştır.”

“DENETİMLER ÖNÜMÜZDEKİ AY BAŞLAYACAK”

Özellikle akşam saatlerinde soba ve kalorifer kazanlarının yakımının artması sebebiyle anlık olarak sınır değerlerin aşıldığının görüldüğü ifade edilen açıklamada, yaşanan bu artışları ortadan kaldırmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların yapıldığı, bu kapsamda daha önceki yapılan denetimlerde vatandaşlara kalorifer yakma talimatı ve baca temizleme takip formları dağıtıldığını, önümüzdeki ay içerisinde ve takip eden aylarda da vatandaşların talimatlar doğrultusunda hareket edip etmediklerinin denetleneceği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca vatandaşların yada kalorifercilerin baca temizliğine ve yakım kurallarına uymalarının büyük önem taşıdığının altı çizilerek, “Bununla birlikte konutlarımızda, işyerleri ve sanayide güneş enerjisi, ısı pompaları ve yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımının, ayrıca ilimizdeki konutlarda bireysel kullanımdan kaynaklanan fazla emisyonun önlenmesi için merkezi ısıtma sistemlerinin kullanımının yaygınlaşması sayesinde emisyon artışının büyük ölçüde önüne geçilecektir. Bu bağlamda tüm Gümüşhane halkımıza görevler düşmektedir. Temiz bir çevre, temiz hava ve sağlıklı yaşam için, tüm vatandaşlarımızın bu konuya daha duyarlı olmalarını temenni ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

İlgili Haber:

Hava Kirliliği Tavan Yaptı
Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2013, 13:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER