İlaç sıkıntısı Gümüşhane’ye de yansıdı

Ülke genelinde yaşanan ilaç sıkıntısı, Gümüşhane’deki eczanelerde de iyiden iyiye hissedilmeye başladı.

İlaç sıkıntısı Gümüşhane’ye de yansıdı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) ilaç fiyatlarında 2022 yılı için belirlediği 7.86 TL’lik kur, 19 TL dolaylarında seyreden Euro kurunun çok gerisinde kalınca, ithal ilaç sıkıntısı giderek artmaya başladı. 

Eczanelerde bir süredir kanser, tansiyon ve kalp hastaları için kullanılan ilaçlar bulunamazken, tedarik sıkıntısı yaşanan ilaçların arasına yerli ilaçlar da eklendi. 

Tüm Türkiye'de yaşanan ilaç sıkıntısı Gümüşhane’deki eczanelerde de iyiden iyiye hissedilmeye başladı. İlaç tedariğinin yanı sıra kentte çok sayıda vatandaşın ilaçlarını bakkallarda olduğu gibi eczanelerde de veresiye ile almaları sık karşılaşılan bir durum haline geldi. 

35 yıldan bu yana Gümüşhane’de Eczacılık yapan Eczacı Nevin Akçay ise konuya dair serzenişini dile getirerek, “Hem Eczacılar için hem de vatandaşlar için istediğimiz tek şey devletin ilaç politikasını bir an önce değiştirmesidir. Kurun altındaki fiyatlandırma kotasıyla ilaç alımı hem bizi hem de hastaları çok zor duruma düşürüyor. Acil bir şekilde bu soruna çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

“İthal ilaç yoktu artık yerli ilaçta yok”

Genel kur ve ithal ilaç alım kuru rakamlarının arasındaki makasın giderek açılmasına bağlı ithal ilaç ve de yerli ilaç hammaddesinin temininin gün geçtikçe zorlaştırdığının altını çizen Ecz. Nevin Akçay, “Bu yılki kadar sıkıntı hiçbir yıl yaşanmadı. Bu yıl gerçekten çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle çocuklar için olan ağrıkesiciler, ateş düşürücülerde, göz damlaları, kanser ilaçları ve pek çok ağrı kesicilerde çok yokluk yaşıyoruz. Sebebinin de kur olduğunu düşünüyorum. Euro 19 küsürken ilaç tedariği ise eczacılık bazında 7.86’dan işlem görüyor. Hal böyle olunca 7.86 Euro’nun üstüne çıkan hiçbir ilaç ülkemize giremiyor buna yerli ilaç hammaddeleri de dahil. Böyle olunca da yerlide de sıkıntılar başlıyor” diye konuştu.

“Her 5 ilaçtan 1’i yok”

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Gümüşhane’de de vatandaşların ilaç bulmakta zorlandığı ve reçete değiştirmek zorunda kaldıklarını belirten Akçay, “Her 5 ilaçtan 1’i yok. Bu yüzdelik pay çocuk ilaçlarında her 5 ilaçtan 3 denebilecek kadar yükselmiş durumda. Kanser ilaçlarında ise Gümüşhane’de araştırma hastanesi olmadığı için biz eczanemizde kanser ilaçlarını karşılamıyoruz ancak, diğer eczacı arkadaşlarımızdan kanser ilaçlarında da ciddi sıkıntıların yaşandığı duyumunu sıkça alıyorum” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşa çok fazla fiyat farkı çıkıyor”

Doktorların yazdığı ilaçlar ellerinde olmayınca muadili ile telafi ettiklerini ancak artık muadil ilaç sıkıntısı da yaşandığını ve bulunsa dahi fiyat farkının çok yüksek olduğundan yakınan Akçay, “Şu anda elimizde tedariğini beklediğimiz birçok reçete var. Ben kendi kullandığım tansiyon ilacımı bile aylarca bulamadığım zamanlar oldu. Artık muadilleri de bulunmuyor. İlaçlardan çıkan fiyat farkı da çok yükseldi. Bunun da sebebi muadil ilaçlardan en ucuzuna göre baz alınıyor fakat en ucuz ve devletin karşıladığı muadiller de piyasada bulunmuyor. Mecburen başka bir muadil ilaç öneriyoruz bu defa da vatandaşa çok fazla fiyat farkı çıkıyor” dedi.

“Defterlerimiz hep borç listeleriyle dolu”

Veresiye ilaç satmaya mecbur kaldıklarını ve bu yüzden borç defterlerinin kabarık olduğunu belirten Ecz. Nevin Akçay, “Defterlerimiz hep borç listeleriyle dolu. İlacı vermemezlikte yapamıyoruz sağlıkla alakalı bir şey sonuçta. Bu yüzden tamamen maddi olarak bakamadığımız için mecbur veresiye olsa da veriyoruz ilaçları. Nasıl olabilir başka? Vatandaş geliyor kendi hasta ya da çocuğu hasta cebinde parası olmazsa ne yapsın nereye gitsin mecbur borç yazdırıyor, başka çaresi yok. Çok sık veresiye satıyoruz bu durumla çok sık karşılaşıyoruz” diye konuştu.

Haber: Zeynep Kaya – Kuşakkaya Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2022, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER