İngiltere’de Başkan, Gümüşhane’de amele

İngiltere’de 7 Mayıs tarihinde yapılan seçimlerde 145 bin nüfusluk St. Albans ilçesinin belediye başkanlığını kazanarak, bu ülkede ilk yabancı ve Türk belediye başkanı seçilen Gümüşhaneli Mehmet Gaygusuz, seçildikten sonra ilk kez geldiği baba ocağında coşkuyla karşılandı. Avrupalı başkan vaktinin çoğunu kazma kürekle bağda bahçede geçiriyor.

İngiltere’de Başkan, Gümüşhane’de amele
İngiltere’de 7 Mayıs tarihinde yapılan seçimlerde 145 bin nüfusluk St. Albans ilçesinin belediye başkanlığını kazanarak, bu ülkede ilk yabancı ve Türk belediye başkanı seçilen Gümüşhaneli Mehmet Gaygusuz, seçildikten sonra ilk kez geldiği baba ocağında coşkuyla karşılandı. Avrupalı başkan vaktinin çoğunu kazma kürekle bağda bahçede geçiriyor.

BABA OCAĞINDA

Gümüşhane’nin Kelkit İlçesi’ne bağlı Ünlüpınar (Pekün) Beldesi’nden 1972 yılında henüz 16 yaşında iken çıkarak İngiltere’ye giden , bu ülkede bulaşıkçılık yaparak çalışmaya başlayan Mehmet Gaygusuz (59), İngiltere’de belediye meclis üyeliğiyle başladığı siyasi yaşamını 7 Haziran’da yapılan Genel seçimlerde belediye başkanlığı ile taçlandırdı. Hiç bir Türk seçmenin bulunmadığı 145 bin nüfuslu St. Albans kasabasında muhafazakar partiden seçime giren ve 7 rakibini geride bırakarak belediye başkanı seçilen Gaygusuz, seçildikten sonra ilk kez Gümüşhane’nin Ünlüpınar beldesinde bulunan baba ocağını ziyaret etti.

HEDEF AVAM KAMARASI

Kelkit ilçesi ve Ünlüpınar beldesinde büyük ilgi gören, hemşerileriyle hasret gideren Başkan Gaygusuz için köylüleri kuzu çevirme partisi düzenledi. Baba toprağını hiçbir zaman unutmadığını belirten Mehmet Gaygusuz, “Allah böyle bir şeyi bize nasip etti. Hiçbir Türk seçmenin bulunmadığı bir yerde böyle bir başarı Bir Türk olarak beni mutlu etti. Yaklaşık 4 aydır ST Albans belediye başkanlığını yapıyorum. Bundan sonraki hedefim Avam kamarasına girmek, ülkenin sorumluluğunda söz sahibi olmak. Bunu da başaracağımı tahmin ediyorum. Bağlı bulunduğum parti ve yöre halkı ile iletişimim üst düzeyde” dedi

TARLADA AVRUPALI BAŞKAN

Memleketine her fırsatta gelmeye çalıştığını belirten İngiltere’nin çiçeği burnunda belediye başkanı Mehmet Gaygusuz, “Her yıl 3-4 kez gelirdim. Ama bundan sonra bir sorumluluğumuz olduğu için çok gelebileceğimi sanmıyorum. Buralar benim huzur bulduğum, çocukluğumun geçtiği yerler, Bu dağlarda çobanlık yaptım, çayır biçtim, tarlada kazma kazıdım, Rahmetli babam ile birlikte su kanalları açtım. Şimdi geldiğimde yine tarlalara iniyorum, elime tırpanı, kazmayı alıyorum yine toprakla uğraşıyorum. Havyanlar yaylada olduğu için çobanlık yapamadım. Bunlar beni mutlu ediyor” dedi.

TURK USULÜ BAŞKANLIK

Belediye başkanı seçildikten sonra bölge halkının kendisini daha çok sevdiğini belirten Gaygusuz, “İngiltere medeniyet beşiği. Sistem oturmuş. İnsanlar kurallara ve kaidelere çok bağlı. Ben görevim süresince kuralları biraz gevşettim. Biraz Türk usulü belediye başkanlığı yapmaya çalışıyorum. Bizim burada ziyaretlerin tamamı randevu sistemiyle yapılır. Çay kahve kültürü pek yoktur. Ben bu kuralları biraz gevşettim. Gelene çay kahve ısmarlıyoruz. Makam kapısı herkese açık. İlçedeki hemen hemen herkeste cep telefon numaram var. Bu uygulamalara halk biraz şaşırıyor ama hoşlarına gidiyor” dedi.

İSMİDE FIKRALIK GİBİ

Baba ocağında ve günlük hayatta arkadaşları, dostları ve arı tarafından adı “salih” olarak bilinen Mehmet Gaygusuz’un bu isim çelişkisinin ardından da fıkralık bir olay çıktı. Doğduğunda annesi ismini “salih” konulmasını istemesine rağmen babası “Mehmet” olmasını istemiş. Bu nedenle karı koca arasında tartışma çıkmış. Sonunda baba Kelkit Nüfus idaresine giderek oğlunun ismini kendi istediği şekilde “Mehmet” olarak nüfusa kaydettirmiş. Ama evde eşine “Salih” olarak kaydettirdim” demiş. Bu nedenle çocukluktan beri babası dahil herkes ona Salih diye hitap etmiş ta ki annesi hayatını kaybedene kadar.

İNGİLTERE MACERASI

Mehmet Gaygusuz, 1972 yılında henüz 16 yaşındayken İngiltere’ye gitti. Burada bulaşıkçılık ve garsonluk yaptı. Yıllar sonra Londra’nın 35 kilometre yakınında bulunan St. Albans kasabasına yerleşerek burada lokonta açtı. Daha sonra Maureen adlı İngiltere vatandaşıyla evlenerek çifte vatandaşlık hakkı elde etti. 2 çocuğu olan Gaygusuz, 2006’da St. Albans Belediyesi Meclis Üyeliği’ne seçildi ve 3 dönem bu görevi sürdürdü. İngiltere’de 7 Mayıs’ta ki genel seçimlerle birlikte yapılan yerel seçimlerde Muhafazakar Partiden St Albanas belediye başkan adayı olarak katıldı.Hiç bir Türk seçmenin bulunmadığı kasabada, yapılan seçimler sonucunda 7 rakibini geride bırakan Mehmet Gaygusuz St. Albans Belediye Başkanı oldu. 20 Mayıs’ta görevi devraldı.


Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2015, 16:53

ilgili haber/ler:

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER