İşte GTSO’nun Kültür ve Turizm Çalıştayı sunumu

Gümüşhane’de dün yapılan Kültür ve Turizm Çalıştayında, GTSO Başkanı İsmail Akçay tarafından yapılan sunum kamuoyuyla paylaşıldı.

İşte GTSO’nun Kültür ve Turizm Çalıştayı sunumu
Gümüşhane’de dün yapılan Kültür ve Turizm Çalıştayında, GTSO Başkanı İsmail Akçay tarafından yapılan sunum kamuoyuyla paylaşıldı.

Akçay’ın toplantıda aktardığı sunum şu şekilde:

Turizmden kazanç elde etmek için üç ana faktör bir arada olmalıdır.

1- ULAŞIM 
a- Destinasyon alanlarımızın güvenli ve rahat ulaşımı olmalı. Turistler aktarmalı ve yorucu yollarda seyahatleri sevmez.

2- KONAKLAMA
a- Turistler için konaklama ve eğlence mekanlarımız, yeterli yatak sayısı ve alanlar hazırlanmalı.
b- Destinasyon alanlarında sosyal donatı mekanları olmalı ve bakımlı olmalı.

3- SATILACAK ÜRÜN
a- Mevcut tarihi ve doğal güzelliklerimizi sunulabilir bir hale getirmeliyiz.
b- Yöresel ve hediyelik ürünlerimizi çeşitlendirerek satışa sunmalıyız.

Bu üç ana başlık Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaptığımız çalışmalar ve sektör temsilcilerimizden de aldığımız bilgilerle turizmin İlimizde gelişmesine katkı sağlayacak önerilerimizi sıralamak istiyorum.

Bunların bir kısmı yerelde çözülebilecek, bir kısmı yasal düzenleme gerektiren önerilerdir.

Taleplerimizin üç muhatabı vardır.

1- Siyasi İdare
2- Yerel Yönetimler
3- Özel Sektör 
1- Hazine, Mera ve Orman kenarı arazilerden, turizm için uygun olan yerler yasal düzenlemeler yapılarak turizm yatırımcılarına sunulmalıdır. Gerektiğinde bedelsiz olmalıdır.

2- Süleymaniye Mahallemizin Çevre ve Şehircilik Bakanlığında bekleyen, koruma amaçlı  mevzii imar planının onaylanmasını takiben bu bölgemiz yatırımcılara açılmalıdır. Gerekli şartlarla turizm yatırımcılarına bedelsiz arsa verilmelidir.

3- Satala Antik Kentinde gerekli çalışmalar yapılarak tarihi zenginliği meydana çıkarmalıyız.

4- Örümcek Ormanlarında ulaşım ve yürüyüş yolları turizme uygun hale getirilmeli.

5- Krom Vadisi ve İmara projelendirilmeli. Turizm amaçlı özel sektöre sunulmalı.

6- Yıllık bir buçuk milyon aracın geçtiği transit yol üzerinde Yöresel Ürünler Turizm Ticaret Merkezi kurulmalı. Ticaret ve Sanayi Odası olarak TOKİ'ye sunduğumuz bir projemiz var. Bazı engellere takıldık.

7- Konaklama ve sosyal  tesis için çevresi müsait olan bir alanda balık üretimi de yapılabilecek yapay bir göl yapılarak diğer tesisler için turizm yatırımcısına sunulabilir. Örneğin, Yeşil Göl ismiyle bölge pazarlanabilir.

8- Yöresel Ürünlerin üretim başlangıcından, paketlenmesine kadar süreci camekanlı  bir mekandan izleme imkanı ile bu ürünlerin büyük bir emek sonucu sağlıklı ve kaliteli olarak üretildiğini izletmeliyiz.

9- Osmanlı akçelerine ismini vermiş, Canca Kalemizin eksikleri tamamlanarak destinasyon alanına dahil edilmeli

10- Şehre hakim bir noktada seyir ve fotoğraf terası yapılmalı.

11- İlimizin zenginliklerini tanıtan Türkçe, Arapça, İngilizce, tanıtımını yapan, broşür, çeşitli materyaller ve reklam tabelaları yapmalıyız. Oda olarak, DOKA'ya bu konuda sunduğumuz bir projemiz var, ama bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz.


12- İlimizi tanıtıcı küçük hediyelik eşyalar üretecek projeler yapmalıyız.

13- Gümüşhane Üniversitemizden mezun olan öğrencilere Üniversitemiz her yıl bir defa mezunlar gecesi düzenleyip, mezun olanlara Gümüşhanelilik ve fahri Gümüşhanelilik beratı, nişanı verilebilir.

14- Liselerimizden mezun olan öğrencilerimize, her okul, her yıl bir defa mezunlar buluşuyor, geceleri düzenleyebilir.

15- Mülkiyetli turizm adıyla, Merkez İlçe yakınlarında dağ ve yayla evi yapmaya uygun parseller yapılarak, dağ ve yayla mahalleleri oluşturabilir, piyasaya sunabiliriz.

16- Şu anda görevli bir rehberimiz yoktur. İlimizi her yönüyle tanıtacak rehberler yetiştirip, ilgili Kurumlarda görevlendirmeliyiz.

17- Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde bir müzemiz var. Ancak, bu müzede kadrolu personelimiz yoktur. Müze Müdürlüğü kadrosu kurularak Trabzon'a bağımlı olmaktan kurtulmalıyız.

18- Avrupa Birliği (AB) tarafından, aday ve potansiyel aday Ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme Kurumu Gümüşhane İl Koordinatörlüğü kurulmalı, Gümüşhane' de İPARD'ın tüm desteklerinden yararlanmalıdır.  42 İl bu kapsamda. Gümüşhane dahil değil.  Kırsal turizmi destekleyen hibelerden bizim yatırımcılarımızda faydalanmalı.
Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2016, 17:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER