İsviçreli Müsteşar Tinner Gümüşhane’de

Gümüşhane Toplumsal Gelişme İçin Kadın, Gençlik ve Engelli Derneği tarafından hazırlanan ve İsviçre Büyükelçiliği tarafından onaylanan  “Kadın hakları, kadına yönelik şiddet, kadın girişimciliği” projesi kapsamında İsviçre Kültür ve Ekonomi Müsteşarı Ariane Tinner Gümüşhane’ye gelerek projeyi yerinde inceledi. 

İsviçreli Müsteşar Tinner Gümüşhane’de

Geçtiğimiz Mayıs ayı sonunda başlayan proje kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler bünyesinde şiddete uğramış, devlete sığınmış, dezavantajlı gruptaki 20 kadına insan hakları, temel hukuk eğitimi, kadına yönelik şiddet, ulusal ve uluslararası kadın hakları ve kadına yönelik kişisel gelişim alanında eğitim verildi. 

Yine proje kapsamında kadınlara pazarlama ve ticaret gibi eğitimler verilerek kadınların kendi işlerini kurarak sosyal ve ekonomik açıdan hayata tutunmalarının önü açıldı. 

İsviçre Büyükelçiliği, Kültür ve Ekonomi Müsteşarı Ariane Tinner de projenin uygulama alanında ziyaret etmek üzere Gümüşhane’ye geldi. Burada dernek üyeleriyle bir araya gelen Müsteşar Tinner, proje hakkında detaylı bilgi edinirken, şehrin tarihini ve kültürünü de tanıma fırsatı buldu. 

Gümüşhane’ye gelen Tinner, proje heyetiyle ilk olarak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nü ardından da Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek'i ziyaret etti.

Dernek Başkanı Burak Yurtışığı, Dernek Başkan Vekili Doç. Dr. Rıdvan Şahin, Başkan Yardımcısı Yasin Demir, Dernek Genel Sekreteri Öğretim Görevlisi Özgür Palancı, Kadına Şiddet Komisyon Başkanı Esra Kuas, Dr. Ogr. Üyesi Samet Tonyalı tarafından yürütülen proje kapsamında tarihi Ataç Konağı'nda misafir heyetin katılımıyla yemek programı düzenlendi.

Yemek programında Turizm Fakültesi Dekan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çalık tarafından ilin tarihi, turistik özellikleri ve gastronomi kültürü ile ilgili misafir heyete bilgiler verildi.

“Projenin devam etmesi noktasında gerekli çalışmaları yapacağız”

Gümüşhane’nin kırsal bölgelerinde de proje yürütülebileceğini söyleyen İsviçre Kültür ve Ekonomi Müsteşarı Ariane Tinner, “Gümüşhane’de olmaktan çok mutluyuz. Derneğimizle birlikte çalışmaktan da gurur duyduk. Proje 20 kadına yardım etmekle başlamıştı ama görüyoruz ki şimdi 60 kadına ulaşmış bu beklediğimizden de daha büyük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Projenin amacı zor durumda olan özellikle eşleri tarafından şiddete uğrayan kadınlara haklarının ne olduğunu öğretmek ondan sonra da kendi ayakları üzerinde durabilmesi için gerekli eğitimleri alıp kendi kendilerine yetmelerini sağlamak. Dışarıdan güzel bir proje olarak görülüyor yoksa destek sağlamazdık. Bize bu noktada çok fazla proje geliyor biz de beğendiğimiz için bu projeyi destekleme kararı aldık, etkili bir proje olduğunu düşünüyoruz. Devam etmesi noktasında bu konuyu elçiliğe ileteceğim. Her yıl biz projeye çıkıyoruz büyükelçilik olarak bu sene bu desteklenen 7-8 projelerden birisiydi bu seneye tekrar çıkacağız. Gümüşhane’nin kırsal bölgelerinde proje yürütmemize engel bir durum yok” dedi.

“20 kadınımıza hukuki eğitim danışmanlığı hizmeti verdik”

Proje kapsamında kadınlara hukuki danışmanlığın yanı sıra mesleki anlamda da eğitimler verildiğini söyleyen Toplumsal Gelişme İçin Kadın Gençlik ve Engelli Derneği Başkanı Burak Yurtışığı ise “İsviçre Büyükelçiliği’nin açmış olduğu kadın hakları projesine, kadına yönelik şiddet projesi sunduk. 47 bin 500 TL ile projemiz kabul oldu. Proje kapsamında şiddete uğramış 20 kadınımıza hukuki eğitim danışmanlığı hizmeti verdik. Hem de hukuk danışmanlık eğitimi verdik. Bunun yanında kadınlarımıza girişimcilik ve pazarlama gibi mesleki eğitimler vererek kadınlarımıza iş sağlama noktasında da yardımcı olduk” dedi.

Program çerçevesinde son olarak misafirlerle Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel mekanlarından Süleymaniye Mahallesi (Eski Gümüşhane), Karaca Mağarası ve Torul Kalesi Cam Seyir Terası ziyaret edildi.

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2022, 20:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER