İzcilerin son durağı Şiran oldu

Gümüşhane’nin doğa ve kültürel değerlerini tanıtmayı misyon haline getiren Gümüşhane İzcilik Doğa Spor Kulübü, son etkinliğinde Şiran’a kültür gezisi düzenledi.

İzcilerin son durağı Şiran oldu

Gümüşhane’den yola çıkan ve 19 sporcunun katıldığı etkinliğin ilk durağı Çakırkaya Manastırı oldu. Hem görünümü hem de tarihiyle Küçük Sümela olarak adlandırılan Çakırkaya Manastırı’nda rehber eşliğinde inceleme yapan ve manastırın tarihini dinleyen sporcular buraya hayran kaldı. 

Ardından Şiran’ın doğa harikası Tomara Şelalesi’ne geçen sporcular burada bol bol fotoğraf çektirip manzaranın tadını çıkardılar. 

Sporcuların Tomara Şelalesi’nden sonraki durağı Araköy Kral Kaya Mezarları oldu. Gümüşhane’deki tescilli iki kaya mezarından biri olan ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edilen Araköy Kral Kaya Mezarlarını inceleyen izciler gördükleri manzara karşısında adeta büyülendiler. 

Buradaki incelemelerini bitiren sporcular Bektaşi gelenekleriyle bölgede farklı bir kültüre sahip olan Kırıntı Köyü’ne geçti. Kırıntı Cemevi’ni de ziyaret eden sporcular köy muhtarı Hüseyin Bal ve Kırıntı Köyü’nde yaşayan İbrahim Aydın’dan Bektaşi kültürüyle alakalı bilgi aldılar. Kırıntı Köyü’nden sonra Şiran ilçesine dönüş yapan sporcular Bayraktepe ziyaretinden sonra programı noktaladı.

Programın rehberliğini yapan Zeynel Gündüz, gezide çok farklı duyguları bir arada yaşadığını, Çakırkaya manastırı ile 14. yüzyıla, Araköy Kral Kaya Mezarları ile M.Ö 8. yüzyıla tarihi yolculuklar yaptıklarını belirterek, “Bu gezide benim için en özel olanı 13. yüzyıl ile günümüz kültürünü harmanlayan Kırıntı Köyü Cemevi’ni ziyaret etmekti. Farklı kültürleri tanımak benimle birlikte buraya gelen diğer arkadaşalarımıza da çok farklı duygular tattırdı” dedi. 

Cemevini kendilerine açan ve cemeviyle ilgili bilgi veren Kırıntı Köyü Muhtarı Hüseyin Bal ve köy sakini İbrahim Aydın’a da teşekkür eden Gündüz, “Köylü bizi çok iyi ağırladı hangi evin önünden geçsek bizi yemeğe davet ettiler. Hepsine ayrı ayrı minnettarız” diye konuştu.

Gümüşhane İzcilik, Doğa, Spor Kulübü olarak Gümüşhane’yi tanıtmayı bir misyon haline getirdiklerini aktaran Gündüz, bu misyonu oluşturmada etkin rol oynayan başta kulüp başkanı Ercan Küçüköner’e ve tüm kulüp üyelerine teşekkür etti.

Geziyle ilgili açıklama yapan Gümüşhane İzcilik, Doğa, Spor Kulübü Başkanı Ercan Küçüköner de kültür gezisi etkinliğine katılan tüm kültür elçilerine teşekkür etti.

Gümüşhane İzcilik, Doğa, Spor Kulübü olarak doğa yürüyüşü, kültür gezisi, çadırlı yatılı kamp konseptli etkinliklere devam ettiklerini kaydeden Küçüköner, “Bu hafta da yine tarih, kültür, medeniyet, zamana yolculuk konseptli kültür gezisi etkinliğinde Şiran ilçemizdeki tarihi, kültürel, medeniyet ve doğal güzellikleri yerinde ziyaret ederek zamana yolculuk yaptık” dedi. 

Gümüşhane’deki kültür elçileriyle birlikte kulüplerinin kültür gezisi konseptli etkinlikleri sayesinde Gümüşhane’yi yerel basın ve sosyal medya aracılığıyla tanıtmayı amaçladıklarını kaydeden Küçüköner, tarihe, kültüre, medeniyete, sanata, maarife ilgili ve gönüllü herkesi etkinliklerine davet ederek bir sonraki etkinliklerinin 18 Kasım’da Erzurum iline olacağını sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER