Kamberli köprüsü restore edildi

Gümüşhane’nin Canca Mahallesinde Harşit çayı üzerinde yer alan ve geçmişte kervan yolu olarak kullanılan tarihi Kanberli Köprüsünde restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Kamberli köprüsü restore edildi
Gümüşhane’nin Canca Mahallesinde Harşit çayı üzerinde yer alan ve geçmişte kervan yolu olarak kullanılan tarihi Kanberli Köprüsünde restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Geçtiğimiz bahar aylarında mahalle muhtarı Adem Yılmaz’ın beyanıyla birlikte kamuoyuna yansıyan ve ardından Karayolları tarafından restorasyon çalışmalarına başlanan köprü hem yıkılmaktan kurtarıldı hem de tarihi kimliğine yeniden kavuştu.

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, tarihin sessiz tanıkları olan kemer köprülerin, geçmişi günümüze bağlayan, yapıldığı dönemin mimari ve sanatsal yapısını günümüze taşıyan, geçmiş insanların sosyal yaşantısına tanıklık eden kültür varlıkları olduğunu belirtti.

Gümüşhane’nin de eski tarihlerden beri tarihi ipek yolu güzergahı üzerinde yer alması, bol akarsu ve dere yatağına sahip olması nedeniyle tamamına yakını Osmanlı dönemine ait olan birçok tarihi köprünün mevcut olduğunu dile getiren Yalçın, “Müdürlüğümüz Kültür Varlıkları Envanterinde 43 adet tarihi köprü kayıtlıdır. Bu köprülerden bazıları günümüze kadar sağlam gelmiş, bazıların da ise bakım ve restorasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Bakım ve restorasyona ihtiyaç duyulan köprüler 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanuna göre ilgili kurumun hazırladığı veya hazırlattığı plan ve projeler Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerine onaylattırılmasına müteakip ya da diğer kurumların köprü restorasyonlarıyla ilgili taleplerini Kültür ve Tabiat Varlılarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüklerine iletmesi ve kurulların aldığı tavsiye kararlarını ilgili kuruluşa bildirmesi neticesinde restorasyonları gerçekleştirilmektedir.” dedi.

Gümüşhane’de bu güne kadar 5 köprünün restore edildiğini belirten Yalçın, “Torul İlçesi Kalkanlı (Zigana) Köprüsü, Büyükçit köyündeki Meryemana -1 ve Meryemana-2 köprüleri, İlecik köyündeki İlecik Köprüsü ile Gümüşhane – Bayburt ana-tur güzergahındaki Tohumoğlu Köprüsünün restorasyonları 2012 yılında tamamlandı. Bu yıl ise Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından Gümüşhane kent merkezi Canca Mahallesi’nde Ağustos ayı başında başlatılan Kanberli Köprüsü’nün de restorasyonu yapıldı.” diye konuştu.

Karayolları tarafından 2012 yılı içerisinde restorasyon projesi alımı için ihalesi yapılan ve önümüzdeki yıllardan itibaren Torul ilçesinde bulunan Merkez Köprü, Uğurtaşı  Köprüsü, Merkez ilçeden Süleymaniye Mahallesi 1-2-3 köprüleri, Olucak Köyü Köprüsü, Yağlıdere Köyü Köprüsü, Yağlıdere Krom Şehri Köprüsü, Dibekli Köyü Köprüsü olmak üzere toplam 10 adet köprüde daha onarım yapılacağını söyledi.

İlgili haberlerimiz:

Gümüşhane'de Tarihi Köprü Yıkılmak Üzere

Kamberli Köprüsü Restore Ediliyor

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2014, 16:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER