‘Kamyon’ belgeseli izleyiciyle buluştu

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) Koordinatörü Öğr. Gör. Burak Türten’in yönetmenliğini üstlendiği ve 9. TRT Belgesel Ödülleri Profesyonel Kategoride finale kalan “Kamyon” belgesel filminin galası yapıldı.

‘Kamyon’ belgeseli izleyiciyle buluştu

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) Koordinatörü Öğr. Gör. Burak Türten’in yönetmenliğini üstlendiği ve 9. TRT Belgesel Ödülleri Profesyonel Kategoride finale kalan “Kamyon” belgesel filminin galası yapıldı.

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan galaya ilgi yoğun oldu.  9. TRT Belgesel Ödülleri Profesyonel Kategoride finale kalan Kamyon belgesel filminin galasına Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Güllüpunar, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emre Ş. Aslan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yönetmenliğini ve Görüntü Yönetmenliğini Burak Türten’in yaptığı, senaryosunu Elif Türten'in yazdığı, kurgusunu İshak Ayvaz ve Burak Türten'in üstlendiği Kamyon belgeselinin Yönetmen Yardımcılığını Hasan Erdoğmuş ve Caner Özarslan, Yardımcı Yönetmenliğini Turgay Kural yaptı.

Açılış konuşmasını yapan GÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, "Üniversitemiz yeni kurulan bir üniversite olmasına rağmen gelişmiş bir üniversite. İletişim Fakültemiz ise bizim gözbebeğimiz. Aydın Doğan Vakfı'nın düzenlediği Genç İletişimciler Yarışması'nda ödül alarak bizi gururlandırdılar. Ödül alan arkadaşları canı gönülden tebrik ediyorum. Bu ödüllerin, başarıların artarak devam etmesini diliyorum. Belgesellere de her zaman ilgi duymuşumdur. Gümüşhane coğrafi bakımdan oldukça zengin bir il. Özellikle Süleymaniye, yani eski Gümüşhane için de bir belgesel bekliyorum. Vaktim film veya dizi izlemeye çok müsait değil. Ancak belgeselleri seviyorum. Bundan sonraki çalışmalarınızda her zaman yanınızdayız ve desteğe hazırız" dedi.

Festivallerdeki başarılar artarak devam ediyor

GÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kocaoğlu'nun konuşmasının ardından Kamyon belgeseli izlendi. Daha sonra söyleşiye başlayan filmin Yönetmeni Öğr. Gör. Burak Türten, "Filmin tamamlanması bir yıl sürdü. Yaklaşık bir yıl, bir ay önce bu filmi çekmeye başladım ve geçtiğimiz hafta film festivallerine göndermeye başladık. Galası da bugüne nasip oldu. Festivallere göndermiş olsak da henüz gösterimleri yapılmadı. Dolayısıyla Türkiye’deki ilk gösterim üniversitemizde oldu. Filmimiz TRT Belgesel Ödülleri Profesyonel Kategori'de finalist olarak üniversitemizi temsil ediyor. Bugün güzel bir haber daha aldık. Bugüne kadar yaptığımız belgesellerimizin dördü de dün Uluslararası Çevre Film Festivali'nde finale kaldı." dedi.

Belgesel fikrinin 2011 yılında ortaya çıktığını dile getiren Öğr. Gör. Türten, imkânlar sebebiyle projeyi bir süre ertelediğini, bu süre zarfında ise başka projeler gerçekleştirdiğini söyledi. Öğr. Gör. Türten çekilen belgesellerde ikna sürecinin önemini vurgulayarak, filmin çekilmesinden çok ikna etme sürecinin zorluğuna değindi. Türten, "İnsanlar kendilerinin kayıt altına alınmasını istemiyorlar. Yabancı birinin kayıt altına almasını hiç istemiyorlar. Dolayısıyla film çekmekten ziyade, güven kazanmak ve ikna etmek belgeselin çekimine başlamaktan daha önemli" ifadelerini kullandı.

"Kendi içlerinde akıp giden hayatları var"

Öğr. Gör. Türten, "Kamyoncular dışarıdan kaba insanlar olarak görülüyor. Ancak öyle bir durum yok. Kendi yalnızlıklarında, kendi içlerinde o yalnızlığı paylaşarak akıp giden bir hayatları var. Zor bir hayatları olduğunu daha önce biliyordum. Fakat bu denli zor olduğunu işin içine girdikten sonra öğrendim. Malı almanın dışında malı boşaltmanın da ayrı bir sorun olduğunu öğrendim. Yani malı alıyorlar. Ülkenin doğusundan İstanbul’a Edirne’ye götürüyor. Orada bir hafta bekletiliyorlar. Fabrika malı boşaltmıyor. Onun dışında, fabrikanın önünde bekliyor, fabrikanın hiçbir şeyini kullanamıyor. Ne tuvaletinden faydalanabiliyor, ne bir bardak su veriyorlar. Böyle ilginç durumların olduğunu o işin içine girdikten sonra öğrendim." açıklamasını yaptı. Filmin yönetmenliğini üstlenen Gümüşhane Üniversitesi Öğr. Gör. Burak Türten, belgesel filminin diğer film türlerine göre zorluklarına değinerek, belgeselde duygu aktarımının çok önemli olduğunu belirtti. Öğr. Gör. Türten son olarak katılımlarından dolayı akademisyen ve öğrencilere teşekkür etti.

Haber: Sümeyye Altu
Fotoğraf: Armağan Öztürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER