Kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor

Ülke genelinde geçtiğimiz yıllarda çıkarılan yönetmelikle zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinde başlıyor. Gümüşhane'de hususi otomobillerin de zorunluluk kapsamına alınıp alınmayacağı netleşmedi.

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor
Ülke genelinde geçtiğimiz yıllarda çıkarılan yönetmelikle zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinde başlıyor.

Hususi otomobiller haricinde kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve ticari araçların tamamında zorunlu olan uygulamada, kış lastiği olmayan araçlara 519 lira para cezası var.

Kış lastiği uygulamasının 1 Aralık'ta başlayacak olmasına rağmen son yönetmelikte hususi otomobillerle ilgili “gerektiği hallerde denetlenir” ibaresinin yer alması kafa karıştırırken, 2012'den bu yana uygulanan genelge kapsamında zorunluluk sadece kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve A türü yetki belgeli otomobilleri kapsıyor. Binek otomobil sürücüleri isterlerse kış lastiği takıyorlardı.

VALİLİK KARAR ALABİLİR

Valiler hava şartlarına göre gerek gördükleri taktirde, il sınırları içinde otomobiller için kış lastiği kullanımını zorunlu hale getirme yetkisine sahip.

CEZASI 519 LİRA

Yük ve yolcu taşıyan 4 milyondan fazla ticari aracın kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2 yıl önce yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek.

Kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası uygulanacak. Bu araçlar 1 Nisan tarihlerine kadar zorunlu olarak kış lastiği kullanacak.  Binek araçlar da zorunluluk olmamasına rağmen hızla kış lastiği bilincinin artmasıyla kullanımda yükseliyor.

4 MİLİMETRELİK DİŞ DİBİ DERİNLİĞİ ÖNEMLİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kış lastiği kullanımını zorunlu hale getiren genelgesinde lastik diş dibi derinliğinin 4 mm olarak belirtilmesinin büyük önem arz ettiğini belirtti. Bakanlığın genelgesi kapsamında, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. Hava şartlarına bağlı olarak söz konusu süre, bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilecek.
Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2014, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER