Köse’nin yeni gelir kapısı kuru fasulye oldu

Gümüşhane’nin Yukarı Fırat havzasında üretilen dünyaca ünlü şeker fasulyesinin hasadı Köse ilçesinde tamamlandı.

Gümüşhane’nin Yukarı Fırat havzasında üretilen dünyaca ünlü şeker fasulyesinin hasadı Köse ilçesinde tamamlandı.

Önceki yıllarda arpa veya buğday ekilen, birçoğu da boş bulunan araziler, bölgede yapılan gölet ve barajlarla birlikte değerlendirilmeye başlandı.

Köse Belediye Başkanlığı tarafından önceki yıllarda yürütülen projenin ardından fasulye üretimine yönelen üretici sayısında hızla artış yaşanırken, sulu tarıma geçilmesiyle birlikte bu sayının artması bekleniyor.

Öğretmen örnek olsun diye kuru fasulye ekimi yapıyor

İlçede öğretmenlik yapan fakat farkındalık oluşturmak ve insanlara üretimin önemini anlatmak için fasulye eken Habip Şen, “Köse fasulyesi Türkiye’de marka değeri olan bir ürün. Bunu da artık bir şekilde profesyonel üretime geçmesini düşünerek bu yıl daha önce amatörce yaptığımız fasulye üretimini daha profesyonel üretime dönderdik” dedi.

Ticaret olarak değil de insanlara bu iş yapıldığında boş kalan arazilerin nasıl değerlendirilebileceğini anlatmaya çalıştığını ifade eden Şen, üretim aşamalarını şöyle sıraladı: “Ürünün bir sürü aşaması var. Ekimi, çapası, sulaması, toplaması, kurutması ve son aşamada patosa vurarak ürünümüzü çıkaracağız. Daha sonra elemesi ve seçimi var. Seçimi bittikten sonra paketleyip tüketimine sunacağız.”

“Türkiye’de marka değeri olan bir fasulye”

Fasulyenin lezzet açısında Türkiye’de marka değeri olan bir fasulye olduğunu ifade eden Şen, Karadeniz bölgesinde tutulan Köse, Kelkit, Şiran fasulyesinin Türkiye çapına yayılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

“İnsanlarımız boş gezmesin üretim yapsın”

Köse Belediyesi’nin bu konuda projesi ve seminerleri olduğunu, fiyatının da çok düşük olmadığını dile getiren Şen, “Fiyatı çok düşük değil, güzel gelir kapısı olabilir. Biraz emeği var. Devlet her türlü desteği veriyor. İnsanlarımız boş gezmesin üretim yapsınlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanlarından sürekli destek alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin en iddialı ve en lezzetli kuru fasulyesi”

Üreticilerden Veysel Cebel ise Yukarı Fırat havzasında bulunan Köse ilçesinde üretilen fasulyenin Türkiye’de en lezzetli ve en iddialı kuru fasulyesi olduğuna vurgu yaparak, “Lezzetli olması yüksek rakımda yetişmesinden kaynaklanıyor. Bire on ürün veriyor. Kurul Fasulyemizde hasat dönemi başladı” diye konuştu.

“Göletler faaliyete geçince üretim daha geniş çaplı olacak”

Kuru fasulye üretiminin hem ekonomiye hem de Köse ilçesine çok faydası olduğunu dile getiren Cebel, “Köse Gümüşhane’de göletler ilçesi olacak. Bunlar faaliyete geçince kuru fasulye üretimi daha geniş çaplı olacak” dedi.

“Bu havzada yetişen kuru fasulye daha lezzetli”

Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün ise daha önce kuru fasulye ile ilgili Avrupa Birliği destekli kadınların daha az emekle daha çok ürün elde edebilmeleri adına bir proje yürüttüklerini hatırlatarak, “Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerinde yetiştirilen şeker fasulyesi dediğimiz kuru fasulye özellikle mevsimin bu bölgelerde gündüz gece sıcaklığının aşırı farklılığından ötürü daha lezzetli oluyor. Bölgenin en lezzetli ürünlerinden, geçim kaynaklarımızdan birisidir. Bölgemizde bulunan baraj ve göletlerin tamamlanmasıyla birlikte arazimizin yüzde 95’e yakını sulu tarıma geçince başta sulu tarım olmak üzere de bölgemizde ciddi bir atak görülecek” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2016, 15:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER