Koza işçilerinden “Kapatmayın” haykırışı

Gümüşhane'de uzun yıllardır faaliyet gösteren ve son dönemde ruhsatlı sahaları olmasına rağmen “cevher yok” gerekçesiyle kapanacak olan Koza Altın İşletmeleri A.Ş'de çalışan 250 işçi basın açıklaması yaptı.

Koza işçilerinden “Kapatmayın” haykırışı

Konuyla ilgili Fatih Parkında gerçekleştirilen basın açıklamasına MHP İl Başkanı Mete Kaya ve yöneticileri, İYİ Parti İl Başkanı Ali Ateş ve yöneticileri de destek olurken, aileleriyle alanı dolduran madenciler tesisin kapanmaması için kentin tüm dinamiklerinden destek istedi.

İşçiler adına açıklama yapan Şakir Kaban, madencilerin yerin metrelerce altında, fabrikalarında, açık ocaklarında, alnından dökülen her damla ter ile ekmeğini taştan çıkaran, onurlu ve şerefli asil kişiler, her sabah evinden çıkarken ailesiyle helalleşip, ekmeğine peşine koşan kişiler olduğunu söyledi.

Gümüşhane’de faaliyet gösteren Koza Altın İşletmeleri’nin 2017 yılında ikinci defa faaliyetlerine başlayıp günümüze kadar defalarca kez kapanma ile burun buruna geldiğini ve her seferinde bir siyasi dokunuşla bu sürenin biraz daha uzatıldığını hatırlatan Kaban, “Geldiğimiz noktada işletme yönetimi tarafından 30 Aralık 2023 tarihinde faaliyetlerini tamamen durdurulacağı, İzmir ve diğer işletmelerde çalışmak isteyen personellerin bu bölgelere gönderileceği, gitmek istemeyenlerin tüm hakları verilerek işten çıkarılacakları işletme tarafından tüm personele tebliğ edilmiştir” dedi.

“Kış günü işinden, yurdundan edilecekler”

Yaklaşık 250 çalışanın aileleriyle birlikte bin kişinin kış günü işinden, aşından hatta yurdundan edilerek sıkıntılı günlere mahkum edileceğini dile getiren Kaban, “Gümüşhanemizin bazı kesimleri coğrafi yapı itibariyle tarım, hayvancılık ve sanayileşmeye uygun olmayan bir ilimizdir. İşsizliğin büyük bir bölümü madencilik sektörüyle karşılanmaktadır. Faaliyet gösteren 3 maden işletmesinden bir tanesi hemen yanı başımızda GÜMÜŞTAŞ Madencilik kapatılmış, diğeri Koza Altın İşletmeleri kapatılmaya mahkum edilmiş bir diğerinin durumu herkes tarafından bilinmektedir” diye konuştu.

“Biz madenciler olarak burada cevherin olduğuna ve Koza bünyesinde bulunan sahalarda da cevher olduğuna inanmaktayız”

İşletme tarafından cevherin bittiği, rezervin tükendiği, araştırmaların sonuç vermediği gerekçesiyle tüm faaliyetlere dur denildiğini kaydeden Kaban, “Madencilik sektörünü devam ettirebilmek için sondaj ve arama faaliyetlerinin artırılması gerekmektedir. İşletmeniz de özellikle yer altı bölümünde herhangi bir sondaj çalışması yapılmamaktadır. Daha önce yer altında sondaj çalışması yapan firma, yönetim tarafından çalışmaların iptal edilip durdurulmuştur. İşletme diğer sondaj çalışmalarından gelen çalışmaların, araştırmaların ekonomik olmadığı ve tenör düşüklüğü gerekçesiyle işleme alınmamıştır. Şimdi biz madenciler olarak burada cevherin olduğuna ve Koza bünyesinde bulunan sahalarda da cevher olduğuna inanmaktayız. Bundan dolayı Gümüşhanemizden, esnafımızdan, siyasetçilerimizden ve tüm sivil toplum kuruluşlarımızdan maden ocaklarımızın devam ettirebilmesi için yardım talep etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“Herkesi burada bulunan işçilere yardım etmeye çağırıyor ve yardım talep ediyoruz”

Madenlerde çalışan yüzlerce kişinin işsiz kaldıktan sonra esnaf, siyasetçi ve diğer sivil toplum kuruluşlarının yanına giderek kendilerinden iş aş ve ekmek isteyeceklerini hatırlatan Kaban, “Bunu göz önünde alan siyasetçilerimiz de eğer ki bunu kabulleniyorsa biz yanlarına gitmeye devam edeceğiz. Az önce söylediğim bine yakın kişi, siyasetçilerin kapısını çalacaktır. Biz memleket sevdalısı, Gümüşhane milliyetçisi madenci çalışanlarız. Memleketimizi çok seviyor ve memleketimizden ayrılmak istemiyoruz. Çoluk çocuk gurbet yoluna düşmek istemiyoruz. Biz madenciler olarak her ay Gümüşhane ekonomisine destek veren işçileriz. Bu bağlamda herkesi burada bulunan işçilere yardım etmeye çağırıyor ve yardım talep ediyoruz. Bugün kapanacak olan madenler yarın bizim başımızı ağırtacak olup yarın bizim işsizliğe mahkum olmamıza sebep olacaktır. Biz hayvancılık yapamıyoruz, tarımımız yok, sanayimiz yok. Herhangi bir iş alanımız yok. Biz sadece Gümüşhanemizde bulunan 3 tane maden işletmesi, bir çimento fabrikasıyla ekmeğini kazanan çalışanlarız. Daha öncelerden burada kapatılmış olan diğer maden fabrikası ve çağrı merkezini göz önüne aldığımızda bu kadar çalışan, bu kadar arkadaşımız işsizliğe mahkum edilecek olup bunun önüne geçip birilerinin dur demesini istiyoruz. 

Açıklamanın ardından işçiler ve aileleri olaysız şekilde dağıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER