Kutü'l-Amare Kahramanımız Gümüşhaneli Osman oğlu Mehmed

Kutü'l-Amare Kahramanımız Gümüşhaneli Osman oğlu Mehmed
Birinci Dünya Savaşı’nda, Osmanlı Ordusu’nun kazandığı son zaferin üzerinden tam 100 yıl geçti. Zafer, Irak'ın Kut kentinde İngiliz Ordusuna karşı elde edilmişti. 29 Nisan 1916'daki bu savaşta İngilizlerin 6’sı general, 476’sı subay olmak üzere toplam 13 bin 309 askeri esir alındı. Türk ordusu Çanakkale’deki büyük zaferin hemen birkaç ay sonrasında yeni bir zafere imza atmıştı.



Sosyal medya üzerinden daha önce yayımladığımız, bugünlerde gündeme gelen Kutü’l-Amare kahramanımız Gümüşhaneli Osman oğlu Mehmed'in bilgilerini veren Arşiv dosyasını sizlerle paylaşıyoruz. Osman oğlu Mehmed'in kim olduğunu bulmak için ipuçlarını barındıran bu belge ile sürece katkı sağlamak istiyoruz.

15 Günde bir yayımlanan Harp Mecmuası, Mayıs 1334 (Şaban 1336). (Kaynak: T.C. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü)
 
Irak cephesinde: Mevâki’mizi bombardımana gelen on bir İngiliz tayyaresinden birini tam isabetle havada tahrib ve içindekilerle beraber ıskata muvaffak olan Cebel Bataryası nişancısı efradından Gümüşhaneli "Osman oğlu Mehmed" ve düşürdüğü tayyare enkazı.

Cebel bataryasında nişancı olarak görev yapan Kahraman Mehmed, 11 ingiliz uçağından birini içindekiler ile birlikte düşürüyor. Batarya denildiği üzere Mehmed bir topçu nişancısı ve top atışıyla uçağı düşürmüştür.


 
GÜMÜŞHAELİ OSMAN OĞLU MEHMED




Araştırmacı: Adem EZBER
Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2016, 13:35
YORUM EKLE
YORUMLAR
emre arslan
emre arslan - 6 yıl Önce

gümüşhane valiliğine başvuruda bulunduk. kelkit ilçesi öbektaş beldesi halkevi mahallesi(köyü) kurucularından mehmet arslan'ın baba adı osman ve herkes 20 li yaşlarda evlenirken dedemiz 24'ü geçik evlenmiştir. zannımızca mehmet dedemiz o zamanlarda erzurum taburunda askerken kut'a asker gitmiş. asker dönüşü evlenmiş. ve Kut savaşı sırasında 20 'li yaşlarda askerde imiş. bakalım valilik araştırmasından ne çıkacak.

Ahmet Şenel
Ahmet Şenel - 4 ay Önce

Osman oğlu Mehmet Gümüşhane sarıçıcek köyünden yalnız şurası yanlış büyük dedemin ismini yanlış yazmışlar asıl ismi osman baba adı Mehmet bunun aslı İsmail dedem ve büyük anam her şeyi bizlere anlatirlardi her ikiside 100 yaş üstü rahmetli oldular aslen bunu konuşarak ortaya çıkartan biliriz çünkü Abdülhamit dedeminde Çanakkale Zaferi dönüşü şehitlik mertebesine erdini resmen bizlere söylenirdi çünkü büyük anam kutul amere şeyit dedemin eşi sora İsmail dedeme vermişler sizlerle iletişim kurarak bunu çözmenizi saygılarımla Ahmet Şenel

SIRADAKİ HABER