Matruşka Kelkit'te Sahnelendi

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde Belediye Başkanlığı’nın organizasyonunda “Matruşka” adlı oyun sahnelendi.

Matruşka Kelkit'te Sahnelendi
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde Belediye Başkanlığı’nın organizasyonunda “Matruşka” adlı oyun sahnelendi.

Belediye Kültür Salonunda Tiyatro Işık oyuncularının sahnelediği oyunu, Belediye Başkanı Muammer Duran, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar izledi.

Belediye kültürel faaliyet programı kapsamında vatandaşların ücretsiz olarak izlediği oyun Cumhuriyet sonrası Türkiye üzerine oynanan bir dizi oyunların mizahi bir tarzda sahneye aktardı. Açık oy gizli tasnif uygulamalarından, Adnan Menderes’in idamı,12 Eylül, 28 Şubat ve gezi olaylarının perde arkasının anlatıldığı Matruşka (oyun içinde oyun) Ayşe Bayyurt tarafından kaleme alınıp Zühal Öztürk tarafından yönetildi. Başlıca rolleri ünlü sanatçı Yaşar Alptekin’in yanı sıra, Türk sinemasında birçok filme imzasını atan Merih Fırat ile Başak Özel, Sabri Arafatoğlu, Nazmi Akdeniz, Zehra İlik, İslam Çamyar, Hayrettin Batur, Ahmet Salih ve Zuhal Öztürk gibi Türk tiyatrosunun önemli isimleri paylaştı. Kelkitli tiyatro severlerle demokrasiye geçişte yaşanan sıkıntıların tarih sayfalarından çıkartılarak sahnelendiği tiyatro oyunu büyük ilgiyle gördü.

Belediye Başkanı Muammer Duran oyunun sonunda yaptığı konuşmada, sahnelen tiyatroda Türk siyasi ve demokrasi tarihinde bir ufuk turu yapan oyunculara teşekkür etti.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Kelkit’te meydana gelen bir olayı da izleyicilerle paylaştı paylaşan Duran, şunları söyledi: “1923 seçimlerinde Gümüşhane Milletvekili Zeki Kadirbeyoğlu’nun seçilmesinde önemli rol oynayan Kelkit’teki Meclisi Sani’nin Belediye Başkanı Merhum Hacı Alâeddin Şahin Beyin vakur duruşu neticesinde Cumhuriyetimizin Kurucusu M.Kemal Atatürk’ün Görevli Binbaşı ve Kaymakam vekiline “Çekiliniz ve seçimi serbest bırakınız. Bu nispette azimkâr olan bir halka fazla tazyik yapılamaz” sözlerine mazhar olmuş bir ilçe olduğumuzu unut mayalım.”

Yaklaşık 300 kişinin izlediği oyunun sonunda, oyunculara Belediye Başkanı Muammer Duran tarafından, Kelkit Kültür Envanteri seti ve içek takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2013, 12:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER