‘Meyve, kargo ve kuru temizleme poşetleri ücrete tabi değil’

Gümüşhane Bakkallar ve Manifaturacılar Odası Başkanı Leyla Bostancı, 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan plastik poşet uygulaması hakkında bilgi verdi.

‘Meyve, kargo ve kuru temizleme poşetleri ücrete tabi değil’

Gümüşhane Bakkallar ve Manifaturacılar Odası Başkanı Leyla Bostancı, 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan plastik poşet uygulaması hakkında bilgi verdi.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması için plastik alışveriş poşetlerinin tüketiciye 25 kuruşluk fiyattan satılacağını kaydeden Bostancı, plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacağını kaydetti.

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetlerin 1 Ocak 2019'dan itibaren satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye 25 kuruluş ücret karşılığı verildiğini ifade eden Bostancı, meyve, kargo ve kuru temizleme poşetlerinin yer aldığı bazı poşet gruplarının ise ücrete tabi olmayacağını söyledi.

Marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetlerin kapsam dışında olduğunu ifade eden Bostancı, “Ayrıca tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler, petshoplardaki canlı sucul hayvan satışında ve bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleri ile gümrüksüz mağazalarda kullanılan özel poşetleri de tüketicilerimiz uzaktan satışlar dahil, ücretsiz olarak temin etmeye devam edecek” dedi.

Her bir poşetin satışında alınan 25 kuruşun 15 kuruşunun 'Geri Kazanım Katılım Payı' olarak Bakanlığın Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatıracağını, kalan 10 kuruşluk bedelin ise satış noktalarının karı olmayacağını plastik poşetlerin maliyeti ve KDV bedelini kapsayacağını ifade eden Bostancı, “Geri Kazanım Katılım Payı çevre projelerinin desteklenmesi amacıyla kullanılacak. Böylece bir yandan doğayı plastiklerden arındırırken diğer yandan da çevreci projeler üretecek” diye konuştu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER