Mikroçit Sistemi balsever ayılara dur diyecek

Gümüşhane'de Mikro Kemal olarak bilinen Yalçın Millet, "Mirkoçit" adını verdikleri elektrikli çit sistemiyle tarım ürünleri, arı kovanları, bağ ve bahçeleri yaban hayvanlarından koruma amacıyla bir sistem geliştirdiğini açıkladı.

Mikroçit Sistemi balsever ayılara dur diyecek

Tarım ürünleri ve kovanları yaban hayvanlarından korumak amacıyla satışa sunulan yerli sistemde güneş enerjisi kullanıldığının altını çizen Milet, “Ürünler yaban hayvanları tarafından talan ediliyordu. Bu sistemle birlikte çiftçilerin yetiştirdiği sebzeyi, meyveyi ve arıcıların ballarını bu gibi olumsuz olaylardan korumayı hedefliyoruz. Sistemi kısaca özetlemek gerekirse; Elektrikli Çit-Alan Koruma Sistemleri yalıtımı yapılmış iletkenler üzerinde saniyede yüksek gerilim sinyalleri oluşturacak ve oluşan bu yüksek gerilim, hayvanların irkilmesini sağlayacak. Ortaya koyduğumuz bu sistem, hayvanların ve insanların sağlığına zarar vermeyecek, sadece yabani hayvanların alandan uzaklaşmasını sağlayacaktır” dedi.

Mikroçit cihazı üzerindeki güneş paneli ve içerisinde bulunan aküsü sayesinde kendi enerjisini kendisinin karşıladığını ve ayriyeten şebeke ve elektrik bağlantısına ihtiyaç duymadan meyve bahçelerinde, kamp yerlerinde, çiftliklerde, arıcılıkta kullanılabiliyor olması bu sisteme olan ilgiyi arttırdı.

Elektrik şebekesi bağlanmamış bahçelerde bu sistemin avantaj sağladığını dile getiren Millet, “Sistemimizde, farklı çalışma modları vardır. Bunlar; otomatik ve sürekli mod olarak iki çeşittir. Cihazı otomatik moda aldığımızda ayarladığımız sensör sayesinde hava karardığında çalışmaya başlayıp havanın aydınlanmasıyla birlikte çalışmayı durdurur. Sürekli modda çalıştırdığımızda ise gece gündüz durmaksızın çalışır” diye konuştu.

Millet, “Elektrik alt yapısı olan yerlerde cihaza akım verdiğinizde, içerisinde 12 Volt 7 amper akü ile cihaz kendini şarj etmesinin yanı sıra elektrik akımıyla birlikte akü sistemine otomatik bir geçiş sağlamaktadır. Bunun yanında cihazımıza ek olarak verdiğimiz flaşör lamba sayesinde akü bittiğinde ışık şiddet yönü değişerek akünün boş ve dolu olduğu takip edilebilmektedir. Anlattıklarımdan yola çıkarak geliştirdiğim sistemin çiftçinin dostu, ürettiği ürünleri koruyan bir sistem olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çiftçilerin bin bir zorlukla ortaya çıkardığı ürünler yaban hayvanları tarafından ziyan ediliyordu, bu sistemle birlikte çiftçilerin yetiştirdiği sebzeyi, meyveyi ve arıcıların ballarını yabani hayvanlardan korumaya hedefledik. Sistemi özetlemek gerekirse, korumak istediğimiz alanın etrafını iletken bir telle çeviriyor ve buraya elektrik veriliyoruz. Akımı çok düşük olduğu için insana asla zarar vermediğinin de altını çizmek istiyorum. Bu sistem sadece yaban hayvanlarını geri püskürterek ürünlerin bulunduğu alandan uzaklaşmalarını sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Mikro Kemal - Kemal Millet

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2023, 13:22
YORUM EKLE
YORUMLAR
Malkomix
Malkomix - 11 ay Önce

Bahsedilen sistem benim bildiğim altı yedi yıldır piyasada var Avrupa malı olanlarda var sanki yeni îcâd edilmiş gibi anlatılıyor.
Yinele yerli ve milli diyelim.

SIRADAKİ HABER