Milletvekili Aydın'dan TBMM Genel Kurulunda önemli açıklamalar

Atatürk Kültür Merkezi'nin 2015 bütçesi hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM) Genel Kurulu'nda bir konuşma yapan AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve AR-GE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Kemalettin Aydın, 'Koza İşletmelerinin AK Parti tarafından durdurulduğunu' iddia eden Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'ye de Meclis kürsüsünden yanıt verdi.

Atatürk Kültür Merkezi'nin 2015 bütçesi hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM) Genel Kurulu'nda bir konuşma yapan AK Parti Gümüşhane Milletvekili ve AR-GE Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Kemalettin Aydın, 'Koza İşletmelerinin AK Parti tarafından durdurulduğunu' iddia eden Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'ye de Meclis kürsüsünden yanıt verdi.

Aydın, “Sayın Özcan Yeniçeri önceki günkü konuşmasında, Gümüşhane'ye yapılan hizmetlerin o şirketin yaptığı hizmetlerden az olduğunu söyleme cesaretinde bulunurken, o şirketin Gümüşhane'den 18 ton altın alarak maddi bedelinin 1,8 katrilyon olduğunu ve 1,8 katrilyon karşılığında Gümüşhane'ye ne yaptığını, Gümüşhane'ye bir telefonla sormanızı isterim çünkü gelmediğiniz, görmediğiniz bir yer ama AK PARTİ iktidarlarının, on iki yıl boyunca, sizin yaşadığınız ilçenin Anadolu lisesi, fen lisesi, hastanesi, yolu, suyu her şeyiyle beraber 5 katrilyonluk bir yatırım yaptığını -son on iki yılda size o yatırımları hatırlatarak- Gümüşhaneli insanların sevmiş olduğu Gümüşhaneli bir milletvekili olmanız hasebiyle o insanların duygularına biraz daha dokunmanızı, o insanların ihtiyaçlarını karşılamanızı arzu ediyorum" ifadelerini kullandı.

Yeniçeri’nin madenler konusunda yanlış bilgilendirildiğini kaydeden Aydın, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök'ün "Cumhuriyet Halk Partisi il başkanlarının yürümüş olduğu ifade edildi ama biz konunun ne olduğunu şu anda anlayamadık. Bu konuda bir açıklamasını rica ediyoruz. Yani, konu nedir, ne olmuştur?” sorusuna da cevap verdi.

Aydın şunları söyledi: "Bu şirket, Gümüşhane'mizde şu anda çok polemik unsurudur, siyasi partiler de buradan siyasi rant elde etmeye çalışmaktadır. Bu şirketin ruhsatı iptal edilmemiştir. Bu şirketin işletme ruhsatının işletme alanındaki cevheri, 17 ton alacağım derken 18 ton alarak tamamlanmış olup bu şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu'na "O sahadaki kâr optimizasyonumuz düştüğü için sahayı kapatıyoruz." açıklamasını yapmış bir şirkettir. Bu şirketin herhangi bir ruhsat iptali söz konusu değildir. Sadece ve sadece alanının dışında, Milliyetçi Hareket Partili arkadaşlarım, CHP'li ya da AK Partili bütün arkadaşlarım bu milletin vatanının evlatlarının toprağı olan bir alanda, ruhsatsız çalışmaya hiçbirimiz izin vermeyeceğimiz gibi, devlet de ruhsatsız alanda maden çıkarmasına devam etmesine izin vermemiştir. Bunun dışında Valiye de atıfta bulundunuz. Sayın valinin maden ruhsatı üzerinde, devletin ve MİGEM'in ya da Enerji Bakanlığının üstünde yetkisi yoktur. Valinin önünde olan, işletme ruhsatı olmayan alana yönelik olarak patlatma ruhsatıdır. O verilse de verilmese de işletme ruhsatı olmayan bir alanda patlatmayı nasıl yapabilir mi? İşletme ruhsatı yok. İşletme ruhsatı olmayan bir yere patlatma ruhsatı olmaz Sayın Yeniçeri. Önce arayın, arkadaşlarınıza sorun, öyle söyleyin. CHP'ye de söyleyeceğim. Değerli kardeşlerim, 14 yaşında maden galerisinde işe başlamış ortaokul çocuğuyum ben. Madenci olarak hayatıma başladım. Madencilerin siyasal sahipleri onların hakları üzerinedir, onların şirketlerinin ruhsatları üzerine değildir. Bununla birlikte CHP il başkanı, madencilerin yürüdüğü ruhsat mücadelesinde onlara yönelik yaptığı konuşmada "Ruhsatınızın sahibiyiz; Kılıçdaroğlu'nun selamı var." demiştir. Bunu, bir sosyal demokrat partinin il başkanı olarak kınadığımı söylüyorum. Maden şirketinin sahibi değildir CHP'li, MHP'li, AK PARTİ'liler, işçinin sahibidir. Biz de orada işçinin sahibiyiz.”

AK Parti Grubu adına TBMM Genel Kurulu'nda Atatürk Kültür Merkezi Bütçesi hakkında da konuşma yapan Aydın şu ifadeleri kullandı:

“Anayasa'mızın 134'üncü maddesinde "Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılâplarını, Türk kültürünü, Türk tarihini ve Türk dilini bilimsel yoldan araştırmak, tanıtmak ve yaymak veya yayınlar yapmak amacıyla; Atatürk'ün manevî himayelerinde, Cumhurbaşkanının gözetim ve desteğinde, Başbakanlığa bağlı; Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezinden oluşan, kamu tüzelkişiliğine sahip 'Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu' kurulur." hükmü yer almıştır. Bu doğrultuda, 2876 sayılı Kanun'la 1983 tarihinde kurulmuştur. Bilimsellik, uzmanlık, toplumsal sorumluluk, saydamlık, katılımcılık, paylaşımcılık, insan hakları, estetik duyarlılık, güncellik özgüveniyle ve başlığıyla Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı kardeş kuruluşları olan Türk Dil Kurumunun ve Türk Tarih Kurumunun görev alanları dışında kalan yani dil ve tarih dışındaki mimari, müziği, edebiyat, Türk bilim ve düşünce tarihi, Türk halısı, çinisi, hat ve diğer tezyinat sanatları, Türk mutfağı ve somut olmayan kültür mirasımız gibi bütün kültür ana başlığı altındaki konularda çalışan bir kurumdur. Erdem ve Arış adıyla hakemli dergi yayınlamakta, 2014 sonu itibarıyla çeşitli alt başlıklarıyla birlikte 440 adet eser yayınlamıştır.

Kurum, başta Kültür Bakanlığı kütüphaneleri ve uluslararası üniversite kütüphanelerine de geçtiğimiz yıl 6.000'ın üzerinde basılı materyal göndermiş olup Türk kültür ve edebiyatının yayınlanması, bilincinin artırılması konusunda da birçok üniversiteyle anlaşmalı sempozyumlar yapmaktadır.

2014 yılı itibarıyla Kırgız Manas Üniversitesi iş birliğiyle 6'ıncı Uluslararası Genç Türkologlar Sempozyumu, Tebriz Devlet Üniversitesi ile beraber Kafkasya'ya Genç Bakışlar, Üsküp'te Balkan Üniversitesi ile Balkanlarda Türk Kültürü ve Ahilik, Çukurova Üniversitesiyle Doğumunun Yüzüncü Yılında Orhan Kemal, Kosova Priştine Üniversitesiyle Vefatının Yüzüncü Yılında Şemsettin Sami Bilgi Şöleni, Çankırı Karatekin Üniversitesi iş birliğiyle Birinci Dünya Savaşı'nın Türk edebiyatındaki yansımaları, Sakarya Üniversitesiyle Uluslararası Alevi Bektaşi Klasikleri Sempozyumu, Konya Büyükşehir Belediyesiyle 1'inci Uluslararası Konya Sempozyumu, kültür seminerleri, haftalık kültür söyleşileri gibi ve vefatının 450'nci yılı münasebetiyle ünlü minyatür sanatçısı ve tarihçi Matrakçı Nasuh Paneli ve Matrakçı Nasuh'un minyatürlerinden seçmeler sergisi gibi birçok çalışmaya beraberlik yapmıştır, destek vermiştir, tek başına yapmıştır.

Kurum, yıl içinde 10'u ilk baskı, 15'i tekrar baskı olmak üzere, toplam 30 bin nüsha kitap basmış olup, ayrıca yüksek lisans ve doktora seviyelerinde burslar vermektedir. Bütçe imkânları çerçevesinde, 2015 yılı içerisinde 2'si doktora, 3'ü yüksek lisans olmak üzere 5 burs verilmesi planlanmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür." mantığıyla, AK PARTİ iktidarları da kültürün ve eğitimin en üst düzeye çıkması adına elinden gelen tüm çalışmayı sürdürmektedir.”
Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2014, 18:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER