Muhtarlardan Özel İdare'ye Karla Mücadele Teşekkürü

Gümüşhane Muhtarlar Derneği Ekrem Sebat Turan’ın daveti üzerine bir araya gelen köy muhtarları bölgelerinin genel sorunları hakkında istişarede bulundu.

Muhtarlardan Özel İdare'ye Karla Mücadele Teşekkürü
Gümüşhane Muhtarlar Derneği Ekrem Sebat Turan’ın daveti üzerine bir araya gelen köy muhtarları bölgelerinin genel sorunları hakkında istişarede bulundu.

Muhtarlar Derneği lokalinde düzenlenen toplantıda muhtarların genel sorunları ve yaşadıkları olumsuzluklar ile yapımını talep ettikleri konular 29 başlık altında toplandı.

Muhtarlar Derneği Başkanı Ekrem Sebat Turan, toplantının ardından yaptığı açıklamada köylere hizmet götüren İl Özel İdaresi’nin köylerdeki hizmetlerinden genel olarak muhtarların memnun olduğunun gözlendiğini belirterek, “Geçtiğimiz kış mevsiminde köy yollarımızın karla mücadelesinde başarılı olan başta İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan ve ekibine köy muhtarlarımız adına teşekkür ediyorum.” dedi.

Turan, 29 madde halinde çıkardıkları konulardan bazılarının muhtarlar tarafından bazılarının da dernek vasıtası ile ilgili kurumlara yazıldığını ve çözüm beklediğini dile getirdi.

KURU FASULYE İLE ECRİMİSİL HESABI

Muhtarların, istekleri arasında en ilginçlerden birisi de ecrimisil hesaplarında kullanılan ‘fasulye’ hesabı oldu.  Milli Emlak Müdürlüğünün köylerde taşınmaz satış ve kiralamalarında ecrimisil belirlemelerinde çok yüksek fiyatlar uygulamasından şikayet eden muhtarlar, bazı köylerde metrekare birim fiyatının 8,5 lira olduğunu, bunun sebebinin de Tarım İl Müdürlüğünün metrekareye düşen kuru fasulye üretimi kilogram değeri ile tespit edilmesi olduğunu belirterek, bu nedenle de köylerdeki fiyatların yüksek çıktığından dert yandı.

Turan, geçtiğimiz yıllara göre her geçen gün daha da verimli çalışan Köylere Hizmet Götürme Birliğinin çok güzel bir istişare içerisinde köylere hizmet verdiğini belirterek, "Bu vesile ile Birlik Muhtar Encümenlerimize, İl Genel Meclis Üyelerimize, Birlik başkanı Vali Yardımcısı Cahit Karatepe’ye İlimiz Valisi Yusuf Mayda’ya,  ayrıca ilimize bu ödeneklerin çıkarılmasında emeği geçen Gümüşhane Milletvekillerimiz Doç.Dr. Kemalettin Aydın ve Feramuz Üstün'e de teşekkür ederiz." dedi.

Muhtarların belirlediği 29 madde şu şekilde:

Toplantıya katılan istek ve önerilerinden oluşan 29 madde şu şekilde:

1- Köylerdeki mevcut asfaltların bozulan kısımlarının yama yapılması, 2. kat asfaltların yapılması,

2-Eskimiş sulama kanallarının yenilenmesi veya onarımının yapılması,

3-Altyapıları tamamlanan köylerin parke taleplerinin karşılanması, alt yapısı yapılmayan köylerin asfalt veya parke sinin yapılmaması.

4-Sorunlu Köylerinin İçme suyu Problemlerin bir an evvel çözülmesi.

5-Bazı kurumlara yazılan yazılara cevap alamadıklarından bahsediyor muhtarlarımız, bir ay içerisinde cevap verilmesi gerekirken hiç cevap verilmemesine tepkili muhtarlarımız.

6-Arzular Beldesi muhtarlarımız ve bu istikametteki köy muhtarlarımız Çimento fabrikasının Cezaevine 1 km mesafedeki Çimento fabrikasının Şantiye girişinden kontrolsüz bir şekilde yola çıkan şantiye araçlarının tehlike arz ettiklerinden bahsediyorlar.

7- İkisu istikametinden gelen ağır tonajlı kamyonlar kantardan kaçarak köy yollarına sarkıyor ve köy yollarını bozuyorlar. Bu konuda yetkililerin dikkatini çekmek istiyor ve şikâyetlerini dile getiriyorlar muhtarlarımız.

8-Muhtarlarımıza haber vermeden köylere iş makinesi gönderilmemesini, gönderilecekse muhtarın önceden bilgilendirilmesini talep ediyorlar. Bezen vatandaşlar ve köy dernekleri vs gibi, iş makinesi talebi yapmaları halinde kendilerine bilgi verilmesini istiyorlar.

9-Yine kurum ve kuruluşlardan Köylere gidip muhtarı bulamadan gelenlerin olmasına değinen muhtarlar köye gitmeden evvel mutlaka muhtarı arayarak bilgilendirdikten sonra köye gitmeleri,

10- Köylerde yapılan ve yarım kalan kanalizasyon inşaatlarının tamamlanmasını istiyorlar.

11-Köylerde yapılan köprü ve yol istinat duvarlarının yüksek olan kısımların üzerine korkuluk demiri konulmasını istiyorlar. Projeler hazırlık aşamasında korkuluk demiri eklenmesini talep ediyorlar,

12-Arzular –Yayladere üzerindeki Yağmurdere Yol ayrımı üzerindeki kayalıkların bahar aylarında yağışların artması ile yola düşen kayaların tehlike yaratması  nedeniyle can ve mal kaybı tehlikesi yaşanabileceğini söyleyerek yetkililerin uyarılmasını istiyorlar. Bu konuda muhtarlarımız karayolları şubesine müracaatlarının da olduğunu söylediler.

13-İlimize gelen yatırımların 2013 yılından sonraya bırakılmamasını istiyorlar.

14-Köylerde halkımız çoban sıkıntısı çekmektedir diyorlar.

15-İl özel idaresinin Köylerde yapılan işlerin detaylı bir şekilde izahının yapıldığı bir listenin kendilerine verilmesini ( köyünde neler yapıldığını, neler yapılacağının bilgi verilmesini) istiyorlar.

16- Milli Emlak Müdürlüğünün Köylerde Taşınmaz satış ve kiralamalarında Ecrimisil belirlemelerinde çok yüksek fiyatlar uygulamasından şikâyet edilmektedir. Bazı köylerde m2 birim fiyatının 8.5  lira birim fiyat verdiklerinin bunu da tarım il müdürlüğünün m2 ye düşen kuru fasulye üretimi kg değeri ile tespit edildiğini bunun da köylerdeki fiyatın yükselmesine sebep olduğundan şikayetçiler.

17- Ecrimisil belirlemelerinde İlimiz Kalkınmada öncelikli il olması vesilesiyle fiyatların daha düşük olmasını istiyorlar. İlimizin şerefiye farkı olmalıdır diyorlar.

18- Muhtarlarımız Tedaş müessese müdürlüğünden de şikâyetlerini dile getirdiler. Köylerde elektrik sayaçları geç okunmasından vatandaşların mağdur olduklarını söylüyorlar.

19- Köylerde sökülen sokak lambalarının tekrar ihtiyaçlı yerlere takılması ile ilgili muhtarlara verilen sözlerin yerine getirilmediğinden bahsediyor muhtarlarımız.

20-Köylerde sayaç okumalarında sıkıntı yaşanması nedeni ile Köylerin elektrik sayaçlarının tekrar eskiden olduğu gibi muhtarlar tarafından okunabileceğini söylüyorlar.

21-Köylerde su depolarının klorlanma işinin muhtarlara yüklenmek istendiğini bu işi sağlık müdürlüğünün işi olduğunu insan sağlığı ile ilgili bir konuda muhtarı sorumlu tutulmasının yanlışlığından bahsediyorlar.

22-İçme suyu Depolarının kilitli olması yönünde ortak görüş bildiren muhtarlarımız Köylerde ihale ile yapılan depolara kilit sistemi konulmasının öneminden bahsettiler.

23-Köylerde yapılan yeşil kart tespitlerinde muhtarlar ile istişare edilerek yapılmasını, Köylerde İhtiyaçlı vatandaşların tespitinde yazlıkçılar gelmeden yapılmasının daha sağlıklı olacağını belirttiler.

24-Taşıma ruhsatı alan muhtarların muhtarlık görevi bitiminde bulundurmaya çevrilen ruhsatlarının vergilerinin çok fazla olmasından dolayı düşürülmesini talep ediyorlar.

25-Bazı muhtarlıkların belediyelerden fazla seçmeni olmasına rağmen muhtarlarımızın ödeneklerinin hala istenen düzeye çıkarılmadığından bahsediyor muhtarlarımız.

26-Muhtarların sosyal güvencesinin devlet tarafından karşılanmasının artık zamanının geldiğini Seçimle işbaşına gelenler içerisinde muhtarlardan daha mağdur kimse yok dediler.

27- Orman İşletme Müdürlüğünün İlimize alınması ile ilgili memnunluklarını dile getirdiler. Bu vesile ile de emeği geçenlere  teşekkür ederiz dediler.

28-Muhtarlarımız ilimiz valisi  başkanlığında kurum amirleri ile yapılan toplantıların en verimli toplantılar olduğunu, böyle toplantıların her yıl yapılmasını talep ettiler.

29-Toplantıya Katılan Muhtar Encümenlerimizden Raşit Ayaz ve Mustafa Gürbüz muhtarların isteklerini sonuna kadar dinledikten sonra söz aldılar. Köylere Hizmet Götürme Birliği Çalışmaları hakkında Bilgi veren Muhtar encümenlerimiz Muhtarlarımızın yukarıda bahsedilen isteklerini 2013 yılı programına alındığını belirttiler.
Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2013, 21:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER