Muhtemel don riskine dikkat

Gümüşhane’de hafta başında gerçekleşen kar yağışının ardından hava sıcaklıkları hissedilir derecede düştü. Bu düşüş zirai don riskini de ortaya çıkardı.

Muhtemel don riskine dikkat
Gümüşhane’de hafta başında gerçekleşen kar yağışının ardından hava sıcaklıkları hissedilir derecede düştü. Bu düşüş zirai don riskini de ortaya çıkardı.

‘Mart kapıdan baktırdı’ yorumlarına neden olan yağışın ardından hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi nedeniyle kent merkezinde açan bazı ağaçlar için tehlike çanları çalarken, Torul ve Kürtün ilçesi daha büyük risk grubunda yer alıyor.

Son meteorolojik değerlendirmelere göre Perşembe ve Cuma geceler en düşük sıcaklıklar merkez ilçede eksi 5 ve 6 derece, Torul ilçesinde eksi 3 ve 2 derece, Kürtün ilçesinde eksi 1 ve 1 derece olarak bekleniyor.

Özellikle Kürtün ve Torul ilçesinde tamamı, Merkez ilçenin alçak kesimlerinde bazı kayısı ağaçları çiçek açarken, beklenen soğuk hava nedeniyle bu ağaçlarının donmalarının muhtemel olduğu değerlendiriliyor.

Zirai üretim için don zararlarına karşı koruma yöntemlerinin hiçbirisinin güvenli dönemin uzunluğundan daha önemli olmayacağını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, don olayına karşı kullanılabilecek en iyi yöntemlerden birisinin direkt hava ve bitki ısıtması olduğunu kaydetti.

ÇİÇEK AÇAN AĞAÇLARIN OLDUĞU BAHÇEYİ DUMANA BOĞUN

Radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybının giderilmesi için en yaygın ve en kolay yöntemin uygun ısıtma ekipmanları kullanmak veya küçük ateşler yakmak olduğunu kaydeden yetkililer, “Bu yöntemle arazilerde veya meyve bahçelerindeki sıcaklıklar belirli ürünler için kritik sıcaklık değerlerinin üzerinde tutulabilir. Bu yöntemde odun, kömür veya mangal kömürü kullanılabildiği gibi, dizel yağlar da çeşitli tip ve büyüklüklerdeki uygun ekipmanlar yardımıyla yaygın olarak kullanılırlar. Isıtıcılar bütün araziye etkili olacak şekilde dağıtılmalıdır. Fakat arazinin daha soğuk kesimlerinde ısıtmanın iyi yapılabilmesi için rüzgarın geliş yönüne daha fazla ısıtıcı konulması uygun olacaktır. Bitki için gerekli olan hava sıcaklığının artmasıdır, fakat aynı zamanda ısıtıcılarla yayılan ısınında önemi büyüktür.  Çok sayıda yakılan küçük ateşler, az sayıdaki büyük ateşlere göre havayı ısıtmada daha etkilidir. Bu maliyeti az olan çiftçilerimiz için en basit yoldur” ifadelerini kullandı.

İşte Gümüşhane ve ilçelerinin önümüzdeki 5 günlük hava tahmini :


Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2016, 00:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER