Öğrencilerden gerçeği aratmayan tatbikat

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım programı öğrencilerinin gerçeği aratmayan yıl sonu tatbikatında canlı bomba terör saldırısı senaryosunu gerçekleştirdi.

Öğrencilerden gerçeği aratmayan tatbikat

Afetzede, kazazede ve hastalara müdahale sırasına göre ayırt etmek anlamına gelen triaj uygulamasını yapan öğrenciler gruplar halinde gerçekleştirdikleri tatbikatta akademisyenlerden puan aldı.

Canlı bomba terör saldırısı senaryosu gereği açık alanda kendini patlatan canlı bomba eyleminde öğrenciler yaralanan çok sayıda hastaya durumlarına göre öncelik sırası vererek müdahale etti. 

Gerçekliğin artırılarak ve kriz ortamının oluşturularak verildiği tatbikatta öğrenciler gerçek olaylardaki gibi yüksek sesle bağırarak yardım istedi. 

Öğrencilere eğitimler dersin hocası Öğr. Gör. Elif Buşra Hamzaoğlu tarafından verilirken öğrencilerin olay yeri eğitimlerine Gümüşhane 112 Komuta Kontrol Merkezi’nde görevli Sağlık Memuru Osman Akyüz ve 112. 3 No’lu Acil Sağlık İstasyonunda görevli Paramedik Mehmet Yıldırım destek verdi.

Triaj eğitimlerini yerinde izleyen Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Merdan, bu tatbikatları her yıl düzenli bir şekilde yaptıklarını dile getirerek şunları söyledi: “Öğrencilerimizin gördüğü teorik dersleri, yaşayarak öğrenmesi ve her türlü olağandışı duruma hazırlanabilmesi için bu tarz tatbikatlara büyük önem veriyoruz. Bu amaçla da öğrencilerimizin gerçek bir olayda yaralılara daha hızlı, bilinçli ve etkili bir şekilde müdahale etmeleri adına Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak düzenli bir şekilde eğitimlerimizi veriyoruz.”

Eğitimlerin gerçek hayatta karşılaşılacak olaylara müdahale açısından önemli olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise “Ülkemizde sürekli artan doğal afetler başta olmak üzere, kazalar ve terör olayları neticesinde birçok vatandaşımızı eksik ve yanlış müdahaleler sonucu kaybetmekteyiz. Hastaya ilk müdahalenin ne kadar önemli olduğu da burada ortaya çıkmaktadır. İlk ve Acil Yardım programı öğrencilerimiz bölümlerinden mezun olduktan sonra meslek hayatlarında triaj uygulaması gerektirecek olaylarla karşılaşabilmektedirler. Gümüşhane Üniversitesi olarak 10 yıldır devam ettirdiğimiz triaj eğitimlerimizde öğrencilerimizi oluşabilecek en kötü durumlara karşı hazırlıyoruz. Sağ kalım oranını arttırabilmek için kuşkusuz sağlıklı bir triaj uygulaması gereklidir. Öğrencilerimize bu ve benzeri olaylarda triaj eğitimleri vererek hastaların sağ kalım oranlarını en yüksek düzeye çıkarmayı amaçlıyoruz. İlk ve Acil Yardım programı öğrencilerimiz buradan aldıkları eğitimle meslek hayatlarında karşılaştıkları bu türden vakalara yerinde ve hızlı müdahalelerle inanıyoruz ki birçok hayat kurtaracaklardır. Bu vesileyle de eğitimlerin önemli olduğunu vurguluyor, eğitimlerin gerçekleştirilmesi esnasında emeği geçen katkı sunan başta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu hocaları ve öğrencileri olmak üzere, Gümüşhane 112 Acil Yardım ekiplerine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER