Örümcek Ormanları'na İlkbahar Geldi

Bölgesel Gelişme Faaliyetlerini Destekleme Derneği’nin yürütücülüğünü yaptığı Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığıyla yürütülen Hayata ArtıGençlik Programı tarafından desteklenen “Örümcek Ormanları’nda İlkbahar” projesi faaliyetlerine başlıyor.

Örümcek Ormanları'na İlkbahar Geldi
Bölgesel Gelişme Faaliyetlerini Destekleme Derneği’nin yürütücülüğünü yaptığı Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığıyla yürütülen Hayata ArtıGençlik Programı tarafından desteklenen “Örümcek Ormanları’nda İlkbahar” projesi faaliyetlerine başlıyor.

Doğa Koruma Merkezi'nin ortak olduğu; Torul Orman İşletme Müdürlüğü, Kürtün Kaymakamlığı ve Kürtün Ziraat Odası’nın desteklediği “Örümcek Ormanları’nda İlkbahar” projesi orman köylüleri için ağaç kesimi dışında alternatif geçim kaynağı oluşturmayı hedefliyor.

Proje Koordinatörü Gülşah Yılmaz, proje kapsamında Kürtün İlçesi’nde Torul Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarındaki Örümcek Ormanları bölgesinde ve Uluköy pilot uygulama alanında gerçekleşecek faaliyetler için son hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

Yılmaz, Örümcek Ormanları’nın sürdürülebilir işletilmesini ve yönetilmesini desteklemek amacıyla Doğa Koruma Merkezi uzmanları işbirliğinde hazırlanacak odun dışı orman ürünleri envanteri için ormana sınırı bulunan Elceğiz ve Yeşilköy’de toplam 20 orman köylüsüyle anket çalışmasının gerçekleştirildiğini, anket sonuçlarına göre köylülerinin odun dışı orman ürünlerini Örümcek Ormanları’ndan toplama, üretim ve pazarlama aktivitelerinin raporlandığını ve odun dışı orman ürünlerinin sosyal ve ekonomik durumu anket raporu ışığında orman sahasında envanter için çalışılacak hedef bitki türlerinin belirlendiğini belirtti.

Projenin ikinci ayağı olan Uluköy pilot alanında ise bahçe hazırlıklarının son aşamasına geldiğini ifade eden Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü işbirliğinde 18 tıbbi ve aromatik bitki türünün enstitü seralarında yetiştirildiğini, Kürtün’de alternatif geçim kaynaklarını oluşturmayı amaçlayan projenin eğitim çalışmaları için tıbbi ve aromatik bitki uzmanı tarafından eğitim programı hazırlandığını ve orman köylülerine kapasite artırımını gerçekleştirecek farkındalık çalışmalarının da başlamış olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, Bölgesel Gelişme Faaliyetlerini Destekleme Derneğinin, uygulamakta olduğu “Örümcek Ormanları’nda İlkbahar” projesi ile tüm paydaşları arasında, odun dışı orman ürünleri işletmeciliğinin, tedarikten pazarlamaya bir bütün içerisinde uygulanmasını yaygınlaştırarak Örümcek Ormanları’nın korunmasına katkı sağlamayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

"Hayata Artı" Gençlik Programı Nedir?

Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen "Hayata Artı" Gençlik Programı; gençleri çevre ve toplum sorunlarını düşünmeye, bu sorunlara çözüm üretecek projeler geliştirmeye teşvik ederek; Türkiye'nin su kaynakları ve orman alanlarındaki çevre sorunlarının çözümüne katkıda bulunmayı amaçlayan bir gençlik programı. 2005 yılında oluşturulan program,  bugüne kadar gençler tarafından hazırlanan ve yürütülen, 36 ilde 58 projeye destek verdi.
Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen “Hayata Artı” Gençlik Programı, gençler tarafından tasarlanan, toplumsal fayda hedefleri olan yenilikçi, yaratıcı, katılımcı, sürdürülebilir çevre projelerini desteklemektedir. Hayata Artı Gençlik Programı’nın amacı, gençlerin, çevre sorunlarına topluma duyarlı çözümler üreten projeler geliştirmelerine katkıda bulunmaktır.
Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2012, 08:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER