Polat’ın torunları Erzurum Kongresi programına katıldı

Erzurum Kongresinin açılış ve kapanış duasını yaptıran Şiran Müftüsü Hasan Fahri Polat’ın torunları 23 Temmuz’da düzenlenen anma programında Erzurum’da ağırlandı.

Polat’ın torunları Erzurum Kongresi programına katıldı

Erzurum kongresinin 104. yıldönümünde Erzurum’da düzenlenen programa davet edilen Polat’ın torunları Mustafa Şahin ve eşi Selma Şahin kongrenin yapıldığı salonda düzenlenen programa katıldı.

Erzurum Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından misafir edilen Şahin ailesi “Kurtuluş Savaşında alınan bu kararlarla ülkenin kurtulmasına vesile olan Erzurum Kongresinin yapılışının 104. yılı büyük bir beğeniyle tekrar yaşatıldı. Gerek Valilik gerek Kültür Bakanlığı gerekse halkımızın teveccüh ve katılımı ile o gün tekrar yaşanmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Eşim ve ben de katılarak büyük mutluluk duyduk” dedi.

Hasan Fahri Polat kimdir?

1874 yılında Gümüşhane Şiran İlçesi Sarıca Köyü'nde doğdu. 1905 yılında Şiran Fevziye Medresesi'nden icazet aldıktan sonra Erzincan ve Trabzon Medreselerinde yüksek tahsilini tamamladı.

Trabzon Müftü Medresesi’ne Müderris olup özellikle Mesnevi Şerhi ve Tefsir dersleri ile civarda ün yaptı. Çok genç yaşında millî hareketle ilgilendi ve bir süre Teşkilât-ı Mahsusa içerisinde faaliyetlerde bulundu. Mondros Mütareke’sinden sonra Gümüşhane’deki dayanışma hareketinin organizesinde ve kurulmasında önemli katkılar sağladı. Dini alanda kendini yetiştirerek Şiran Müftüsü ünüyle anılır oldu.

1919 yılında Erzurum Kongresi’ne Şiran temsilcisi olarak katıldı. Kongrede imalı bir şekilde Cumhuriyet’in kurulmasını teklif etmiştir. Erzurum Kongresi'nin açılış ve kapanış dualarıyla Mustafa Kemal Atatürk’ün dikkatlerini çekti. Kongre sonrası, açılış ve kapanışta dualar okuyan Müftü Hasan Fahri Efendi’yi Şiran’a dönerken aralarında Mustafa Kemal Paşa’nın da bulunduğu pek çok delege Ilıca’ya kadar uğurlamışlar ve burada Paşa kendisine Heyet-i Temsiliye namına (9 Ağustos 1919) bir teşekkür, takdir ve kutlama mektubu sunmuştur. Mustafa Kemal Paşa, sonraki dönemlerde Müftü Efendi’nin 1. BMM’de milletvekili olarak iştirakini arzu etmişse de, Müftü Hasan Fahri Efendi, bu şekilde halk içinde irşad görevinin daha yararlı olacağını düşündüğünü ifade ile Mustafa Kemal Paşa’dan müsaadesini istemiştir.

Mustafa Kemal Paşa’nın kendisini mecliste vekil olarak görmek istemesine karşı yazdığı mektubunda; “Paşamız vatanın istikbali için büyük işler arifesindedir. Bizlerin kısmen halk içinde kalarak bu büyük teşebbüs ve hizmetlere fikirlerini hazırlama vazifemize devamımız, memleket için hayırlı, lüzumlu hatta zaruridir. Ben ömrümü vakfettiğim bu diyar insanları içinde irşat vazifemde kalmaya naçiz şahsımdan vatanıma daha tatminkar olacağım kanaatindeyim. Paşa hazretlerinin bu düşüncemi tasvip edeceklerine kaniim” der.

3 Aralık 1952 tarihinde 82 yaşında Ankara’da vefat etti ve Cebeci Asri Mezarlığına defnedildi.
 

Haberin Kaynağı: Şiran Gündem Gazetesi

YORUM EKLE
YORUMLAR
yusuf sadık  EĞTİMCİ YAZAR
yusuf sadık EĞTİMCİ YAZAR - 11 ay Önce

Bu güne kadar bu derya adam için bir şey yapılmadı . suçluyuz.
Başta ŞİDEF olmak üzere GÜSİAD sponsor olursa bu göreviÜmü
şhane Yerel basını olarak yerine getireceğimizden kimse kuşku duymasın.


Ayrıca Hozamız LÜTFÜ DOĞAN içinde birşeyler yapmalıyız.

SIRADAKİ HABER