Portreleri hayranlık uyandırıyor

Gümüşhaneli ressam Fikret Bozkır’ın farklı bir teknik kullanarak yaptığı portreler canlı görünümleri ile hayranlıkla izleniyor.

Portreleri hayranlık uyandırıyor
Gümüşhaneli ressam Fikret Bozkır’ın farklı bir teknik kullanarak yaptığı portreler canlı görünümleri ile hayranlıkla izleniyor.

Fotoğraf mı? resim mi? şüphesi uyandıran eserlerin sahibi Bozkır, kendi imkânları ile geliştirdiği resim sanatını, Türkiye’de sadece birkaç sanatçı tarafından uygulanabilen ‘Kuru fırça tekniği’ ile yağlıboya portre çizerek sürdürüyor.

İstanbul’un Ayazoğlu Semtinde ikamet eden ve yılın büyük bir kısmını Gümüşhane Canca( Rüfene) Mahallesinde geçiren Ressam Fikret Bozkır, uzun yıllardan beri özellikle portre çalışmaları yaptığını ve sürekli yeni teknikler arayışında olduğunu ifade ederek, son dönemde çok az sayıda ressam tarafından bilinen Kuru Fırça Tekniği ile yağlı boya portre çizmeye başladığını söyledi.

Tekniği, Rus sanatçıların internetteki videolarını izledikten sonra, Adana’da yaşamakta olan ve bu tekniğin ustalarından İsmet Çabuk’tan öğrendiğini belirten Bozkır, “Kuru Fırça Tekniği, 20 yüzyılda Sovyet Sanatçılarının lider portrelerini, büyük bezler üzerine kolayca yapmak için geliştirdikleri bir teknik. Günümüzde ise; Moskova’da, daha çok İgor Kazarin ve Yakov Dedyk gibi, sokak ressamlarının kullanıyor. Tekniğin özelliği de, iyi uygulama ile çok canlı eserlerin ortaya konulabilmesi. Türkiye’de, İsmet Çabuk yağlı boya kullanarak bu tekniği uyguluyor. Bir süredir ben de onun çalışmalarına katılarak bu tekniği uygulamaya başladım” diye konuştu.

Kuru fırça tekniği ile Tüm Türkiye’de tanınan isimlerin yanı sıra Gümüşhane’nin ileri gelenlerinin de portrelerini yaptığını ifade eden Bozkır, “Gümüşhane Valimiz Okay Memiş’in portresini yaparak kendisine hediye ettim. Ayrıca, Belediye Başkanımız Ercan Çimen’in, Rektörümüz Prof.Dr. İhsan Günaydın’ın, Gümrük ve Ticaret Bakanı Müşaviri Yusuf Özgün’ün, Emniyet Müdürümüz Orhan Kar’ın da portrelerini yaptım. En çok da Gümüşhane Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan ile tanışarak onun portresini yapmak istiyorum” dedi.

“ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ RESİM YAPIYORUM”

Çocukluğundan beri resim sanatı ile ilgilendiğini, en büyük hayalinin Gümüşhane’de atölye kurup çalışmalarını memleketinde sürdürmek olduğunu kaydeden Ressam Bozkır, “Çocukluk, gençlik yıllarımda olsun, özel bir bankada güvenlik görevlisi olarak çalıştığım dönemlerde olsun sürekli olarak resim çalışmalarımı sürdürüyorum. Emekli olduktan sonra resme daha fazla zaman ayırabilme imkânım oldu. Uzun süreden beri İstanbul Ayazağa’da çalışmalarımı sürdürüyorum. Bir dönem İsveç’te de çalışmalar yaptım. Senenin büyük bir kısmında da Gümüşhane’ye geliyorum. Burada bir atölye kurabilirsem ne mutlu bana. Şartlar oluşurda bunu başarabilirsem en büyük hayalimi gerçekleştirme şansını yakalamış olacağım” diye konuştu.

GÜMÜŞKOZA ve www.gumushane.gen.tr’nin NOTU: İnsanoğlu’nun mutluluk tanımlamasının içinde kültür ve sanatın önemli bir yer tuttuğu, şehirleri yönetenlerin öncelikli görevlerinin de şehirlerinde yaşayan insanların mutluluğunu sağlamak görevi olduğu ortadayken biz gazetecilerin biraz daha kültür, biraz daha sanat talep etme hakkı vardır.

Şehirlerin de bir ruhu vardır. Şehirler içerisinde yaşayan insanlara karakter kazandırır. Şehirlere karakter kazandıran da yerel yönetimler, yerel yöneticilerdir. Fikret Bozkır, Muammer Muslu ve daha niceleri gibi Gümüşhane’nin yaşayan değerlerine daha fazla imkân tanınmasını, Gümüşkoza Gazetesi ve www.gumushane.gen.tr olarak sanatın ve sanatçının desteklenmesi noktasında üzerimize düşen her türlü görevi de yerine getireceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER