Sağlık Söyleşilerinin Altıncısı düzenlendi

Gümüşhane Üniversitesi tarafından her ay farklı konu ve konuklarıyla seri olarak düzenlenen “Sağlık Söyleşileri”nin 6’ncısı “Sağlık Girişimciliğinin Dünü, Bugünü ve Yarını” başlığı altında çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Sağlık Söyleşilerinin Altıncısı düzenlendi

Gümüşhane Üniversitesi tarafından her ay farklı konu ve konuklarıyla seri olarak düzenlenen “Sağlık Söyleşileri”nin 6’ncısı “Sağlık Girişimciliğinin Dünü, Bugünü ve Yarını” başlığı altında çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aydanur Aydın’ın yaptığı programa Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) HİT Programı Yöneticisi Evren Bükülmez çevrim içi olarak konuk oldu. Program, üniversitenin resmi youtube kanalı üzerinden canlı olarak yayımlandı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Dr. Öğretim Üyesi Aydanur Aydın, Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak sağlık söyleşilerini her ay düzenli olarak yürüttüklerini belirterek, “Salgın süreciyle birlikte her ay farklı konuları ele almaya başladık. İnovasyon ile başladık. Mizaha değindik. Ardından bazı girişimci arkadaşlarımızdan örnekler dinledik. Bugün aslında girişimcilik grubunun tamamının olduğu TTGV- HİT Programı Yöneticisi Sayın Evren Bükülmez aramızda ve bizlere birçok farklı perspektifler sunacak. Umarım yaptığımız program birçok öğrencimize faydalı olur ve birkaç girişimcinin çıkmasına vesile olur” dedi ve programın açılışını gerçekleştirdi. 

İhtiyaca yönelik yenilikçi, özgün, yaygın etki üretecek ve yerele uygulanacak, vizyoner bakış açısı ile farklı perspektifleri içeren bilgiyi oluşturduklarını söyleyen Bükülmez ise TTGV ve HİT programı hakkında şunları söyledi: “1991 yılında kurulan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, özel bir kurum vasfıyla ilk teşvik veren bir ara yüzdür. Vakfın bir kamu kurumundan bağımsız; ama kamu kurumunun finansmanını kullanacak şekilde kanun ile kurulmuş bir vakıf olarak yer alması gerekir. Vakıf, Hazine Müsteşarlığı, Dünya Bankası ve farklı paydaşlar tarafından düşünülmüş ve kurulmuştur. Topluma fayda sağlayacak teknoloji, inovasyon proje ve programları yürütüyoruz. TTGV olarak biz kendimizi ekosistemin katalizörü, hızlandırıcısı olarak görüyoruz. Yeni bazı tematik programlarla girişimcilik alanlarını da yürütüyoruz. Ben bunlardan iki tanesinin sorumlusuyum. Bir tanesi 250K adlı bir hızlandırma programıdır. Bir fikrin etrafında bir girişim ekibinim kurularak o fikrin değerinin görülmesiyle ilgili bir programa dönüştü. 250K’nın şu an yeni kurgusunun başvurularını alıyoruz. Onun dışında HİT programının sorumlusuyum. HİT programı aslında bir ticari getirisi olsun diye hazırlanmış profesyonel bir programdır. Teknoloji tabanlı erken aşama girişimlerin ilk müşteri/ilk satış süreçlerini hızlandırmaya odaklanan, TTGV’ye özgü ‘Girişim Geliştirme Modeli’ üzerine kurgulanan bir tematik geliştirme programıdır. TTGV’ye gelir kazandırmayı amaçlayan ve o gelirin de çoğunu ekosistemin faydası için ekosisteme geri devretmeye çalışan bir kurumdur. Bu anlamda ne kadar çok gelir elde edersek o kadar çok etkimiz artacaktır. Ayrıca sürdürülebilirlik gibi bir durumumuz da var. 4 senedir yürüttüğümüz HİT programına sağlık alanında başladık. İlk başta biz sanayiyi tanıyoruz, belli bir network çevremiz var. Onların bilgisinden yararlanarak bazı şeyleri ilerletmeye çalışıyoruz; ama birkaç sene sonra gördük ki bu kesinlikle yeterli olmuyor. Uluslararası mekanizmalarla iş birliği ve ekosistemdeki insanlarla mentörlük ilişkileri kurmak gereğini hissettik. Çünkü sağlık girişimciliği tek ülkede kalınacak, tek ülkeye satış yaparak tam olarak hayatta kalınacak bir alan değildir. Geliştirdiğiniz ürünün her coğrafyaya ve her kesime hitap etmesi lazım. Bu anlamda bizim yurtdışına açılım konusunda da stratejilerimiz oluyor.” 

Bükülmez, programın ilerleyen saatlerinde TTGV ve HİT programı hakkında yapılan çalışmaları içeren bir sunum gerçekleştirdi. 

Ülkenin öncelikli olarak sağlık alanında yapılacak inovasyonlara ve bu alanda yetişecek girişimci gençlerimize yol gösterici olan programın önemli bilgiler içerdiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Her zaman dile getirdiğimiz gibi sağlık bizim için vazgeçilmez konuların en başından geliyor. Bu alanda yapılacak çeşitli inovatif fikirlerin ve girişimlerin de desteklenmesi ve işler hale getirilmesi gerekiyor.  Yeni girişimleri geliştirme ve pazara etkin şekilde girişlerini hızlandırmak için girişimlerin ticarileşme aşamasında ihtiyaç duyduğu, dışarıdan alacağı her tür iş geliştirme ürün ve hizmetinin giderine doğrudan katkı sağlayan Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın da bu alanda çok önemli adımlar attığını görmekteyiz. Öğrencilerimize sağlık girişimciliği hakkında değerli bilgi ve fikirler edindireceğine inandığımız bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyor, bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaştıkları için Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı HİT programı yöneticisi Sayın Evren Bükülmez’e de ayrıca teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi. 

Düzenlenen programı izlemek için üniversitemiz resmi youtube hesabı üzerinden veya https://youtu.be/_8-U1nTZeHg linkinden erişim sağlanabilir. 

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2021, 12:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER