Şehit kabrinde bakım çalışması yapıldı

Gümüşhane’nin Hasanbey Mahallesinde Rus işgali sırasında Ermeni çetesi mensupları tarafından şehit edilen ve taşlık alanda civardaki kadınların etekleriyle toprak taşıyarak üzerini kapattığı Şehit Hüseyin Hüsnü Selçuk’un kabri ve etrafında Vali Alper Tanrısever’in talimatıyla bakım çalışması yapıldı.

Şehit kabrinde bakım çalışması yapıldı

Gümüşhane kamuoyunda sık sık bakımsızlığı ve sahipsizliği nedeniyle gündeme gelen Şehit Hüseyin Hüsnü Selçuk’un kabrinde Vali Alper Tanrısever’in talimatıyla İl Özel İdaresi ekipleri tarafından bakım çalışması yapıldı.

Gümüşhaneli Harp Tarihi Araştırmacısı Mehmet Burak Pir’in geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinde “Bir Şehidin Mezarı ve Düşündürdükleri” başlığı ile 1916 yılında bir suikast sonucu Ermeniler tarafından Şehit edilen Hüseyin Hüsnü Selçuk’un Hasanbey Mahallesi’nde bulunan kabrinin ve çevresinin bakımsız haline dikkat çekmesinin ardından Vali Alper Tanrısever, aynı gün twitterde verdiği cevapta “Bu hafta içi planladık. Görevli arkadaşlarımız, şehitlerimizin kabirlerini yakın zamanda şehitlerimize ve hatıralarına yakışır bir hale getirecekler. İlginiz için teşekkür ederim” demişti.

Vali Tanrısever’in talimatıyla Genel Sekreter Yardımcısı Kemalettin Demirkıran’ın organizasyonuyla İl Özel İdaresi ekipleri bir hafta süren çalışma ile kabir ve çevresindeki çalışmaları tamamladı. 

Yapılan çalışmayla şehit adı ve şehit adının yerleştirildiği beton kısım kırılarak mermer olarak yeniden yapıldı, duvar üzerindeki kırık mermerler değiştirildi, bayrak direği ve bayrak değiştirildi, kayalık kısmın ön tarafına beton dökülerek kabrin baş tarafına bayrak direği konumlandırıldı, kapısı ve diğer çevre demirleri onarılarak boyandı, mezarın duvarları da boyanıp, çevre temizliği yapıldı.

Hüseyin Hüsnü Efendi (Selçuk) nasıl şehit oldu?

1916 yılı Haziran- Temmuz aylarında Ruslar Gümüşhane’yi işgal ederler. Dolayısıyla Gümüşhane iki yıl düşman işgalinde kalır.

Ordumuzun kahramanca mücadelesi sonunda 15 Şubat 1918 tarihinde Gümüşhane’de işgal sona erer.

Gümüşhane, 1916 yılında sadece Ruslar tarafından işgal edilmemiş, Rus işgalini fırsat bilen içimizdeki Ermenilerin de hainlik ve kahpeliğine kurban gitmiştir.

1916 yılında Rusların işgalini fırsat bilen Ermeni çeteleri, Gümüşhane’de suikastlere başlarlar. İleri gelen tanınmış Gümüşhanelileri suikast yaparak şehit ederler.

Ermeni suikastçılarının kurbanlarından biri de Hüseyin Hüsnü Efendidir.

Hüseyin Hüsnü Efendi (Selçuk), 1916 yılında Torul’da sorgu hâkimidir.  Kendisini iyi yetiştirmiş Gümüşhane’nin önemli müderrislerindendir. Aynı zamanda Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Hazretleri’nin de talebelerindendir. Ondan ders almıştır. Gümüşhane’de evini medreseye çevirmiş, çocuk ve gençlere ders vermiştir.

Ermeni çeteleri bu âlim zatı da kara listeye alırlar ve 1916 yılında bir suikast planlarlar.

Ermenilerin art niyetlerini öğrenen dostları Hüseyin Hüsnü Efendi’ye durumu anlatırlar. Gümüşhane’yi terk etmesini isterler. O da Hasanbey mahallesinin kayalıklarından Topal mevkiine, oradan da Aktutan köyüne ulaşmak üzere yola çıkar. Ama, Ermeniler, Hasanbey mahallesi kayalıklarında arkasından kurşunlayarak Hüseyin Hüsnü Efendiyi şehit ederler. 1861 doğumlu Hüseyin Hüsnü Efendi şehadete eriştiğinde 55 yaşındadır.

Hüseyin Hüsnü Efendi şehit edildiği kayalıklar üzerine defnedilir. Hasanbey mahallesinin kadınları kayalık olan bu yere günlerce toprak taşıyarak Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’ye mezar yaparlar. (Hasanbey Mahallesi Anafartalar caddesi arkası)

Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin oğlu Hikmet Talat Selçuk, 1936 yılında Hasanbey mahallesinde ikamet eden Fadime adlı bir vatandaşımızın -mezarın metruk halini- kendisine haber vermesi üzerine babasının şehit edilmesinden 20 yıl sonra mezarını yaptırmaya karar verir. Mezarın yapım işini Torul Kalecik Köyünden İsmail Kara üstlenir. Mezarın yeniden yapımına başlanır. Yapım sırasında üzerinde yeterli toprak olmadığı için kabrin içi görünür. Mezarı yapan İsmail Kara ve Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin oğulları, babalarının şehit edilmesinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, şehidin bedeninin çürümediğini, elbisesinin bile sağlam durduğunu, cesedin sol tarafında bir morarma olduğunu görürler. Hatta Prof.Dr. Erdoğan Selçuk’un babası Nimetullah Selçuk, babasının çürümeyen ceketinden bir parça alır, yıllarca o parçayı cebinde taşır. Mezarın açılması sırasında ayrıca güzel bir kokunun etrafa yayıldığını görürüler.

Torunu Prof.Dr.Erdoğan Selçuk, Dedesi Şehit Hüseyin Hüsnü Efendi’nin  Hasanbey Mahallesi Anafartalar Caddesindeki mezarını 2002 yılında yeniden onarır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
A.ESKİCİOĞLU
A.ESKİCİOĞLU - 2 ay Önce

Öncelikle Sn. Valimize de duyarlılığı için, Sn. Burak hocama da hem tarihçi olmanın hem de Gümüşhaneli olmanın gereğini yaptığı için şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz. Annesi bu şehid dedenin torunu olan bir kardeşiniz olarak yazıyorum bu satırları. Neredeyse 10 senedir bu konuyu ailecek bizler de dile getirmekteyiz. Ne yazık ki Belediyemiz bu konuda son derece ilgisiz davrandı ve hiç bir somut adım atmadı. Müracaatlarımıza baştansavma cevaplar verdi. Bizler de CİMER üzerinden harekete geçmek zorunda kaldık. Genel Kurmay Başkanlığı'na ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ayrı ayrı başvuru yaptık. Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü konuya el attı ve sanırım yakında bununla ilgili güzel gelişmeler göreceğiz. Şehidimizin aile büyüyü Prof. Dr. Erdoğan Selçuk, oğlu mimar Dr. Hasan Tahsin Selçuk, yeğeni Dt. Arif Hikmet Eskicioğlu ve akrabası Perihan Yeniçeri yıllardır bu uğraşı vermekteydiler. Hayalimiz, "defineye malik bu virane" ye el atacak gönlü geniş ve kamil yöneticilerin burayı mamur etmesi ve ziyarete açmalarıdır.

Hayati KELEŞ
Hayati KELEŞ - 2 ay Önce

Hasanbey Mahallesi sakini olarak,kıymetli şehidimizin atıl durumdaki kabrinden yıllarca muzdarip olduk,Hatta mahallede kıymeti zat’la alakalı,yaşanmış hadiselerde dinledik,Sevgili yiyenim Burak PİR’inde vesile olması,Sy Valimizin kısa vadede konuyu çözüm odaklı yaklaşması nedeniyle,tebrik ve teşekkür ediyorum.Sevgili can dostum,kardeşim Ali Eskicioğlu’nun vesilesiyle kabrin onarıldığını öğrenmiş oldum,Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

SIRADAKİ HABER