SGK'dan Gazetecilere Yıpranma Semineri

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gümüşhane İl Müdürlüğü, kentte ki gazetecilerle bir araya gelerek yeniden kavuştukları yıpranma primi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

SGK'dan Gazetecilere Yıpranma Semineri
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gümüşhane İl Müdürlüğü, kentte ki gazetecilerle bir araya gelerek yeniden kavuştukları yıpranma primi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

İl Müdürü Aytaç Üzülmez başkanlığında yapılan toplantıya Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Sadık, ilde yayınlanan gazetelerin sahipleri ve çalışanları katıldı.

Toplantıda 6385 sayılı yasayla yeniden primine kavuşan gazetecilerle ilgili sunumu Adil Karakaş, Sosyal Güvenlik Destek Primi ile ilgili sunumu da Aşkın Doğan gerçekleştirdi.

Gazetecilerin bazı haklarının 5510 sayılı yasa ile kendilerinden alındığını hatırlatan Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Aytaç Üzülmez, “Birçok yeraltında veya yer üstünde çalışanlar, tehlikeli ve ağır işlerde çalışanlarla, zehirli gaz üreten yerlerde çalışanlara verildi ancak basın mensuplarına verilen hak geri alınmıştı. Ancak yeni çıkan 6385 sayılı yasa ile tekrar basın mensuplarımızın hakları iade edildi. Olması gereken de buydu. Yağmur, çamur demeden gece gündüz hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan görev yapanlara bu hakkın verilmesi gerekirdi. Onlara da yıpranma payının verilmesi gerekiyordu ve bu hak yeniden verildi. Yasanın geri gelmesi çok güzel oldu.” dedi.

Sosyal Güvenlik Destek Primi hakkında da açıklamalarda bulunan Üzülmez, emekli olup da tekrar fiilen çalışanlardan kesilen ücret olan bu primle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Artık çalışmayacağını ve bizden maaş alıyor ve başka yerde çalışıyorsanız onu muhakkak yaptırım olması gerekir. Yani emekli maaşı alan bir kişi bir kaza geçirse hastaneye gidecek ve masrafını bize yükleyecek. Eğer ikinci bir iş yapıyorsan onun belli bir bedelini öde. Sosyal güvenlik destek priminin en önemli özelliklerinden birisi işte çalıştığın zaman eğer sosyal güvenlik destek primi yatırıyorsa bu kez ikin bir emeklilik hakkı doğuyor. İş kazasından veya meslek hastalığından bir şey olursa ikinci bir maaş bağlanıyor. Ama eğer sosyal güvenlik destek primi yatırmamışsanız öyle bir hakkınız yok.”
Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2013, 17:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER