Ara
Gümüşhane
Kapalı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni

Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni

Bir çorba kaşığı tüketildiğinde vücudun günlük ihtiyaç duyduğu demirin yüzde 20’sini, kalsiyumun yüzde 17'sini ve potasyumun yüzde 17,5'unu karşılayan Gümüşhane'nin katkısız ve doğal meşhur dut pekmezi köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor.  

560
Gösterim

Bir çorba kaşığı tüketildiğinde vücudun günlük ihtiyaç duyduğu demirin yüzde 20’sini, kalsiyumun yüzde 17'sini ve potasyumun yüzde 17,5'unu karşılayan Gümüşhane'nin katkısız ve doğal meşhur dut pekmezi köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor.

Merkeze bağlı Akçakale köyünde 40 yıldır bahçelerindeki beyaz dutlardan geleneksel yöntemlerle pekmez yapan Memnune Şişman (61), evin erkekleri tarafından ağaca çıkılarak silkelenen dutları ‘tec’ diye tabir edilen geniş kapta odun ateşinde kaynatmaya sabahın erken saatlerinde başlıyor. Kaynatılan dutlardan çıkan şıra birkaç kez süzüldükten sonra bu kez tek başına kazanda kaynatılarak uygun kıvama gelmesi beklenerek pekmez haline dönüşüyor. Yaz mevsiminin ortasında oldukça sıcak hava koşullarında gerçekleştirilen zorlu işlemler imece usulüyle komşu ve akrabaların yardımıyla gerçekleşiyor.

Hiçbir katkı maddesi kullanmadan yalnızca gerektiğinde su ilave ederek yaptıkları pekmezin oldukça meşakkatli bir süreçten geçtiğini anlatan Şişman, sabah başladıkları çalışmaları akşam saatlerine kadar sürdürdüklerini söyledi.

Kendisinin pekmez yapımını annesinden öğrendiğini ifade eden Şişman, her yıl 3-4 kez pekmez pişirdiğini belirterek, sağlık açısından oldukça yararlı olan pekmezi ürettikten sonra fazlasını sattıklarını, akrabalarına verdiklerini kaydetti.

Şişman’ın pekmez yapımına sürekli iştiran eden küçük torunu 7 yaşındaki Gökçe Kurt ise pekmezi çok sevdiğini, sağlığı açısından çikolata yerine yararlı olan pekmezi sürekli yediğini ifade etti.

Mahalle sakinlerinden 75 yaşındaki Zülfiye Erdener ise 25 yaşından beri dut pekmezi yaptığını belirterek Gümüşhane’nin temiz havası, suyu ve toprağında yetişen dutlardan yapılan pekmezi katkısız bir şekilde yaptıklarını ifade etti.

Pekmez yapımına iştirak eden Gıda Mühendisi Zübeyde Usta da pekmezin protein, mineral, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum içerdiğinden dolayı oldukça önemli bir besin kaynağı olduğunu, vücut direncini, bağışıklık sisteminin direncini arttırıcı ve güçlendirici özelliği ile hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğunu söyledi.

“Pekmez cilt kırışıklıklarını giderici ve cilt hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatıcı etkiye sahip”

Bir çorba kaşığı dut pekmezinde önemli miktarda antioksidan ve manganez bulunduğunu, yine bir çorba kaşığı pekmezin vücudun günlük demir ihtiyacının yüzde 20’sini, potasyum ihtiyacının ve yüzde 14,5’unu ve kalsiyum ihtiyacının yüzde 17’sini karşıladığını belirten Usta, cilt sağlığı için büyük fayda sağlayan pekmezin cilt kırışıklıklarını giderici ve cilt hücrelerinin yaşlanmasını yavaşlatıcı etkiye sahip olduğunu söyledi.

Dut pekmezinin özellikle sigara içenlerde damar ve karaciğer, akciğerde meydana gelen hasarın onarılmasına yardımcı olduğunu ifade eden Usta, demir, potasyum ve kalsiyum deposu pekmezin mutlaka tüketilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 1
1 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 2
2 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 3
3 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 4
4 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 5
5 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 6
6 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 7
7 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 8
8 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 9
9 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 10
10 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 11
11 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 12
12 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 13
13 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 14
14 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 15
15 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 16
16 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 17
17 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 18
18 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 19
19 / 20
Şifa kaynağı dut pekmezinin zorlu serüveni 20
20 / 20
Yorumlar
O
Osman ışık 8 yıl önce
Seker hastaları da yiyebilirmi aceba
BEĞENME
0
CEVAPLA