Stellar (XLM) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Stellar (XLM) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kripto para piyasaları son günlerde çok hareketli bir şekilde ilerliyor. Özellikle yatırımcılar belli başlı coin’lere yatırım yaptıklarını hesaba katarsak, farklı coin’lerin fiyatını merak edebilirler. Biz de, sizlere XLM kaç TL ve Stellar hakkında merak ettiğiniz soruların tamamını detaylı bir şekilde cevaplandıracağız.

Stellar Nedir?

Stellar (XLM), Stellar Geliştirme Vakfı tarafından oluşturulan ödeme ağıdır. Stellar ise bu amaca blockchain tabanlı bir ödeme ağı kurarak gerçekleştirir.

Stellar’ın Özellikleri Nelerdir?

- Stellar, açık kaynaklı ve merkezsiz blockchain platformudur. Bunun sonucu olarak ağın manipüle edilmesi zorlaşır.
- İşlemler, Stellar ağının mutabakat algoritması ile beraber 3-5 saniyede gerçekleşir.
- Birçok blockchain ağından ziyade, Stellar saniyede binlerce işlemi gerçekleştirebilir. Bu sayede Stellar ağında ödemeler hızlı ve düşük ücretli olarak gerçekleşir.
- Stellar üzerinde akıllı kontratlar aracılığıyla uygulama geliştirilebilir. Bu da, Stellar’ın kurumlar için alt yapı oluşturup çalıştırmalarına olanak tanır.
- Yıllık %1 enflasyon özelliğine sahipti. Ama Stellar topluluğu, XLM token’larının değerinin korunup artması için token arzını 50 milyar XLM ile sınırlandırılması ve enflasyon özelliğinin kaldırılmasını kabul etti.
- Stellar ağında çoklu imzalı işlemler başarıyla gerçekleştirilebilir. Bunun için ise akıllı kontratların oluşturulması gerekir.

Stellar Nasıl Çalışır?

Birçok blockchain ağından farklı bir şekilde çalışan Stellar, ağ içindeki işlemleri paylaşılan ve dağıtık defterler üzerinden gerçekleşir. İkinci olarak, Stellar, blockchain ağılarında sık kullanılan algoritmalardan ziyade kendi mutabakat algoritması olan Stellar Mutabakat Protokolünü (SCP) diye adlandırılan Federe Edilmiş Bizans Anlaşmasını (FBA) kullanır. 
SCP ise işlemlerin daha düşük maliyetle gerçekleştirilmesin yardımcı olur. Bu işlemi ise sadece birkaç saniyede gerçekleştirir. Node ismi verilen kullanıcılar ise işlemlerin global deftere ve güvenilir katılımcıların seçildiği ağlara eklenmesine yardımcı olur. Stellar içindeki mini ağlar ise Quorum dilimleri olarak bilinir. Geniş Stellar ağında hızlı bir şekilde mutabakata varıp ardından eklemeler gerçekleştirilmesi durumu ise ağda yavaşlamaya sebep olabilir.

Stellar Ağı ve Stellar.org Arasındaki Farklar Nelerdir

Stellar ağı, dağıtık defterde işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan araçtır. Stellar’ın teknolojisi ise topluluk tarafından sahiplenen açık kaynak kodlu platformdur.
Stellar.org ise, Stellar Geliştirme Vakfı olarak bilinen kar amacı gütmeyen kuruluştur. Kuruluşun amacı ise, finansal katılımı artırmak için platformun geliştirilmesi ve sosyal insiyatifleri hayata geçirmektir. Stellar ağı için çalışanlar kodu yazarlar ama Stellar ağı yine de yazılımcılardan bağımsız olarak çalışır.

Stellar Nasıl Çalışır?

Blockchain platformlarının çalışmasına benzer şekilde olarak, Stellar ağındaki işlemler ağdaki kullanıcılar tarafından paylaşılır ve deftere eklenir. Stellar ise Federe Edilmiş Bizans Anlaşması (FBA) olarak bilinen Stellar Mutabakat Algoritması (SCP) olarak bilinir. 
SCP ise işlemlerin düşük maliyet ile gerçekleşmesini sağlar ve ağdaki herkes işlemlerin doğruluğunu sağlar. İşlemler ise bu ağda en fazla 5 saniye içinde gerçekleştirilir. Bunun sağlanması için ise ağdaki katılımcılar, işlemlerin global deftere eklenmesinde önemli rol oynar. Stellar ağındaki küçük ağlar (node’lar) Quorum dilimleri olarak adlandırılır. Stellar ağı ise ağdaki mutabakatı ne kadar geniş tutarsa, Quorum dilimleri ise gecikmeler yaşar.

Stellar’ın Değeri Nereden Geliyor?

Stellar dünya çapında çalışan bir değişim ağı olduğu için saniyede binlerce işlemi farklı para birimleri ve kripto paralar arasında gerçekleştirir. Bu sayede değeri ve faydası korunur.
Kripto paraların ve itibari paraların transferi genellikle maliyetli bir süreçtir. Ama Stellar bu işi hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirir. Stellar’ın kripto parası XLM ile ağdaki işlem ücretleri kolaylıkla ödenebilir.

Stellar Ödeme Sistemi Değerini Nasıl Çalışır?

Stellar ödeme sisteminin nasıl çalıştığını anlamak için sistemi bir örnekle anlatalım.

Diyelim ki siz Almanya’da yaşıyorsunuz ve arkadaşınız ise Rusya’da yaşıyor.
Siz, Rusya’daki arkadaşınıza 1000 Euro yollamak istiyorsunuz. Yollayacağınız Euro miktarı ise Ruble olarak geçiyor.
Var sayalım ki sizin ve arkadaşınızın kendi bankalarında hesapları var ve bankalar Stellar’ın Anchor’ları aracılığıyla uluslararası ödemelerini gerçekleştiriyor.
İşlem şöyle gerçekleşiyor:
Siz, Rusya’daki arkadaşınıza 1000 Euro gönderiyorsunuz. İşlemin amacı ise sizin işleminizin uyumlu olup olmadığını saniyeler içinde kararlaştırmanızda yatar.
Sizin bankanız, arkadaşınızın bankasına onay verdiği anda fonlar XLM olarak transfer edilir. Fonlar Stellar ağının içinde olduğu anda ise XLM’in Rus Rublesi’ne dönüştürülmesi için en iyi oran aranır. En iyi oran bulunduktan sonra ise para, arkadaşınızın banka hesabına ilerler.

Stellar Ağındaki Temel İşlem Ücreti Nedir?

Stellar ağındaki temel işlem ücreti, her bir işlemde ödenmesi gereken minimum tutarı işaret eder. Ücretin kar elde etme amacı yoktur. Aksine ücretin amacı, kötü niyetli saldırıların önlenmesi için vardır.
Stellar ağındaki işlem ücretlerini XLM gönderenler öder. Ücret ise defter tarafından toplanıp enflasyon olarak geri döner. Ama Stellar ağı enflasyonu kaldırdığı için ücretler enflasyon olarak geçmez.
 

Stellar Ağında Başlatma ve Entegrasyon Ücreti Nedir?

Stellar ağını kullanmak ücretsizdir ve lisanslamaları ise herkes tarafından herhangi bir ücret ödemeksizin kullanılmasına olanak sağlar. 
Ama Stellar’a göre entegrasyon, Stellar ağına bağlanmak için gerçekleştirilen sürece denir. Böylece Stellar, inşa edilen uygulamaların ağa konfigüre edilmesini sağlar. 
Uygulama entegrasyonu için ise Stellar’ın teknik kaynaklarına ihtiyaç duyulur. Geliştirme süreci ise, yazılım geliştirme süreci ile doğru orantılıdır. Ücretler ise konsültasyon, danışmanlık ve geliştirme ekibi maliyetleri ile doğru orantılıdır.

Anchor Nedir?
Anchor’lar, Stellar ağı ve para birimleri arasındaki köprüler olarak görülür. Stellar ağındaki para transferlerinin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynar.

Dağıtık Borsalar Nedir?

Stellar ağındaki dağıtık borsalar, önceden belirlenmiş oranlara bağlı olarak çalışan kuruluşlardır. Bu sayede Stellar ağı farklı para birimleri arasında global piyasa işlevi görür. 
Ağdaki tüm emirler bir deftere toplanır ve emirler ise para birimi ve sağlayıcısı olarak listelenir. 

Stellar Nasıl Alınır?

Ripple’ın en büyük rakiplerinden biri olan XLM son dönemde büyük bir yükseliş yaşadı. Ripple kaç TL sorusuna gelecek olursak 1 XRP şu anda 0.94 dolardan işlem görüyor. Bununla birlikte 1 XLM ise 0.42 dolardan işlem görüyor.

Stellar satın almak için, BTCTürk Pro, Bitexen ve Paribu’da hesap açıp ardından kimlik doğrulama aşamalarını geçmeniz gerekir. Ardından, XLM ile alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
 

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2021, 21:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER