Tarihi Kilisede Kuran Eğitimi

Gümüşhane’nin Torul İlçesine Bağlı Cebeli Köyündeki Tarihi Kilise, Yaz Aylarında Kuran Kursu Olarak Kullanılıyor

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyündeki tarihi kilise, yaz aylarında kuran kursu olarak kullanılıyor. 

Köyün Çiçekli mahallesinde bulunan ve Rumlar'ın mübadaleyle birlikte bölgeyi terk etmesinin ardından cami olarak kullanılan kilise 1996 yılında yeni caminin yapılmasının ardından da yaz aylarında Kuran Kursu olarak kullanılıyor. Bölge ve ülke genelinde birçok kilisenin “ahır” olarak kullanıldığı dönemde, Çiçekli mahallesi sakinleri kiliseyi koruyarak ayakta durmasını sağladı.

Köyde 25 yıldır imamlık yapan Remzi Yolcu, 40-50 yıl cami olarak kullanılan kilisede her yaz ayında bakım yaptıklarını, boya ve badanasını yaptıklarını, çatısını da tamir ettiklerini belirterek, çocukların yaz aylarında burada kuran ve din eğitimi aldıklarını söyledi. Şuanda 15 öğrencinin kuran eğitimi aldığını kaydeden Yolcu, yaylada kalan çocukların hergün 09.00-12.00 saatleri arasında eğitime tabi olduklarını ifade etti. Yolcu, kilisenin yıkılmaması için bütün imkanları kullandıklarını, bölgeye gelen turistlerin de kiliseyi bu şekilde görünce memnun olduklarını belirtti.

Rumlar tarafından ibadethane olarak kullanılan kilisenin yapılış tarihinin bilinmediğini dile getiren Yolcu, “Elimizden geldiğince boyasını yapıyoruz. Yıkılmaması için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Köyümüzde toplam 8 kilise var. Bunlardan 2 kilise şuanda sağlam ve ayakta” dedi.

Ülke ve İl genelinde kiliselerin ahır olarak kullanıldığı dönemde İslam dininin ibadethanelerin bu şekilde kullanılmasını kabul edip etmediği şeklindeki soruyu da cevaplandıran Yolcu, şunları söyledi: “Bu tür yerlerin ahır olarak kullanılmaması gerekiyor. Cami olmadığı dönemde burası ibadethane idi. Müslümanlık geldikten sonra cami oldu. Ondan önce kiliselerdi. Buralara da gereken saygıyı göstermek gerek. İslam'da kilise veya cami ayrımı olmaz. Hepsi Allah inancına hizmet eden yerlerdir. Zaten dinimizin o konuda saygısı var”

Kuran Kursu olarak kullanılan kilisenin iç tarafında bazı yazıt ve desen kalıntıları sağlam halde dururken, çocuklar da teneffüslerde kilisenin önündeki alanda top oynuyor.
Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2012, 15:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER