TOKİ’nin 530 konut projesinde çalışmalar son virajda

Gümüşhane kent merkezindeki Çamlıca Mahallesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan 530 konutun inşaatı devam ediyor. Bahar aylarında teslim edilmesi planlanan 1+1, 2+1 ve 3+1 konutlar toplam 31 bloktan oluşuyor. 

Gümüşhane kent merkezindeki Çamlıca Mahallesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yaptırılan 530 konutun inşaatı devam ediyor. Bahar aylarında teslim edilmesi planlanan 1+1, 2+1 ve 3+1 konutlar toplam 31 bloktan oluşuyor. 

Kenti kuşbakışı izleyen manzarasıyla, birbirinin güneşini kesmeyen 2 daire üzerine bloklarıyla, çocuk oyun alanları ve spor alanlarıyla, camisi ve ticaret merkeziyle adeta mini şehri andıran yeni TOKİ konutları Gümüşhane’de çok az sayıda konutta kullanılan teknik özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Isı hesapları yapılarak tüm dairelerin 10 santimetre kalınlığında EPS ile ısı yalıtımının yapıldığı, her dairenin kapı ve pencere kenarında 30 santimetre genişliğinde yangın bariyerlerinin koyulduğu, ses yalıtımının yapıldığı konutlarda ayrıca her dairede yangın ve gaz dedektörleri de yer alıyor.

Her bloğun bağımsız olarak doğalgazla merkezi sistemle ısındığı binalarda her dairede ısı pay ölçer bulunuyor. Bu sistemde tüm daireler en az 20 derecelik ısıya sabitlenirken herkes yaktığı kadar gaz parası ödeyecek.

Dairelerde kullanılan camlar da löwe sinerji cam adı verilen bir sistemle yapılırken, bu camlar güneşin zararlı UV ışınlarını içeriye almıyor ama güneşin ısı enerjisini maksimum derecede alıyor.

Bölgede yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşayacağı düşünüldüğünde projeye okul ve sağlık tesisi konulmaması devasa projenin en büyük eksiği olarak görülürken, ilgili ve yetkililerin biran önce planlama yaparak bu sorunu gidereceği düşünülüyor.

“1. sınıf konutlar”

Projenin müşavirliğini yapan firmanın kontrol amiri Yusuf Oral, Gümüşhane'de yapılan yeni TOKİ konutlarının 1. sınıf konutlar olduğunu belirterek, “Bunlar hem denetimden dolayı işçiliğin kaliteli olması hem de malzemelerden dolayı. Hiçbir projemiz de TSE belgesi olmayan markalar kullanılamaz. Bizde gelen markaların çoğu TSE belgesi olsa dahi teste gönderilir, akredite olmuş kuruluşlarda test edilir ve sonra kullanılır. Haliyle kullandığımız malzemelerde bir olumsuz durum kesinlikle söz konusu değil” dedi.

“Şantiyede sürekli kontrol ekibimiz var”

Teknik olarak vatandaşlarla olumsuz bir TOKİ algısı olduğunu ifade eden Oral, “Bu geçtiğimiz yıllardan kalan bir şey belki. Kesinlikle kalite çok üst düzeyde şimdi. Zaten müşavirlik sistemi var konutlarda. Bizim burada projenin başından beri 2 kontrol mühendisi arkadaşımız sürekli duruyor. Harita kontrolümüz var. Sürekli o altyapıları, duvarları kontrol ediyor, yol eğimlerini kontrol ediyor. Kimse eski ile kıyaslaması. Eskiden çok daha üst düzeyde bir kaliteden bahsedebiliriz” diye konuştu.

530 konutun yanında projede 1 adet cami ve 4 dükkandan oluşan ticaret merkezinin yanı sıra çocuk oyun alanları, spor alanları mevcut olduğunu ifade eden Oral, projenin daha çok insanların sosyal bir yaşantı sürdüreceği türden olduğunu, her dairenin otoparkı olduğunu, sıra kaldırımları, yollarıyla standartlara uygun halde olduğunu kaydetti.

“Teknik olarak daireler piyasanın bir tık üstünde”

Tüm konutların eşsiz bir Gümüşhane manzarasına sahip olduğunu, blokların 2 daire üzerine olduğu için bütün daireler güneş aldığını ve komple şehri gördüğünü dile getiren Oral, “Piyasaya baktığımızda TOKİ’nin ciddi bir farkı var. Teknik olarak daireler kesinlikle bir tık üstte” şeklinde konuştu.

Oral, konutların teknik özellikleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

“10 cm kalınlığında EPS kullanıldı”

“Bütün ısı hesapları yapılarak ısı yalıtımı yapıldı. Bu bloklarda kullandığımız ısı yalıtım kalınlığı 10 santimetre EPS. Isı hesabında çıkan bu. Ama Gümüşhane merkez de muhtemelen 5 santimetreden fazla EPS bulamazsınız. Çünkü genelde ısı hesapları yapılmadan yapılıyor.

“Her dairede yangın bariyeri var”

Daire aralarında yangın bariyerlerimiz var. Yani her dairenin pencere ve kapı kenarlarında 30 santimetre genişliğinde taş yünleri var. Bunlar Allah korusun olası bir yangın olduğunda bir daireden diğer daireye o yangının sıçramasını engelliyor. Bu da önemli bir özellik ve son yıllarda özellikle TOKİ’nin projelerinde uyguladığı bir özellik.

“Döşemelerde ses yalıtımı var”

Bütün dairelerin döşemelerinde ses yalıtımı var. TOKİ’nin bu projesinde zaten ortak daire duvarı yok. 2 daire yan yana olduğu için arada asansör ve merdiven bölüyor. İki dairenin komşu duvarı yok fakat komşu döşemelerde komple ısı yalıtımları mevcut. Bu haliyle insanların birbirinden rahatsız olmasının önüne geçebilecek bir özellik.

“TV sistemi özel”

TV sistemi çok özel. Direk yeni nesil televizyonunuzu bağladığımızda uydu cihazı olmadan bütün kanalları HD olarak izleyebiliyoruz. Ya da eski nesil televizyonunuzu taktığımızda 30 tane uydu üzerinden kanalı analog olarak izleyebiliyoruz.

“Her dairede gaz ve duman dedektörleri var”

Projemizde yangın ihbar sistemi özel durumda. Belki piyasada çok fazla kullanılmayan bir özellik bu. Her dairede gaz ve duman dedektörleri var. Bu bu gaz ve duman dedektörleri blok girişlerindeki merkezi sisteme bağlı. Hepsi adreslemeli ve olası bir Allah korusun yangın çıktığında direk blok girişinde o dairenin numarasını yazan bir sistem. 

“Her dairede ısı pay ölçer var”

Dairelerimiz doğalgazla merkezi sistemle ısıtılıyor. Ayrıca daire içlerinde sıcak şu şofbeni mevcut. Merkezi sistem olduğu için her dairede ki kollektör dolabının içerisinde bir adet ısı pay ölçer bulunmakta. Bu ısı pay ölçer kimin ne kadar yakıt yaktığını ölçüyor. Bir daire yaktı diğer daire yakmadı gibi şeylerle karşılaşmıyoruz. Minimum bir değeri de var. Her daire 20 derecede tutmak zorunda dairesini. Yani vatandaş kapatıp gidemiyor. Haliyle diğer vatandaşlar bu anlamda mağduriyete uğramıyor.

“Konutlarda 4-16-4 Löwe sinerji cam kullanıldı”

Projemizde kullandığımız camlar özel. Piyasanın çokça üstünde. 4 milimetre cam, ortasında 16 milimetre boşluk ve içeride yine 4 milimetrelik bir cam. Yani 4-16-4 löwe sinerji cam dediğimiz bir cam sistemi kullanılıyor. Bu sistem dışarıdan güneşin içeriyi çok rahatsız etmesini engelliyor ama maksimum güneşin ısısını alıyor içeriye. Haliyle daha fazla ısınmamızı sağlıyor. Aynı şekilde içerideki sıcağın dışarı gitmesini engelleyen bir sistem. Ayrıca güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını engelleyen bir cam sistemi. Isıcam olması sebebiyle sıcağı dışarıya ve içeriye kolaylıkla geçirmeyen bir sistem.”

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ihale edilen projenin yüklenicisi Başyapı İnşaat'ın proje müdürü Savaş Vural ise 2016 yılı aralık ayında yer teslimi yapılan projede 3 tip konut olduğunu, sosyal donatılar, ticaret merkezi, cami, çocuk oyun ve spor gruplarının yer aldığını ve geçici kabul halde olduklarını kaydetti.

“Bahar aylarında vatandaşlara teslim etmeyi planlıyoruz”

Vural, bölgede 2 bin 500 kişilik küçük bir şehir kurulduğunu ifade ederek, “Geçici kabule hazır aşamadayız. Yıl sonu itibariyle işlerimiz toparlanmış olur. Kabul sürecinden sonra da vatandaşlara teslim sürecine başlayabiliriz. Bu bizden de biraz bağımsız bir süreçtir. Benim öngörüm gelecek senenin Nisan, Mayıs aylarında inşallah vatandaşlara teslim edip konutlarına oturmalarını sağlayacak düzeye gelebileceğimizi umuyorum” dedi.

“Bölgeye ilave edilecek sağlık tesisleri, eğitim gruplarıyla burası önemli bir hale kavuşacak”

Gümüşhane için çok doğru bir proje olduğunu, coğrafi koşulları göz önüne alındığında da zor bir proje olduğunu dile getiren Vural, “Bu bölgenin de gelişmesine çok faydalı olacağını düşünüyorum. İlave sosyal alanlarla, yani bu bölgeye ilave edilecek sağlık tesisleri, eğitim grupları gibi tarz yapılarla bu bölgede önümüzdeki 5-10 yıl sonrasında tahmin ediyorum 8-9 bin kişinin yaşayabileceği, okullarının çok yakınlarında, camilerinin, ticaret merkezlerinin, alışveriş merkezlerinin ve sağlık kuruluşlarının yakınlarında kolayca hizmet alabilecekleri bir proje olacağını tahmin ediyorum.

“1,5 yıldır hiç ara vermeden çalıştık, yaz aylarında 450 kişiye ulaştık”

TOKİ tarafından yapılan konutlara ilave olarak Başyapı İnşaat'ın, kendisi ve çalışma arkadaşlarının kişisel tecrübeleriyle birlikte projeyi bu noktaya getirdiklerini kaydeden Vural, şöyle konuştu: “Projede ben dahil 8 teknik personel var. Çalışan sayımız projenin hareketli olduğu yaz aylarında 450’ye ulaştı. Kışın ölü sezonda da bu rakam sabit personelle beraber 90-100 seviyesindedir. Bu kadar personelle yaklaşık 1,5 yılda bu işi bu seviyelere getirdik. Biz 2016'nın Aralık ayında bu projeye başladık. Yer teslimi ile başladık. Nisan aylarında ilk tünellerimize başladık. O tarihten bu tarihe kadar geçen seneki kışta olmak üzere bu şantiye bir gün dahi ara vermeden çalışmalarını sürdürdü ve Allah'ın izniyle işimizi bu noktaya getirmeye çalıştık.”

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2018, 09:14
YORUM EKLE
YORUMLAR
10ur
10ur - 5 yıl Önce

Dağın başına küm 270 bin verecek bilmiyorum

ParaParaPara
ParaParaPara - 5 yıl Önce

Para yiyenler öve öve bitiremiyor, arkadaşım osu var busu var anladıkta, halk sizden osu busu olan piyasa ile aynı fiyat olan ev istemedi, istesek zaten şehir merkezi ev kaynıyor, bu işi devlet yapmıyormu, yandaşa para yedireceğinize, aldığınız malzemeyi devlet olarak kdv ve ötv'siz alsaydınız evleri daha ucuza mal etseydiniz olmazmıydı, onun bunun cebini dolduracağınıza. Sizin yüzünüzden asgari ücretle ev geçindirmeye çalışan, ev alma hayali kuran insanların umutlarıyla oynadınız. Şimdi bu halde şehre daha TOKİ yapılırmı yapılmaz. Öbür tarafta yatacak yeriniz yok bu tarafta iyi yediniz ama Allah büyük öbür tarafta bu kadar aile sizden hesap soracaktır. Bakalım oy zamanı bu kadar farkla kazanabilecekmisiniz, buraya sizi halk getirdi getirdiği yerden almasınıda çok iyi bilir.

Ali
Ali - 5 yıl Önce

Dağın başında 10 cm yalıtım. Şehir merkezindeki 5 cm ye karşılık gelir hemen hemen...Ayrıca zaten müteahhitlerin beklentisi oradaki dairelerin o fiyata satılıp şehir içindeki daire fiyatlarının artması.

Tok
Tok - 5 yıl Önce

Fiyatları da piyasanın bi kaç TIK üstünde.

vatandaş
vatandaş - 5 yıl Önce

bir tık üstünde olduğun için satacak kimse bulamadılar. şimdi de çekiliş yok kurak yok diyorlar :))) elinizde kaldı demi... yazık memleketimin değerli insanına, çok yazık.

SIRADAKİ HABER