Toprak Dede için Gümüşhane’de fidan dikildi

Doğanın korunması için örnek bir mücadele sergileyen, Anadolu’yu köy köy gezerek Türkiye’nin doğasına ve erozyon tehlikesine dikkat çeken ve geçtiğimiz günlerde vefat eden TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın anısına Gümüşhane’de fidan dikimi gerçekleştirildi.

Toprak Dede için Gümüşhane’de fidan dikildi

Doğanın korunması için örnek bir mücadele sergileyen, Anadolu’yu köy köy gezerek Türkiye’nin doğasına ve erozyon tehlikesine dikkat çeken ve geçtiğimiz günlerde vefat eden TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın anısına Gümüşhane’de fidan dikimi gerçekleştirildi.

Edirnekapı Mezarlığı'na defnedilen Karaca’nın hayatı boyunca erozyon mücadelesi verdiği illerden getirilen topraklar avuç avuç mezarına döküldü.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak Bakan Ziya Selçuk’un Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Milli Eğitim ailesi olarak yarın 81 ilimizde yüzer fidanı Toprak Dede'yle aynı gün toprakla buluşturacağız” çağrısının ardından bütün illerde eş zamanlı fidan dikimi gerçekleştirildi.

Gümüşhane’de de İl Milli Eğitim Müdürlüğü organizasyonunda Merkez Türk Telekom Fen Lisesi bahçesinde Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Müdür yardımcıları, yöneticileri, TEMA Vakfı İl Temsilci Yardımcısı Demet Bayraktar ve öğrencilerin katılımı ile etkinlik gerçekleştirildi. 

Okul bahçesinde öğrencilerle fidan diken İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, "Türkiye'mizin yetiştirdiği hem iş adamı olarak örnek hem de sosyal yaşantısı ile örnek bir değerimizi kaybettik. Çocuklarımızın toprak dedesini kaybettik. Bugün 81 ilde eş zamanlı olarak Bakanlığımız organizasyonuyla Hayrettin Karaca hatırasına fidanlar toprakla buluşturuldu. Hayrettin Karaca Türkiye'nin bir değeridir. Türkiye'mizin yeşillenmesine, ağacına, çevreye ve erozyona ciddi manada katkı sunan, yaşantısıyla örnek olan bir değerimizdi. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Hayrettin Karaca’nın vefatı ile ilgili konuşan TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral şunları söyledi: “Ülkemiz çok önemli bir değerini kaybetti. Zihinlerde sonsuza kadar kalacak olan toprak dedemizin bize gösterdiği yolda faaliyetlerimiz devam edecektir. Onun sözlerinden ilham alarak ‘’her çocuk bir fidandır’’ sözleri ile eğitimlerimize, ‘’ihtiyacınızdan fazla tüketmeyin’’ sözleri ile israfa dikkat çekmeye devam edeceğiz. Bizler Hayrettin Dedemizin olanın olmayana borcu vardır sözleri ile doğadaki bütün canlılar ile paylaşmaya devam edeceğiz. Dedemize Allahtan Rahmet diliyoruz.” 

Toprak… Toprak… Toprak…
Toplumsal barışın topraktan geleceğine inanan Hayrettin Karaca, ömrünü erozyonla mücadele ve verimli üst toprağın korunmasına adadı. Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için ağaçlandırma ve doğa eğitimlerinin önemine dikkat çekti. Etkin bir kamuoyu oluşturmak için kurduğu TEMA Vakfı aracılığı ile Türkiye’nin dört bir yanında milyonlarca fidan toprakla buluşturuldu ve 3,5 milyondan fazla çocuk doğa eğitimi aldı. Yıllarca üzerinden çıkarmadığı ve onunla simgeleşen kırmızı süveterini “Param var ama hakkım yok. Aldığımız her şeyin doğaya bir bedeli var” diyerek açıklayan Karaca, sürdürülebilir bir yaşamın “tüketerek değil paylaşarak” mümkün olduğuna inanıyord

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2020, 17:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER