YMGV lisans tez ödülü Gümüşhane’nin

Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı (YMGV) tarafından 2014 yılı Lisans Tez ödülü Gümüşhane Üniversitesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümünde, 2014 yılı Bahar döneminde Doç.Dr. Nafız Maden danışmanlığında Yılmaz Yiğit tarafından yapılan ‘Canca ve Kaletaş Cevherleşme Sahalarının Gamma Ray Spektrometre Ölçümleri ile İncelenmesi’ adlı bitirme projesine verildi.

YMGV lisans tez ödülü Gümüşhane’nin
Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı (YMGV) tarafından 2014 yılı Lisans Tez ödülü Gümüşhane Üniversitesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümünde, 2014 yılı Bahar döneminde Doç.Dr. Nafız Maden danışmanlığında Yılmaz Yiğit tarafından yapılan  ‘Canca ve Kaletaş Cevherleşme Sahalarının Gamma Ray Spektrometre Ölçümleri ile İncelenmesi’ adlı bitirme projesine verildi.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Intercontinental Otel, Dolmabahçe Salonunda gerçekleştirilen törende Yılmaz Yiğit’e 2014 yılı Lisans Tezi birincilik ödülü YMGV Başkanı Prof.Dr. Güven Önal ve Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Işık Özpeker tarafından takdim edildi. Ödül törenine TMMOB, Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Şevket Demirbaş da katıdı.

Yiğit’in yaptığı bitirme çalışması Canca ve Kaletaş Altın cevherleşme sahalarını içermektedir. Bitirme arazisi olan Canca yöresinde 500 ve Kaletaş mevkiinde 198 ölçüm olmak üzere toplam 698 noktada Potasyum (K), Uranyum (eU), Toryum (eTh) konsantrasyonu ve Toplam Doz oranı değerleri gamma ray spektrometre cihazı ile ölçülmüştür. Potasyum (K), Uranyum (eU), Toryum ( eTh) ve toplam Doz oranı haritaları ile bunlara ait hesaplanan oran haritaları oluşturularak alterasyona bağlı potasyum (K) zenginleşmesi gösteren kırık hatları tespit edilmiştir. Oluşturulan K/eTh, K/eU ve F-parametre haritalarında görülen yüksek genlikli anomalilerin hidrotermal çözeltilerin yüzeye cevher taşıdığı alterasyon zonlarına karşılık geldiği anlaşılmıştır. Yılmaz YİĞİT aldığı ölçümlere yaptığı yorum ve değerlendirmeler sonucunda hızlı ve ekonomik bir yöntem olan gamma ray spektrometresi yönteminin alterasyona bağlı potasyum zenginleşmesi gösteren Altın+Gümüş gibi cevher yataklarının çok kolay bir şekilde belirlenebildiğini ortaya koymuştur. Ayrıca Efimov F-parametre haritasındaki yüksek genlikli alanların potansiyel cevher sahalarını gösterdiğine dikkat çekerek, maden sondaj noktaları olarak kullanılmasının mümkün olduğu sonucuna ulaşmıştır.
Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2015, 13:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER