Zigana Beyaz Gelinliğini Giydi

Eskiden 3 metre kar olan bölgede şimdi 1 metreyi geçmiyor

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Doğu Karadeniz’i Anadolu’ya açan geçitlerden olan Zigana Dağı dün geceden itibaren beyaz gelinliğini yeniden giydi. Bölgede kar kalınlığı 5 santimetreyi geçti.

Tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava dalgasıyla birlikte Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan Zigana Dağı geçidi dün akşamdan itibaren kar yağışına maruz kaldı. Yoğun sisle birlikte sürücülere zor anlar yaşatan yağış, aralıklı olarak devam etmekle birlikte yol kenarında ki kar kalınlığı kimi yerlerde 5 santimetreyi buldu.

Zigana tünelinin giriş ve çıkışında bulunan ormanlar beyaz örtüyle kaplanırken, karayolunda ulaşımı aksattıracak herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan 2 bin 10 metre rakımlı Zigana Dağı eski geçidinde yıllardan beri tesis işleten Hüseyin Eroğlu (63), son yıllarda bölgede yağışın eskiye oranla çok fazla azaldığını söyledi.

Tesisinin kapısına yağan karı eline aldığı kürekle temizleyen Eroğlu, Zigana dağında 3 metre yüksekliğinde kar yağışı hatırladığını belirterek, “Burası eski ipek yolu üzerindeki Zigana Dağının zirvesi. Yaklaşık 15 gün önce de yağmıştı. Eskiden burada kar çok olurdu. Birkaç yıldır hem kışımız hafif geçiyor, hem de kar kalınlığı azalıyor. Bizde kar yağmasını bekliyoruz ki kayak tesisini çalıştıralım.” dedi.

Bundan 15 yıl önce kış aylarında Zigana Dağında kar kalınlığının 1,5 metreyi hiç aşağı düşmediğini dile getiren Eroğlu, buna sebep olarak tünellerin, barajların yapılması olduğunu tahmin ettiğini belirterek, “İklim değişti artık. Ben burada 3 metre kar olduğunu ben iyi bilirim. Fakat şuanda bir metreyi zor buluyoruz. Ne kadar yağarsa yağsın bir metreyi geçmiyor kar.” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2013, 16:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER