Zigana Dağı'nın çilesi bitti seferler arttı

Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli olan yeni Zigana Tüneli nedeniyle azalan masraflar ulaşımdaki bilet fiyatlarını düşürürken sefer sayılarında artışa neden oldu. Zigana Dağı'nın tehlikelerini bertaraf eden tünel vatandaşları ve şoförleri memnun etti.  

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran'a bağlayan Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan Tarihi İpek Yolu güzergâhındaki yeni Zigana Tüneli çift tüp olarak 2x14,5 kilometre uzunluğu ile Türkiye ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun tüneli.

90 viraj ortadan kalktı

Yeni tünelle birlikte ulaşım kolaylaşırken, eski tünelden 810 metre daha aşağıya alınan tünelle Gümüşhane-Trabzon yolu güzergahının Zigana Dağı Geçidindeki 90 viraj da ortadan kalkarak konforlu bir yolculuk imkanı sağlanmış oldu.

Yolun eğimi düştü, sis tarihe karıştı

Yolun eğiminin yüzde 7,7'den yüzde 3,3'e düşmesiyle birlikte ulaşım süresi daha da kısalırken özellikle yağışların ardından vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit eden kaya düşme olayları, kış mevsiminde kar yağışının neden olduğu ulaşımda aksamalar ve sürücüleri adeta kör eden Zigana’nın meşhur sisi de tarihe karışmış oldu.

Sefer sayıları arttı

Zigana Dağı'nın tehlikelerini bertaraf etmesinin yanında şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmaların giderlerini de azaltan yeni Zigana Tünelinde azalan giderler nedeniyle Gümüşhane-Trabzon arasındaki bilet fiyatlarında düşüş gözlemlenirken sefer sayıları da arttı.

“Hiç olmadığı kadar güvenli ve hızlı geçiyoruz”

Tüneli ilk kez kullanan vatandaşların tünel ile ilgili övgü dolu tepkilerine şahit olduklarını söyleyen araç sürücüsü Abdurrahim Işık, “Zigana Tüneli gerçekten hayatımızı kolaylaştırdı. Çok güvenli ve konforlu yolculuk yapıyoruz. Hiç olmadığı kadar güvenli ve hızlı geliyoruz. Dağın sisinden, taşlardan kurtardık güvenliğimiz arttı. Bu da bize ekonomik olarak yansıdı. Daha az yakıt yakıyoruz bu da vatandaşa yansıdı bilet fiyatlarında indirim yaptık. İlk seferimizde çok heyecanlıydık, güzel bir tecrübeydi. Devletimize Allah zeval vermesin, mükemmel kaliteyle Trabzon'a geliyoruz artık. Vatandaşların konuştuklarını da duyuyoruz, şaşkınlıklarını dile getiriyorlar dağı 8 dakikada geçtik diye konuşuyorlar aralarında” dedi.

“Evimizde oturur gibi frensiz, risksiz seyahat ediyoruz”

Tünelin zamandan tasarrufun yanında sağladığı güvenlikle ilgili de konuşan Yüksel Aydın, “İnanılmaz bir nimet, tabi eski yolları bizden daha yaşlı olanlar çok daha iyi bilir. Kıymeti bilinmesi gerekir çok büyük bir velinimet. Çok memnunuz. Araçların gider noktasında avantajları oldu bu da vatandaş olarak bize de olumlu yönde yansıdı. Sağ olsunlar çalışan şirketlerimiz bu noktada bizim iyiliğimizi düşünüp indirim yaptılar çok rahat ettik. Evimizde oturur gibi, frensiz ve risksiz seyahat ediyoruz. Daha önce yollarda sis vardı, kayalar vardı, kar vardı, olumsuz hava şartlarında gidip gelirdik, şimdi çok rahat gidip geliyoruz. Tüneli kullanmak inanılmaz bir duyguydu, ben sürekli gidip gelirim Trabzon'a, önceden stres yapardık. Şu anda çok rahat ettik” diye konuştu.

“Süre azaldığı için vatandaşlar tercih ediyor, tüneli görmeye geliyor”

Seferlerde artış olduğunu aktaran sürücü Alaattin Coşkun, “Zigana Dağı'nda zamandan, yakıttan her türlü tasarrufu sağlayacağız. Yol tehlikelerle doluydu, taş düşüyor, sis vardı, kışın tırlar yollarda kalıyordu. Bunlar ortadan kalktı. Bu durum seferleri de etkiliyor, artış oluyor. Vatandaşlar zaman düştüğü için, ekonomik için aşağıya geldiği için tercih ediyor, tüneli görmeye geliyor” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2023, 10:21
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali
Ali - 12 ay Önce

Dalga geçer gibi öğrenciyi 85 tl den 80 tl ye düşürdü gümüşvadi fiyatları. İndirimin anlamlı olması için 60 tl ye filan inmesi gerekirdi. Belediye ve valilik sorumlu kimse gümüşvadiye fazla prim veriyor.

SIRADAKİ HABER