GÜMÜŞHANE’DE VEGAN HAYAT

Gümüşhane’ye git,
kavurma ye!
Evet Gümüşhane’deydik.
Meşhur birkaç lokanta turladık.
Ana yemekler kebaplar ve 
saç kavurma tezgahta.

Bütün dünyada 
et yemeyi bırakanlar var.
Benim yakınlarımda bile var.
Batı ülkelerinde oran % 5 civarında.
Az bir oran gibi.
Pek çok insan belirli öğünlerde veya
Haftanın belirli günlerinde et yemez.
İnsanlar hafta sonları 
genellikle kendilerine ziyafet çeker.
“Etsiz pazartesileri hareketi” yaygın.
Kişiler veya aileler 
haftanın bir günü et yemez.
Üstelik bu pahalılıkta…
Etsiz bir hayat 
yaşanmaz diyebilirsiniz,
ancak et yemeyi 
çevresel nedenlerle veya 
sağlık nedeniyle bırakanlar var.
VEJETARYEN HAYAT
Vejetaryenler genellikle et, 
kümes hayvanları veya 
balık yemezler.
Yemek seçiminde ayrışan 
gruplar var.
Vejetaryen beslenlerin 
Bazıları yumurta yemezler; 
süt, peynir, yoğurt ve 
tereyağı gibi süt ürünlerini yerler.
Bir başka grup 
süt ürünü yemezler, 
ancak yumurta yerler.
Büyük grup; et, balık veya 
kümes hayvanları yemezler, 
ancak süt ürünleri ve 
yumurta yerler.
Sığır eti veya 
kümes hayvanları yemeyip, 
ancak balık yiyenler ile
kırmızı et yemeyip ama
kümes hayvanları 
yiyen gruplar vardır. 
Genel olarak;
yedikleri,içtikleri;
meyveler,Sebzeler,
kuru yemişler,
yumurta ve süt ürünleri.
E bunların hepsi
Gümüşhane çarşılarında bol bol…
VEGAN HAYAT 
Vegan diyeti 
vejetaryen beslenmeye benzer.
Veganlar hiçbir şey yemezler.
Ne et, ne de tavuk ve yumurta.
Balık da yemezler.
Süt ürünleri asla.
Veganlar hayvanlardan yapılan 
ürünleri kullanmaktan veya 
satın almaktan kaçınabilirler.
Mesela;deri,kürk,ipek,yün ve
hatta bal.
Vejetaryen veya vegan olanların 
dengeli beslenmesi önemli. 
Elimizin altında her an bulunan
pizza, patates kızartması ve 
makarna gibi yiyecekler etsizdir. 
Ancak bunlar en sağlıklı 
seçenekler olmayabilir.
GÜMÜŞHANE USULÜ LEMİS,SİRON
Veganlar Gümüşhane’de aç kalmaz.
Lemis ya da 
bizim bildiğimiz gözleme.
Patetesli,peynirli,kaşarlı…
pazılı,ıspanaklı LEMİS.
En çok bilinen 
başka bir yiyecek ise Siron. 
Silor,Ziron diyenler de var.
Üstelik coğrafi işaret almış,
yani tescilli.
Gümüşhane usulü mantı.
Yoğurtlu siron,
üzerine biraz tereyağlı 
salça kavurması gezdirdiniz mi
tadına doyum olmaz.
Üstelik tatlısı da yapılabilir.
Fırında kızarmış siron üstüne 
tatlı şurup ya da 
dut pekmezi dökersen
nefis bir tatlı olur.
Başka neler var;
Pazı boroani,Muhlama,
Gendime çorbası veya aşı.
Mesela Gendime aşında
biraz biraz fasulye,nohut,
buğday katkılı yoğurtlu,
tereyağlı bir çorba.

KUYMAK VEYA MUHLAMA

Tariflerine bakarsanız
“imansız peynir” denilen 
bir çeşit  peynir,
mısır unu ve  
tereyağı ile yapılan 
en sevilen yemek.
Mısır unu yerine 
beyaz un kullanılırsa  
yemeğin adı Muhlama.
Kuymak da peynirle yapılır.
Muhlamanın esas malzemesi peynirdir.
Çatalla muhlama uzadıkça uzar.
Yemesi keyiflidir,lezizdir.
Gümüşhane’de vejeteryan ve 
veganların karnı da doyar, gözü de.


Arkadaşımız Işın hanım  
vejeteryan hayatından 
çok memnun Gümüşhane’de.

YORUM EKLE