Bulut, Londra Tasarım Bienali’nde Public Award’ı kazandı

Gümüşhaneli hemşehrimiz sanatçı ve mimar Melek Zeynep Bulut’un performatif, deneysel bir mekân kurgusu olan eseri “Açık Yapıt” Londra Tasarım Bienali’nde 47 ülke ve çeşitli üniversiteler arasından seçilerek Public Award’ı kazandı.

Bulut, Londra Tasarım Bienali’nde Public Award’ı kazandı

Bulut’un 1-25 Haziran 2023 tarihleri arasında Londra Tasarım Bienali’nde Somerset House’da yer alarak Türkiye’yi temsil eden ironik bir anıtı simgeleyen “Açık Yapıt” adlı eseri 47 ülke ve çeşitli üniversiteler arasından halk oylamasıyla seçilerek Public Award’ı kazandı.

Eşik, dönüşüm metaforlarının etrafında şekillenen, performatif bir mekân, tiyatral bir geçişler sergilemesi olan “Açık Yapıt”, insanlık tarihi boyunca güç, sınırları belirleme, toplumsal hiyerarşi temsili olan kavramların anlamları üzerine tartışmayı temel alıyor. Tıpkı bir enstrüman gibi çalışan hareketli ve sesli yüzeylerin oluşturduğu soyut kapılar ve dolaşım plânı ziyaretçiyle etkileşime geçerek yerleşimin bir parçası hâline dönüştürüyor.

Algı ve madde üzerinden bir deneyim sunan “Açık Yapıt”, temellerini kapı, geçiş ve eşik kavramları üzerine kuruyor. Yerleştirme, anıtsal bir diziliş ve büyüklükte öne çıkarken ziyaretçilerin bu deneysel mekâna temas etmesi ile dokunulmazlık yerini sessellik ve esneklikliğe devrediyor. Yerleştirme bir diğer taraftan yeni dünyaya dair nazik bir soru işareti bırakan bir oyun alanına davet ediyor.

Akustik ve mimari danışmanlığını Celaleddin Çelik'in üstlendiği projede, Doç. Dr. Mehmet Selim Ökten ve ekibi, beraberinde Endüstriyel Ürün Tasarımcısı Asude Nur Sancaktutan yer aldı.

Açık Yapıt'ın ortaya çıkışını ve taşıdığı ruhu aktaran Melek Zeynep Bulut, "Her tasarladığımız eserde madde ile temas ediyoruz. Ancak madde ile temas eden şey bizim fikrimiz. Dolayısıyla madde, mana dengesine giriyoruz. Hiyerarşiler toplumlar arasında gelişir. Ruhsallıkta ya da madde ile olan ilişkide bu söz konusu değil. Yalnızca nüfuz vardır. O enerjiyi ve duyguyu bir şekilde aktarırsınız. Açık Yapıt’ta diğer işlerde de olduğu gibi anlamı çok gözettiğimiz, anlamlı olmasından ziyade içinde anlamı taşıdığını hissettiğimiz her parçayla işledik. Bunun bir anıt formu olması bilinçli bir hareket sizin zihninizde bununla ilgili bir tanım var. 'Açık Yapıt' o form üzerinden zihninizde tanımladığınız bir anlam mana yüklediğiniz bir şey üzerinden tekrar tanımlamaya gittiğimiz bir eser" ifadelerini kullandı.

Aslen Gümüşhaneli olan 1989 İstanbul, Beyoğlu doğumlu sanatçı, resim ve heykel temelli eğitiminin ardından mimarlık ve tasarım alanında lisans ve yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. Halen hem İstanbul hem de Paris'te multidisipliner bir stüdyo olarak üretimlerini sürdürmektedir. Melek Zeynep Bulut’un çalışmaları mimarlık, heykel, psikoloji ve davranış bilimlerinin bir sentezidir. Yapıtlarında soyut ve somut deneyimler, heykel-mekan, mekan-içgüdüsel deneyim analizleri ile işlenir ve yapıtlarını kamusal alana bir temas nesnesi olarak yerleştirir, sahneler yaratır. Görsel algıyı fiziksel ve ruhsal boyutta sorgulatır, bu deneyim yeni dünya, insan ve toplum için bir “yeni iletişim”dir.

Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2023, 08:58
YORUM EKLE
YORUMLAR
kelkit
kelkit - 12 ay Önce

tebrikler hemşerime

SIRADAKİ HABER