Hak Nedir Bilmez Olduk

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında gerekli şartları sağlayan özel okullara öğrenci gönderecek olan velilere, Milli Eğitim Bakanlığına başvurması ve belirlenen koşulları sağlamaları durumunda, 3.060,00 TL ile 3.680,00 TL arasında kamu desteği verilmektedir.

Destek Puanı Nedir?

Destek puanı öğrencinin durumuna göre hak etmiş olduğu puan olup, öğrencinin başarısı, ailesinin maddi kazancı, anne babanın hayatta olup olmaması ve boşanmış olup olmaması, evde okuyan öğrenci sayısı ve özel okula gidecek olan öğrencinin il içi, Türkiye ya da uluslararası alanlarda başarısı olup olmadığına göre verilen puandır.

T.C. vatandaşı olan ve diğer şartları sağlayan her veli, nasıl Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği şartları sağlayan özel okullara başvuruda bulunarak devlet desteğinden ‘’puanlamaya dâhil edilmek kaydı ile’’ faydalanıyor ise, Gümüşhane’de bulunan bir özel okula da bu destekten faydalanmak için başvuru yapabilmektedir.

Başvuru şartlarına baktığımızda ise zengin veya fakir fark etmez, eğer öğrencisi belirlenen şartları sağlıyor ise her T.C Vatandaşının başvuru yapabileceğini görüyoruz.

Başvuru esnasında kişilerden ‘’gelir beyan taahhütnamesi’’ istenmekte ve gerek başvuru kılavuzunda gerekse de ilgili kanun maddesinde beyanların esas alınacağından bahsedilmektedir.

2018 yılında yayınlanan eğitim öğretim desteği uygulama kılavuzunun 5. maddesinin b bendi aynen şu şekildedir;

5-b) Veliler/vasiler, Yönetmelik eki Eğitim ve Öğretim Desteği Verilebilecek Öğrencilerin Tespit Forumu’nda (Ek-12) yer alan bilgilerin doğruluğundan sorumlu olacaktır. Yanlış bilgi ve belge sunanların başvuruları ve eğitim ve öğretim desteği hakları geçersiz sayılacak olup haklarında yasal işlem yapılacaktır.

Yani özetle Maaş Bordrosu dışında istenilen evraklarda (kılavuz gereği) tamamen beyan esas alınmaktadır.

Tam bu noktada memleketimizin yüksek ahlak düzeyine sahip insanına gün doğmaktadır. Çünkü ortada delinmeye ve ihlal edilmeye uygun bir süreç vardır.

Daha anlaşılır hale getirir isek örneğin bir öğretmen, kamu görevlisi veya bordrosu aldığı maaş üzerinden düzenlenen orta düzeyde maaş alan bir işçi evraklarını verdiğinde maaşı örneğin 3.000,00 TL ile 6.000,00 TL arasında olmaktadır. Ve bu kişiler aldıkları maaşa göre puan kategorisine sokulmaktadırlar.

Diğer taraftan ise örneğin tüccar, yüklenici veya farklı özel sektörlerde çalışan ve aylık kazancı işçi veyahut memurun binlerce lira fazlası olan şahsiyetsizler, bordrosunu asgari ücretten gösterip diğer gelir ve mal varlıklarını bildirmemek yoluna gitmektedirler. Hali ile milyonları olan kişiler devlet nezdinde 1.603,12 TL gelir elde ettiği neticesi ile ilgili puan kategorisine sokulmaktadırlar.

Hal böyle olunca hak eden değil, kurnaz olan devletin vermiş olduğu destekten faydalanmaktadır. Şunu özellikle belirtmek isterim ki buradaki suçlamalarım kesinlikle bir kamu kurumuna değildir. Bütün sitemim ahlak yoksunu olan ve ufacık aklı ile devleti kandırdığını sanan acizleredir.

Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, bu teşvik desteğinden yararlanan Gümüşhaneli hemşerilerimizin listesini kamuoyu ile paylaşmalarını talep ediyorum.

Bunun yanı sıra bir sonraki yıl verilecek destekte kesinlikle ailenin diğer fertleri dâhil bütün gelirin resmi olarak başvuru sahibinden istenmesi için ilgili kanun ve mevzuatta düzenlemeye gidilmesini şahsım ve hakkı yenilen vatandaşlar adına Milli Eğitim Bakanlığından istiyorum.

Bu devletin bir kuruşuna tenezzül eden ve hak etmeden binlerce lirayı zimmetine geçirenler hakkında gerekli takibin başlatılması için Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı nezdinde Gümüşhane Cumhuriyet başsavcılığını; ‘’devlet malını haksız şekilde zimmetine geçirenlerden’’ geçirdikleri bedelin son kuruşunu geri alana dek mücadele etmek adına işlem başlatmaları için göreve davet ediyorum.

Son olarak bu acizliği yapan vicdansızlara sesleniyorum: “O çocuklarınızın günahı ney ki kirli ellerinizle geleceklerine haram bulaştırıyorsunuz? Bu yaşında harama bulaştırdığınız yavrunuzdan nasıl bir gelecek bekliyorsunuz? Anladık hırsızısınız, ama bunu yavrularınızın üzerinden nasıl yapıyorsunuz?”

Adaleti özünde yaşayan ve hak hukuk bilen insanlarımızın neslinin tükenmemesi temennisi ile.

Sağlıcakla kalın.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yazıklar Olsun
Yazıklar Olsun - 6 yıl Önce

Söyleyecek kelime bulamadım. Sadece yazıklar olsun diyorum