Ara
Gümüşhane
Kapalı
-1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Gümüşhane ceviz vadisi olacak

Gümüşhane ceviz vadisi olacak

Gümüşhane’de 2015 ve 2016 yıllarında dikilen ceviz fidanları ilk meyvelerini vermeye başlarken, 2017 Mart ayında dikilen 30 bin fidan ise ilk sürgünlerini verdi.

73
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi

Gümüşhane’de 2015 ve 2016 yıllarında dikilen ceviz fidanları ilk meyvelerini vermeye başlarken, 2017 Mart ayında dikilen 30 bin fidan ise ilk sürgünlerini verdi.

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün Merkez ve ilçelerde başlattığı “Ceviz Eylem Planı” doğrultusunda 2015 yılında 2 bin 800, 2016 yılında 7 bin 400 adet ve 2017 yılında 50 bin adet sertifikalı ceviz fidanı olmak üzere toplam 5 bin dekar ceviz bahçesine ulaşılmış oldu.

Amaçlarının hem pestil köme işletmelerinin hammadde ihtiyacının karşılanması hem de kırsal da yaşayan üreticilerin gelir düzeyini yükseltmek olduğunu ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, “Ceviz birim alandan iyi gelir getiren bir ürün olması özelliği yanında raf ömrünün uzun olması ve saklama koşulları kolaylığı sayesinde son yıllarda cazip hale gelmiştir. İlimiz iklim ve toprak özellikleri dikkate alındığında dekara bin 500 kilogram ceviz elde edilebilecektir. Eylem Planı neticesinde ilimiz genelinde toplam 7 bin 500 ton ceviz elde edilmesi ile Gümüşhane’nin tarımsal hasılasına önemli derecede katkı sağlayacak. Ceviz bahçesi kurduğumuz tüm üreticilerimize müdürlüğümüzde verdiğimiz ceviz yetiştiriciliği kursu sonunda sertifikaları yanında budama makası ve Ceviz Yetiştiriciliği Cep kitabı hediye edilmiştir. Müdürlüğümüz teknik personelleri kurulan kapama ceviz bahçelerinin kontrollerini periyodik olarak yapmaktadır. Kontrollerde yetiştiricilik konusunda saha çalışmalarında dikim, budama, hastalık ve zararlılar ile mücadele, gübreleme ve sulama konularında eğitim verilmeye devam edilmektedir. Amacımız modern tarım tekniklerini üreticilerimize öğretmek ve üreticilerimize verimi, kalitesi ve pazar değeri yüksek ceviz hasadı imkanı sağlamaktır” dedi.

Ceviz bahçesi kurulması yönünde başvuruların devam ettiğini kaydeden Birşen, “Yapılan başvurularda öncelikle uygun yer seçimine dikkat ediyoruz. Toprak tahlilleri yapıldıktan sonra sulama imkanları dikkate alınarak bahçe tesisini tam hibeli yapıyoruz. Konu hakkında daha fazla bilgi ve destek almak isteyen üreticilerimizin müdürlüğümüze müracaat etmesini, müdürlük olarak üreticilerimize her türlü teknik desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim” diye konuştu.

Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda bahçe tesisine devam edileceğini dile getiren Birşen, “Verdikleri desteklerinden dolayı Sayın Valimize ve Milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca Gümüşhaneli üreticilerimizin ceviz konusunda gösterdikleri ilgi ve duyarlılıktan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *