Ara
Gümüşhane
Kapalı
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,6991 %0.01
50,2474 %0.16
5.945,24 % 0,73
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Gümüşhane dağlarında kışın habercisi vargit çiçekleri açtı

Gümüşhane dağlarında kışın habercisi vargit çiçekleri açtı

Gümüşhane’nin 2 bin metreden yüksek dağ ve yaylalarında kış mevsiminin habercisi olan “vargit” çiçekleri açmaya başladı.

442
Gösterim

Beyaz ve mor renkleriyle Doğu Karadeniz yaylalarına ayrı bir güzellik katan ve yörede kışın habercisi olarak bilinen vargit çiçekleri, Gümüşhane yaylalarında da kendini göstermeye başladı. 

Yüksek kesimlerde kış mevsiminin habercisi olan ve yayla sakinlerine göç etme zamanının geldiğini haber veren çiçekler laleye benzeyen yapısıyla biliniyor.

Doğu Karadeniz’in yüksek kesimlerine mevsimin ilk kar yağışının düşmesi ve hava sıcaklıklarının düşmesinin ardından sonbahar günlerinde yaylalara yeniden canlılık getiren vargit çiçekleri Ekim ayının ilk haftalarına kadar açarak kış gelmeden son defa yaylaları süslüyor.

Türkiye'de yoğun olarak Gümüşhane, Trabzon, Giresun ve Artvin yaylalarında görülen, yöre halkı arasında "vargit çiçeği", "varget gülü", “dön geri”, “güz gülü” ve "güz çiğdemi" gibi çeşitli adlarla bilinen çiçekler her yıl sonbahar mevsiminde kendini göstererek yaylalardan göç etme zamanının geldiğini doğal yollarla haber veriyor. Vargit çiçekleri açınca yaylacılara “Havalar soğuyor, kış geliyor artık geri dön” uyarısında bulunuyor.

Sıcak geçen yaz mevsiminin ardından sararıp bozaran dağlara inat filizlenerek yılda bir kez açan vargit çiçeklerinin ardından yayla göçleri de başlayacak. Yaylalarda hayvancılık yaparak geçimini sağlayan çoğu kişinin dönüşü için de işaret olarak kabul gören Vargit çiçekleri, Torul ilçesi sınırlarındaki Artabel Gölleri Tabiat Parkında güzel manzaralar oluşturdu. 

Fotoğraf sanatçısı Metin Aydın, yıl boyunca birçok defa gittiği Artabel Gölleri Tabiat Parkında rengarenk çiçeklerin yerini vargit çiçeklerine bıraktığını belirterek, adeta öbek öbek tarla oluşturan çiçeklerin Artabel coğrafyasına ayrı bir güzellik kattığını söyledi.

Gümüşhane dağlarında kışın habercisi vargit çiçekleri açtı 1
1 / 3
Gümüşhane dağlarında kışın habercisi vargit çiçekleri açtı 2
2 / 3
Gümüşhane dağlarında kışın habercisi vargit çiçekleri açtı 3
3 / 3
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *