Ara
Gümüşhane
Kapalı
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8125 %0.19
50,2105 %0.03
5.979,91 % 0,41
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Gümüşhane’de kök hücre bağışı başladı

Gümüşhane’de kök hücre bağışı başladı

Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasında imzalanan ‘TürKök Hücre Projesi’ kapsamında Gümüşhane’de de kök hücre bağışı uygulaması başlatıldı.

698
Gösterim
3 Dakika
Okunma Süresi
KAYNAK: Gümüşkoza Gazetesi
Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasında imzalanan ‘TürKök Hücre Projesi’ kapsamında Gümüşhane’de de kök hücre bağışı uygulaması başlatıldı.

Gümüşhane Kızılay Kan Merkezi Müdürü Gülseren Oğuzhan Çıtlak, artık kök hücre bağışçısı adayı kabul edebildiklerini belirterek, tüm vatandaşları kök hücre bağışçısı olmaya davet etti.

Kronik ve bulaşıcı bir hastalığı olmayan 18-50 yaş arası sağlıklı herkesin kök hücre bağışında bulunabileceğini kaydeden Çıtlak, kök hücrelerin sürekli çoğaldığı için verici olmakla insanın kök hücrelerinin azalmadığını söyledi.

Kök hücre bağışçısı adaylar sayesinde artık Türkiye’de lösemili çocukların ve hastaların ümitsiz bekleyişlerinin yerini umuda bırakacağını ifade eden Çıtlak, “Adaylardan bağış kabul ediyoruz. Numuneler saklanacak ve doku uyum açısından laboratuvar ortamında araştırılacak. Bağışçıdan aldığımız numune uygun çıkarsa kök hücre bağışında bulunabilecek. Bize kök hücre bağışçısı aday olarak numune veriyor. Doku uyumu çıktığında bağıştan vazgeçebilirsiniz.” dedi.

Kızılay olarak Gümüşhane’de 2014 yılında 4 bin 630 ünite kan toplayarak önemli bir başarıya imza attıklarını şehrin kan ihtiyacını büyük oranda karşıladıklarını kaydeden Çıtlak, “Gümüşhane’de kan bağışçılarımızın çoğunu üniversite öğrencileri oluşturuyor. Öğrencileri kan bağışı için davet ettiğimizde kan merkezimize ve ekiplerimize gelerek bize destek oluyor. 2015 yılına karla ve soğuk havada başladık. Yaklaşık iki haftadır kan bağışında problem yaşıyoruz. Ekiplere çıkamıyoruz. İnşallah ilerleyen günlerde havanın da düzelmesiyle kan bağış sayısında artış olacağını düşünüyorum. 2015 yılında da vatandaşlarımızı ve öğrencilerimizi kan bağışında bulunarak hastalara umut olmaya davet ediyorum.” diye konuştu.

Gönüllü Kök Hücre Kazanım Uzmanı Erdal Ayar ise, “Tür Kök Projesi kapsamında Kurum içi eğitimlerimizi tamamlayarak Gümüşhane’nin de içinde bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi’nde gönüllü kök hücre bağışı adayı kazanım çalışmalarını başlattık” dedi.

Gümüşhane’de Kök hücre bağışçı adaylarından numune alabilecek durumda olduklarını söyleyen Ayar, “2014 Ağustos ayından itibaren Türkiye genelinde çalışmalarımızı yürüttük. Türkiye’de yaklaşık 21 bin gönüllü Kök hücre bağış adayı kazanmış durumdayız. Gönüllü kök hücre bağışçı adayı olmak için sadece form doldurup örnek vermek yeterli. Bizim amacımız ulusal kemik iliği kök hücre bankasına bilgili, bilinçli bağışçılar kazandırabilmek. O yüzden eğitimler düzenliyoruz. Eğitimlere katılan her adaya işlemlerin neler olduğunu aktarıp kendilerinden örnek numune kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

KÖK HÜCRE NAKLİ NEDİR?

Kök hücre nakli, kan üreten kök hücrelerin, kemik iliğine gidip burada yine kan hücresi üretmeye başlaması amacıyla ya hastadan alınıp kendisine ya da başka kaynaktan alınıp hastaya verilmesi işlemine dayanıyor. Bu halk arasında ”kemik iliği nakli” olarak da biliniyor.

Kök hücre nakilleri, öncelikle ”akut lösemi” denilen kan, kemik iliği ve lenf bezi kanserlerinde tamamen şifa sağlayabiliyor. Ayrıca, aplastik anemi, paroksismal noktural hemoglobinüri (PNH), primer amiloidoz, hemoglobinopatiler (talasemi, orak hücreli anemi), immün yetmezlik durumları ve kalıtsal metabolik hastalıklarda da iyileşme potansiyeli taşıyor.

Kök hücre vericisi olmanın insan sağlığı üzerine ciddi olumsuz bir etkisi yok.

Son yıllarda, daha çok kanda bulunan kök hücreler, “aferez cihazı” denilen özel bir aygıtla toplanıyor. Donör (verici) sadece bir süre, kan verir gibi kolundan bir serum seti takılarak, dinlenme ve istirahat pozisyonunda uzanıyor. Yöntem acı veya sıkıntı vermiyor.

İşlemden önce vericilere bir süre cilt altından, kandaki kök hücre sayısını artırmak amacıyla aşı yapılıyor.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *