Ara
Gümüşhane
Açık
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,7362 %0.02
50,2309 %0.05
5.957,02 % -0,10
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Köse'de Yem Şalgamı Deneniyor

Köse'de Yem Şalgamı Deneniyor

Gümüşhane’de yem bitkileri üretimini geliştirmek ve ürün desenini çeşitlendirmek için ot tipi yem şalgamı (lenox) ekimi gerçekleştirildi.

1256
Gösterim
2 Dakika
Okunma Süresi
Gümüşhane’de yem bitkileri üretimini geliştirmek ve ürün desenini çeşitlendirmek için ot tipi yem şalgamı (lenox) ekimi gerçekleştirildi.

Kuru maddesindeki protein oranı yüzde 18-22 arasında değişen ve bu özelliği ile yoncadan üstün olan macar fiği ve yerli fiğden en az iki kat daha verimli olan yem şalgamının demostrasyon ekimi Köse ilçesinde gerçekleştirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından daha önce hiç denenmeyen ürünün ekimi hayvancılık işletmeleri için en büyük kaba yem kaynağı olan silajlık mısırın iklim şartları nedeniyle istenilen düzeyde yetiştirilemediği Köse ilçesinde gönüllü üreticiler tarafından gerçekleştirildi.

Ekim yapılan tarlalar, üretim sezonu boyunca İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca kontrol edilerek, Gümüşhane iklim şartlarına adaptasyonunun gözlemleneceğini kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, bitkisel üretimi geliştirme bütçesinden alınan lenox tohumları yeni bir ürün olmasına rağmen tüm riskleri alarak ekim yapan üreticilere teşekkür etti.

Ekimi yerinde görmek ve gerekli teknik desteği sağlamak üzere beraberinde Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Vedat Aydoğan,  Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Vekili Uğur Ertop ile birlikte Necmettin Aygün’e ait Köse Merkez’de bulunan tarlada incelemelerde bulunan Irkın, yaptığı açıklamada “İlimiz için hayvancılığın çok önemli olduğunu,  rasyonel bir hayvancılık yapabilmek için yem bitkisi üretiminin ve özellikle kaba yem ihtiyacının mutlaka düşük maliyetle giderilmesi gerektiğini, İlimiz iklim şartlarının silajlık mısıra dahi izin vermediği dikkate alındığında, denemesini gerçekleştirdiğimiz ot tipi yem şalgamının başarı ile yetiştirilmesi halinde çiftçimize büyük katkılar sağlayacağını ve güzlük ekimle silaj yapılabilen yeni bir ürünün hayvancılık işletmelerimize kazandırılacağını, yeni bir ürün olmasına rağmen tüm riskleri alarak ekim yapan üreticilere teşekkür ettiğini.” dedi.

Ot tipi yem şalgamının sulu alanlarda dekara 10-15,5 ton yeşil ot veren, tek yıllık kışlık bir bitki olduğunu kaydeden Irkın, yeşil olarak verildiği gibi silajının da yapılabileceğini belirterek, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların iştahla yediği kaliteli bir yem bitkisi olan lenox’un kuru maddesindeki protein oranının yüzde 18-22 arasında değiştiğini, bu özelliği ile yoncadan üstün olduğunu ve macar ve yerli fiğden en az iki kat daha verimli olduğunu söyledi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *