Ara
Gümüşhane
Kapalı
-1°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
42,8044 %0.17
50,1756 %-0.07
5.972,23 % 0,28

Kurusu da yaşı da faydalı ''kayısı''

YAYINLAMA:

Kayısı (Prunus Armeniaca)  diğer adlarıyla zerdali ya da mişmiş.  4-6 metre yüksekliğinde bahar aylarında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan,  tüylü, turuncu, sulu yumuşak hoş lezzetli meyveleri olan bir ağaçtır.

Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişmesine rağmen Malatya Kayısısı  dünyaca ünüyle bilinmektedir. Kayısı zengin içeriğiyle sayısız fayda sağlar. Üretiminin en çok yapıldığı ilimiz olan Malatya’yı  Elazığ ve Erzincan izler.  

Yaş olarak tüketilebildiği gibi kurutularak ya da pestili,  pekmezi, reçeli, marmelatı,  kompostosu da  tüketilebilmektedir. Meyvesinin çabuk kuruması, muhafazasının kolay ve fiyatının uygun olması sebebiyle anadolu insanının  beslenmesinde önemli yeri vardır. Dünyada kuru kayısı üretiminin yaklaşık %85’i Türkiye’ de gerçekleşmektedir.

Vitamin, mineral açısından zengin olan kayısı A, B, C, E vitaminleri, yüksek miktarda demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif barındırmaktadır. İçerdiği kalsiyum, fosfor gibi mineraller kemik ve diş sağlığı açısından önemlidir.

Kayısının en önemli faydalarından biri sindirimi kolaylaştırması ve kabızlık problemi çekenler için birebir olmasıdır.  Kayısı, kilo problemleri olan  kişilere olumlu katkı sağlar, kabızlığa iyi gelir ve tokluk hissi sağlar.

Yemeklerden sonra yenmesi hazmı kolaylaştırır.

Kayısı antioksidanlardan olan iyi bir betakaroten kaynağıdır. Betakaroten, A vitamininin vücutta depolanan bir formudur. İhtiyaç duyulduğunda vücut tarafından A vitaminine dönüştürülerek kullanılır. Vücutta A vitaminine dönüşebilen birçok karotenoid arasından, dönüşüm oranına en fazla sahip olanı betakarotendir. Yağda çözünen vitaminlerden olan A vitamini normal görme, üreme ve sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sisteminin korunması açısından önemlidir.  

Taze yenen kayısı C vitamini de içerir. Diş eti sorunlarının oluşmasını engeller, yaraların onarılma yeteneğini geliştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kayısının potasyum içeriğinin yüksek, sodyum içeriğinin düşük olması kalbi koruyucu etkiye sahiptir. Potasyum sağlıklı bir kalp için gerekli minerallerdendir, kalp atış hızı ve kan basıncının düzenlenmesinde yardımcıdır, kas fonksiyonları ve güçlü kemikler için gereklidir.  Ancak kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde yüksek sorunlara yol açabilir, bu nedenle bu hastalar aşırı tüketiminden kaçınmalıdır.

Bol miktarda demir içerir. Kansızlığa karşı koruyucu etkiye sahiptir.

Kayısı cildi nemlendirir, korur ve pürüzsüzleştirir. Kayısı yaşlanmaya karşı cildin direncini artırır. Antioksidan özellikteki betakarotenin yaşlanmayı geciktirme etkisi vardır.  A vitamininin deride yağ bezlerinin aktivitesini baskıladığı kanıtlanmıştır. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozuklukları oluşumunu önler.

Yaz aylarında tazesi tüketilebilirken kurusu yıl boyunca satın alınabilir. Kuru kayısı için doğal yollardan kurutulan, işlem görmemiş,  koyu renkli gün kurusu denilen kayısı daha sağlıklıdır. Ancak kuru kayısının glisemik indeksi yüksek olduğundan aşırı tüketilmemelidir. Taze veya kuru kayısı kolay taşınması açısından iyi birer ara öğün alternatifidir. Beraberinde ceviz, fındık badem  gibi kuruyemişler tüketilmesi yada süte veya yoğurda karıştırılarak tüketilmesi dengeli ve tok tutan iyi bir seçimdir.

Kayısın çekirdeğinde doğal olarak bulunan amigdalin isimli madde, yedikten sonra siyanüre dönüşerek siyanür zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle yetişkinler ve özellikle çocuklar tarafından dikkatli tüketilmelidir.

Sağlıklı bir hafta dileğiyle…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *